Προσβασιμότητα ΑΜΕΑ σε Αθλητικούς Χώρους : 2014-07-13

Capture

Η   συγκεκριμένη  έρευνα  από την ερευνητική ομάδα και τους υπευθύνους καθηγητές  του ερευνητικού προγράμματος (Project)  του 1ου ΕΠΑΛ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ, σχ. έτους 2012-2013,  πραγματεύεται το  ευαίσθητο  ζήτημα των φυσικών και κοινωνικών εμποδίων στη συμμετοχή των ΑμεΑ στον αθλητισμό.

     Μετά από την καταγραφή της υπάρχουσας   υλικοτεχνικής κατάστασης   αναφορικά με τις δυνατότητες προσβασιμότητας  ΑΜΕΑ στο αθλητικό κέντρο «ΦΩΤΗΣ ΚΟΣΜΑΣ» της Αλεξ/πολης οι νεαροί «ερευνητές» του 1ου ΕΠΑΛ προτείνουν  σειρά  βελτιωτικών  παρεμβάσεων με στόχο  την καλύτερη πρόσβασης στις  υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητών, επισκεπτών και άλλων  ατόμων με κάποια αναπηρία

Στόχος των  μαθητών και υπεύθυνων καθηγητών του προγράμματος είναι πρωτίστως να συμβάλουν συμβουλευτικά ή ακόμη και γνωμοδοτικά , ευαισθητοποιώντας περισσότερο τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς αναφορικά με την  ανάληψη  πρωτοβουλιών ώστε μέσα από συγκεκριμένες  υλικοτεχνικές   παρεμβάσεις να συνδράμουν στην όσο το δυνατό καλύτερη  προσβασιμότητα  ΑμεΑ στους αθλητικούς  χώρους της περιοχής μας , είτε με την ιδιότητα του αθλουμένου , είτε για να παρακολουθήσουν ένα αθλητικό γεγονός  ως θεατές.

     Πέραν της βελτίωσης των υποδομών και των υλικοτεχνικών παρεμβάσεων για την καλύτερη προσβασιμότητα  η υποστήριξη ατόμων με κάποια  αναπηρία, προτείνονται μεταξύ των άλλων :

o  Θέσπιση  μαζικών αθλητικών προγραμμάτων άσκησης , εκπαίδευσης και αποκατάστασης
o  Υποστήριξη αθλητικών  και πολιτιστικών  διοργανώσεων.

o  Θέσπιση υποστηρικτικών δομών ( π.χ. γραφείων) που θα υποστηρίζουν την ανάπτυξη  εκπαιδευτικών , πολιτισμικών και αθλητικών προγραμμάτων.

o  Καλύτερη και ασφαλέστερη  πολεοδομικά υποστήριξη ( ειδικές ράπτες , φανάρια ήχου κ.α.)

o  Ειδική εκπαίδευση  και επιμόρφωση του προσωπικού που εργάζεται σε  πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα.

o  Προσπάθεια  ανάπτυξης  μιας ευρύτερης  εθελοντικής  κουλτούρας σχετικά με την έννοια της διαφορετικότητας,  της αποδοχής  αυτής  και κυρίως της υποστήριξης.

o  Η  υποστήριξη ατόμων με  κάποια αναπηρία ώστε να μπορούν  όσο το δυνατόν καλύτερα  και απερίσπαστα να προπονούνται ή να παρακολουθούν  ένα αθλητικό γεγονός αποτελεί βασική υποχρέωση της Πολιτείας και των αρμόδιων θεσμικών φορέων.         Η  παραπάνω  υποχρέωση  πέραν των άλλων   προσδιορίζει  και  το επίπεδο της κοινωνικής , ανθρωπιστικής και πολιτισμικής μας κουλτούρας.

Εικόνα1 Εικόνα2 Εικόνα3 Εικόνα4 Εικόνα6 Εικόνα7

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση