Μυκηναϊκός Πολιτισμός

 

Λ πλΠηγές για το Μυκηναϊκό Πολιτισμό

α) στη Μεσσηνία

https://aristomenismessinios.blogspot.com/p/blog-page_26.html

β) γενικά

Εκπαιδευτική  Τηλεόραση

https://www.youtube.com/watch?v=_zObnx0-ZVA

https://www.youtube.com/watch?v=_uX3YN-zUPw

 

Ο μυκηναϊκός πολιτισμός

   Ο μυκηναϊκός πολιτισμός είναι ο πρώτος μεγάλος ελληνικός πολιτισμός που άκμασε την ύστερη εποχή του χαλκού (1600-1100 π.Χ.). Τα σπουδαιότερα κέντρα του μυκηναϊκού κόσμου ήταν οι Μυκήνες, το Αργός, η Τίρυνθα στην Αργολίδα, η Πύλος στη Μεσσηνία, οι Αμύκλες στη Λακωνία, ο Ορχομενός, η Θήβα και ο Γλας στη Βοιωτία, η Αθήνα, η Ελευσίνα, ο Μαραθώνας στην Αττική και η Ιωλκός στη Θεσσαλία. Ο Ερίκος Σλήμαν έκανε τις πρώτες ανασκαφές στις Μυκήνες το 1876. Η γραφή που χρησιμοποιήθηκε ήταν η γραμμικής Β΄. Οι ακροπόλεις, τα μέγαρα, οι θολωτοί τάφοι  και τα υπόλοιπα κτερίσματα αποκαλύπτουν το χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής του συγκεκριμένου πολιτισμού.

πηγή

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-A102/45/324,1317/

ευχές για καλή σχολική χρονιά

kali-xroniaΕύχομαι η νέα σχολική χρονιά να δώσει σε όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές , δύναμη, υπομονή και επιμονή  για  γνώση και δημιουργικότητα.

ΑΓΙΑ ΣΑΜΑΡΙΝΑ – ΚΑΛΟΓΕΡΟΡΑΧΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κάστρο Ανδρούσας

androusa2Το κάστρο της Ανδρούσας, κτισμένο στις δυτικές παρυφές του κάμπου της Μεσσηνίας, όπου και ο ομώνυμος οικισμός, αναφέρεται στο «Χρονικόν του Μορέως» ότι κτίστηκε από τον Φράγκο πρίγκιπα Γουλιέλμο Β΄ Βιλλεαρδουίνο (1245-1278). Η θέση του, παρότι δεν είναι φυσικά οχυρή, προσφερόταν για τον έλεγχο και την εποπτεία της εύφορης πεδιάδας. Το κάστρο γνωρίζει ιδιαίτερη ακμή κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, στα τέλη του οποίου υπήρξε η μεσσηνιακή έδρα της μισθοφορικής Εταιρείας των Ναβαρραίων. Στις αρχές του 15ου αιώνα το κάστρο περνά στους Δεσπότες του Μυστρά και λίγο αργότερα στους Τούρκους. Η χάραξή του ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους και η κάτοψή του είναι τραπεζιόσχημη. Τα τείχη ενισχύονται περιμετρικά με πύργους (τετράγωνους, στρογγυλούς ή πολυγωνικούς) και σώζουν περίδρομο που εδράζεται σε σειρά αψιδωμάτων με ενδιαφέροντα κεραμοπλαστικά στοιχεία. Στη σημερινή μορφή του κάστρου δεν αναγνωρίζεται εύκολα η ύπαρξη εσωτερικού περιβόλου, ενώ τμήμα του βόρειου και σχεδόν το σύνολο του δυτικού τμήματος των τειχών έχει καταστραφεί.

πηγή: http://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=19738

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!