Αρχική » Γενικά » Εργαστήρια Πληροφορικής – Μέτρα αποφυγής της λοίμωξης SARS–CoV-2 (COVID-19)

Εργαστήρια Πληροφορικής – Μέτρα αποφυγής της λοίμωξης SARS–CoV-2 (COVID-19)

Τα μαθήματα Πληροφορικής διδάσκονται στο Εργαστήριο Πληροφορικής με την παράλληλη αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αποφυγής της λοίμωξης  SARS–CoV-2 (COVID-19). Η Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΑΙΘ – ΦΕΚ Β 3780, άρθρο 6, παράγραφοι 6 και 7 αναφέρουν ότι το μάθημα της Πληροφορικής πραγματοποιείται κανονικά, με καθαρισμό του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση και συστήνεται η μεσολάβηση αερισμού για ένα τέταρτο (1/4) της ώρας και σχολαστικός καθαρισμός του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού/επιφανειών μετά από κάθε χρήση, πριν εισέλθουν οι μαθητές.

Κατά συνέπεια, διδάσκουμε στο Εργαστήριο Πληροφορικής εφαρμόζοντας τα μέτρα του ΕΟΔΥ:
  • Είσοδος στο εργαστήριο με μάσκα.
  • Χρήση αντισηπτικού στα χέρια κατά την είσοδο και κατά την έξοδο.
  • Μετά από την αποχώρηση κάθε τμήματος γίνεται καθαρισμός, απολύμανση και αερισμός.

Τα ανωτέρω μέτρα είναι δεσμευτικά και συμπληρωματικά μεταξύ τους. Για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων, δύναται να συμπληρωθούν με πρόσθετες ενέργειες πχ. χρήση διαφανούς πλαστικής μεμβράνης στο πληκτρολόγιο για εύκολη απολύμανση χωρίς όμως να αντικατασταθούν τα προτεινόμενα μέτρα.

Ενδείκνυται να διδάσκονται συνεχόμενα δίωρα μαθήματα Πληροφορικής στο Εργαστήριο π.χ. για την Α΄ Γυμνασίου, Α΄ Λυκείου κ.ά. προκειμένου να μειωθούν οι εναλλαγές τμημάτων.

Ακολουθούν πιο αναλυτικά τα προτεινόμενα μέτρα από τον ΕΟΔΥ:

  1. Οι μαθητές/τριες εισέρχονται στο εργαστήριο με μάσκα.
  2. Πριν και μετά τη χρήση υπολογιστή (είσοδο/έξοδο στο εργαστήριο), γίνεται χρήση αντισηπτικού.
  3. Μετά από κάθε χρήση του Εργαστηρίου, καλός καθαρισμός, απολύμανση επιφανειών και αερισμός για τουλάχιστον 15 λεπτά.
  4. Καθαρισμός γίνεται με σαπούνι/απορρυπαντικό και νερό και τρίψιμο (π.χ. πάγκος εργασίας, καρέκλας). Ακολουθεί εφαρμογή απολυμαντικού (π.χ. πληκτρολόγιο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή) με διάλυμα χλωρίνης ή καθαρού οινοπνεύματος (δημιουργείται διάλυμα και καταναλώνεται εντός 24ώρου, εφαρμογή για τουλάχιστον 1 λεπτό, οι επιφάνειες δεν αγγίζονται μέχρι να στεγνώσουν). Προσωπικό καθαριότητας με κατάλληλη στολή, γάντια μιας χρήσης κλπ.

Τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης δε χρησιμοποιούνται από μαθητές, δε χρησιμοποιούνται κοντά σε μαθητές. Η χρήση τους γίνεται σε χώρο που αερίζεται επαρκώς. Τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης φυλάσσονται πάντα μακριά από τα παιδιά.

Ακολουθούν ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια – Λύκεια

ΕΟΔΥ_COVID-19_Δημοτικά_οδηγίες_Αύγουστος_2020

ΕΟΔΥ_COVID-19_Δευτεροβάθμια_οδηγίες_Αύγουστος_2020

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων