Η ιστορία του παππού μου

Η μαθήτρια του τμήματος Ε1 Χρύσα   έχει έναν παππού που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη αλλά δυστυχώς αναγκάστηκε να φύγει και να έρθει στην Ελλάδα.

Ας την αφήσουμε να μας αφηγηθεί την ιστορία του παππού της:

“Ο παππούς μου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1949. Κατοικούσε εκεί για πολλά χρόνια στην περιοχή Μπεγιόγλου(Πέραν) ακριβώς απέναντι από το ελληνικό προξενείο.

Istanbul view

Ο παππούς μου πήγαινε σχολείο στο Ζωγράφειο Λύκειο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης σε μικρή απόσταση από το Πέραν.

3 1

2 3

Ο παππούς υπηρέτησε στον Τούρκικο Στρατό.

Το αγαπημένο του αξιοθέατο είναι η Αγία Σοφία.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ 2

Τα αγαπημένα νησιά του παππού μου ήταν η Πρώτη,  η Αντιγόνη και η Χάλκη, που ονομάζονται Πριγκηπόννησα στα οποία είχε ταξιδέψει οικογενειακώς και έχει πολλές όμορφες αναμνήσεις.

Princes Islands

02 03 04

Ο παππούς μου έφυγε από την Κωνσταντινούπολη το 1971 που ήταν 22 χρονών. Έφυγε από το σπίτι του στην Πόλη γιατί η κατάσταση ειδικά μετά τα Σεπτεμβριανά του 1955 είχε αγριέψει πολύ για τους Έλληνες. Οι Τούρκοι επιτέθηκαν στους Έλληνες που κατοικούσαν στην Πόλη. Τους έσπασαν τα μαγαζιά, έβαλαν φωτιά στα σπίτια τους και έκαναν ακόμα και παιδομάζωμα.

7

Τότε ο προπάππους μου και η προγιαγιά μου πήραν τον παππού μου και τον αδερφό του και ήρθαν στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα ο παππούς μου παντρεύτηκε τη γιαγιά μου και τότε αποφάσισε να μην ξαναγυρίσει πίσω στην Κωνσταντινούπολη.