Η διατροφική ανασφάλεια είναι πρόβλημα που έπληττε την ανθρωπότητα από την αρχή της ιστορίας. Πολλοί πολιτισμοί, λαοί και χώρες έχουν περάσει φάσεις όπου τα τρόφιμα σπανίζουν και επικρατεί ασιτία. Βέβαια, με την εκβιομηχάνιση της κοινωνίας και την ανάπτυξη γεωργικών τεχνολογιών αυτό το πρόβλημα έχει εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό, όμως συνεχίζει να υπάρχει στις φτωχότερες χώρες και σε περιπτώσεις στις αναπτυγμένες.

Το βασικότερο και γενικότερο αίτιο που προκαλεί το πρόβλημα είναι η ανατάραξη της οικονομίας. Όταν γίνεται πόλεμος, όταν υπάρχει πανδημία, οικονομική κρίση, ή, ακόμη, με την αλλαγή του κλίματος, η οικονομία πλήττεται αρνητικά. Τα παραπάνω παραδείγματα έχουν αρνητικές συνέπειες επειδή διακόπτουν το εμπόριο, πολλοί άνθρωποι είτε πεθαίνουν, είτε χάνουν τις δουλειές τους και οι τιμές γενικά αυξάνονται λόγω της έλλειψης προϊόντων. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής και έλλειψη τροφίμων και οι άνθρωποι να μην μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα λόγω της ανεργίας και των υψηλών τιμών.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να μην δημιουργείται διατροφική ανασφάλεια θα ήταν οι οικονομίες να είναι πιο σταθερές , αλλά αυτό δύσκολα γίνεται. Πολλοί πολιτικοί και διπλωμάτες έχουν προσπαθήσει να αποφύγουν πολέμους και πολλοί οικονομολόγοι να αποτρέψουν οικονομικές κρίσεις αλλά πολλές φορές οι προσπάθειές τους αποδεικνύονται μάταιες. Αυτό το πρόβλημα είναι τόσο δύσκολο να λυθεί όσο είναι απρόβλεπτο οπότε μένει μόνο η αντιμετώπιση των συνεπειών του. Η δράση διεθνών εθελοντικών οργανώσεων έχει βοηθήσει αφάνταστα οπουδήποτε υπάρχει διατροφική ανασφάλεια, λόγω της ευλυγισίας που έχουν, καθώς δεν είναι δεμένοι πίσω από κάποια κυβέρνηση και επειδή υπάρχουν τεράστιες ομάδες ανθρώπων που θέλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους με όποιο τρόπο μπορούν, είτε στέλνοντας χρήματα, είτε τρόφιμα, είτε χρησιμοποιώντας το χρόνο τους για να συνεργαστούν άμεσα με αυτούς τους οργανισμούς.

Γενικότερα, η διατροφική ανασφάλεια είναι ένα περίπλοκο παγκόσμιο πρόβλημα που όποτε εμφανίζεται πλήττει αφόρητα τους πληθυσμούς που επηρεάζονται. Δεν υπάρχει πάντα ειρήνη στον κόσμο, ούτε ανθίζουν όλες οι οικονομίες ταυτόχρονα, οπότε μένει ως λύση η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση και εξάλειψη των συνεπειών αυτού του σοβαρότατου προβλήματος.