Άρθρο της μαθήτριας  του Α2 Νίκης Ντέντα

Την Τετάρτη 6 Απριλίου, το τμήμα μας πήγε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Παλιά Πόλη της Ρόδου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην Παλιά Πόλη, μπήκαμε από την Κόκκινη Πύλη και έπειτα περάσαμε από τις τάφρους που περιτριγυρίζουν την πόλη. 

Αργότερα, κάναμε έναν περίπατο στην Παλιά Πόλη που μάθαμε πολλά για την ιστορία της. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί βομβάρδιζαν την περιοχή με σκοπό να σκοτώσουν όλους τους κατοίκους της. Αυτό γινόταν επειδή οι πλούσιοι και ευκατάστατοι πολίτες έμεναν κεντρικά, ενώ ο άμαχος πληθυσμός, βρισκόταν πιο κοντά στα τείχη. Αποτέλεσμα, ήταν τις συνέπειες του πολέμου να πρέπει να τις υποστούν τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. 

Όσο αφορά την αρχιτεκτονική της πόλης, το λιγότερο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί είναι ενδιαφέρουσα. Πληροφορηθήκαμε για το πως ήταν διαμορφωμένα τα σπίτια της εποχής τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό τους. Ένα χαρακτηριστικό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν οι καμάρες που υπήρχαν μεταξύ σπιτιών που βρίσκονταν αντικριστά. Ο λόγος για τον οποίο κατασκευάζονταν ήταν για να προστατεύονται τα σπίτια από τους σεισμούς, οι οποίοι δεν ήταν σπάνιοι. Περάσαμε και από τον Ναό της Αγίας Τριάδας η οποία κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα π.Χ. Τον Ναό, τον κοσμεί ένας από τους πιο παλιούς μιναρέδες, διότι η Ρόδος όπως είναι γνωστό είναι μια περιοχή από την οποία έχουν περάσει πολλοί λαοί με πολλές διαφορετικές θρησκείες. Η εκκλησία είναι ένα πραγματικό κόσμημα στην Παλιά Πόλη. 

Τέλος επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο και μάθαμε πολλά για το κτήριο. Αρχικά χτίστηκε το 1440 την εποχή των Ιπποτών και ολοκληρώθηκε μέσα σε 49 χρόνια το 1489. Αργότερα το κτήριο μετατράπηκε σε νοσοκομείο και πίσω από το κτήριο, υπήρχε μία μυστήρια ιστορία. Όσοι άνθρωποι πήγαιναν εκεί πέρα για να θεραπευτούν και ήταν πλούσιοι, υπέγραφαν ένα συμβόλαιο το οποίο έλεγε πως σε περίπτωση που ο ασθενής απεβίωνε, ολόκληρη η περιουσία του θα πήγαινε στους μοναχούς ώστε να φροντίζουν τους φτωχότερους ασθενείς. Ο τρόπος με τον οποίο είχε φτιαχτεί το νοσοκομείο είχε ως πρότυπο σχέδιο ξενοδοχείου. Όπως είναι αναμενόμενο υπήρχε μια πτέρυγα των πλουσίων και μια πτέρυγα των φτωχών ασθενών. Οι πλούσιοι ασθενείς είχαν προνομιακή θέση με θέα στον κήπο, ώστε να βοηθηθεί και η ψυχολογία τους. 

Τα αρχαία που εκτίθενται στο μουσείο είναι πραγματικά συγκλονιστικά. Υπάρχουν πολλά γλυπτά εκ των οποίων ξεχωρίζουν η Αφροδίτη, ο Θεός Ήλιος επιτύμβιες στήλες, όμορφα αγγεία, κοσμήματα τα οποία χρονολογούνται ακόμα και από τα γεωμετρικά χρόνια. Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει ένα ταφικό μνημείο το οποίο είναι αφιερωμένο σε έναν πολεμιστή. Όλα τα εκθέματα ήταν άκρως ενδιαφέροντα με πλούσια ιστορία. Ήταν μία υπέροχη εκδρομή που θα μας μείνει σίγουρα αξέχαστη! 

Τέλος ευχαριστούμε πολύ την αρχαιολογική υπηρεσία που μας επέτρεψε την ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο και στην εταιρεία SPEAKEASY TOUR GUIDE SYSTEM και κυρίως τον κο. Απόστολο Μαραγκούλα, που μας παρείχε δωρεάν το σύστημα για την ξενάγηση. Ευχαριστούμε ακόμα τις καθηγήτριές μας, την κ. Χατζηνικόλα για την υπέροχη της ξενάγηση και την κ. Χαλκιαδάκη.