198 χρόνια από τη μάχη του Βατερλώ. εφ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στις 18 Ιουνίου 1815 ο γαλλικός στρατός του Ναπολέοντα Βοναπάρτη ηττήθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις του Δούκα του Ουέλινγκτον και του Γκέμπχαρντ φον Μπλύχερ, σηματοδοτώντας το τέλος των Ναπολεοντείων Πολέμων.198 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την καθοριστική για την ευρωπαϊκή ιστορία μάχη του Βατερλώ και την τελική ήττα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Η μάχη, που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως όρος- συνώνυμο της ήττας, έλαβε χώρα στις 18 Ιουνίου 1815 στο Βατερλώ του σημερινού Βελγίου. Η τελευταία μάχη του Ναπολέοντα, εκατό ημέρες μετά την επιστροφή του από την εξορία, σηματοδότησε το τέλος των Ναπολεοντείων Πολέμων, που είχαν ξεκινήσει το 1803, και οδήγησε στο τέλος της Πρώτης Γαλλικής Αυτοκρατορίας.

Η επάνοδος του Ναπολέοντα στην εξουσία του 1815 είχε αποτέλεσμα το σχηματισμό του Έβδομου Συνασπισμού με σκοπό την αντιμετώπισή του. Δύο στρατοί, ένας αποτελούμενος από βρετανικές και συμμαχικές δυνάμεις, υπό τον Άρθουρ Γουέλσλι, Πρώτο Δούκα του Ουέλινγκτον και ένας πρωσικός υπό τον Μπλύχερ, συγκεντρώθηκαν κοντά στα βορειοανατολικά σύνορα της Γαλλίας. Ο Ναπολέων επέλεξε να επιτεθεί, επιδιώκοντας την καταστροφή τους πριν ενωθούν με τους υπόλοιπους στρατούς του Συνασπισμού. Η αποφασιστική μάχη έλαβε χώρα στο Βατερλώ, με τον Ουέλινγκτον να τη χαρακτηρίζει ως «the nearest-run thing you ever saw in your life» («το πιο αμφίρροπο πράγμα που έχεις δει στη ζωή σου»).

Η δύναμη του γαλλικού στρατού ανερχόταν στους 72.000 άνδρες, ενώ των συμμαχικών δυνάμεων στους 118.000. Η μάχη ξεκίνησε με επίθεση του γαλλικού στρατού το μεσημέρι, καθώς ο Ναπολέων καθυστέρησε προκειμένου να στεγνώσει το έδαφος από τη βροχή της προηγούμενης νύχτας, ώστε να είναι ευκολότερη η μετακίνηση των πυροβόλων του. Τμήμα του γαλλικού στρατού, υπό τον Γκρουσί, επιτηρούσε τους Πρώσους, οι οποίοι βρίσκονταν ακόμα σε μεγάλη απόσταση, ενώ ο Ναπολέων επιτέθηκε εναντίον της δύναμης  του Ουέλλλιγκτον. Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε εδώ.