Τα Έντομα

Τίτλος project
«ΤΑ ΈΝΤΟΜΑ»

        Θα παρουσιάσουμε ένα project που υλοποιήσαμε την άνοιξη 2017 σε παιδιά νηπιαγωγείου. Τα παιδιά μετά από συζήτηση αποφάσισαν με τι ακριβώς ήθελαν να ασχοληθούν. Εμείς καταγράψαμε τις προτάσεις των παιδιών και τις κατατάξαμε σε κατηγορίες, ανάλογα με τα κοινά χαρακτηριστικά τους. Μετά από αρκετές συζητήσεις και προβληματισμούς καταλήξαμε στην επιλογή εκείνων των προτάσεων που τελικά θα υλοποιηθούν. (περισσότερα…)

«Ένα σποράκι ταξιδεύει και… τον κόσμο μας μαγεύει!»

 

      Το θέμα του ατομικού μαθήματος πρακτικής μου εντάσσεται στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Αγωγής και συνδέεται με όλα τα γνωστικά αντικείμενα του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο (Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτης Περιβάλλοντος, Πληροφορική, Δημιουργία και Έκφραση). Το ΔΕΠΠΣ για το νηπιαγωγείο προβάλλει τη διαθεματική προσέγγιση ως διδακτική μεθοδολογία για την κατάκτηση της γνώσης. Σύμφωνα με τη διαθεματική προσέγγιση η γνώση αντιμετωπίζεται ως ολότητα και όχι τεμαχισμένη σε διαφορετικές γνωστικές περιοχές.
Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες του Νηπιαγωγείου και έχει τους ακόλουθους Διδακτικούς Στόχους:
• Τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, να εξερευνήσουν τα χαρακτηριστικά της φύσης και να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τους φυτικούς οργανισμούς.

• Να αντιληφθούν τα στάδια ανάπτυξης των φυτών και να κατανοήσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξή τους.

• Να κατανοήσουν τη χρησιμότητα των σπόρων στην αειφορία της ζωής και την αξία τους στη διατροφή μας.

• Να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και να αποκτήσουν θετική συμπεριφορά απέναντι στη Φύση.

Γενικότερα με το μάθημα αυτό θέλουμε δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά και να αναπτύξουν κατάλληλες ικανότητες με σκοπό τον εντοπισμό και ιδιαίτερα την επίλυση περιβαλλοντικών ζητημάτων.