Έθιμα του Πάσχα

(Πασχαλινά κουλουράκια από τα χεράκια μας)

     Γνωρίζοντας τα έθιμα του Πάσχα δε θα μπορούσαμε να μη φτιάξουμε πασχαλινά κουλουράκια. Αφού αναζητήσαμε στο διαδίκτυο φωτογραφίες για πασχαλινά κουλουράκια και αφού είδαμε μερικά που μας άρεσαν, βρήκαμε τη συνταγή και καταγράψαμε τα υλικά για να τα αγοράσουμε.

Την επόμενη μέρα συγκεντρώσαμε όλα τα υλικά στο τραπέζι μας και με εποπτικό υλικό-εικόνες  που εκτυπώσαμε από τον υπολογιστή- φτιάξαμε τη συνταγή.

Όλοι διαδοχικά πήραμε μέρος στη διαδικασία…

Και έτοιμα για το φούρνο…

 

 

 

 

 

 

 

Πλανήτες: «Ένα μαγικό ταξίδι στη γειτονιά του σύμπαντος».

Οι πλανήτες και το  Ηλιακό μας  σύστημα είναι το θέμα που απασχολεί τα νήπια και γοητεύει ταυτόχρονα.  Η γνωριμία με το ηλιακό σύστημα και το διάστημα είναι μια καλή ευκαιρία για τα παιδιά, για να κατανοήσουν ότι η Γη, το σπίτι μας, είναι μέρος ενός ευρύτερου συστήματος. Σκοπός μας είναι να γνωρίσουν οι μικροί μαθητές τους πλανήτες του Ηλιακού συστήματος και τα χαρακτηριστικά τους.

Στο γνωστικό αντικείμενο ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ μέσα από διαδικασίες περιγραφής, σύγκρισης, ταξινόμησης και αντιστοίχισης, φτιάχνουν σε ομάδες το πλανητικό σύστημα:

α) τις τροχιές των πλανητών με νήμα

β) τους πλανήτες με πλαστελίνες.

Διατροφή

Το θέμα της   διατροφής   καταλαμβάνει κάθε χρόνο πολύ σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σκοπός είναι η δημιουργία θετικής στάσης απέναντι στην Μεσογειακή διατροφή και στην κατανάλωση υγιεινών τροφών. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, με τη συμμετοχή όλων των παιδιών, προκαλούμε συζήτηση και αλληλεπίδραση όλων των παιδιών. Συζητάμε με τα παιδιά για το τι τρώνε , τι τους αρέσει, ποιο φαγητό τους αρέσει και ποιο όχι.

Μέσα από τη συζήτηση προέκυψε η ανάγκη κατάταξης σε κατηγορίες όπως γαλακτοκομικά, κρεατικά, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, λίπη-έλαια, γλυκά. Κατασκευάσαμε σπιτάκια-οικογένειες και βάλαμε μέσα τις τροφές ανάλογα με το πού ανήκουν.

 

 

Μιλήσαμε για την πυραμίδα της διατροφής.

Καταλάβαμε ότι η πυραμίδα μας δείχνει πόσο συχνά μπορούμε να τρώμε κάθε τροφή.

 

 

 

 

 

 

ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ: «Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ!»

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς εφαρμόζουμε το πρόγραμμα «Βήματα για τη ζωή».

Στα πλαίσια αυτά του προγράμματος ασχοληθήκαμε με την αναγνώριση όλων των συναισθημάτων μέσα από βιωματικές καταστάσεις, παιχνίδια αλλά και παραμύθια. Στην πορεία σταθήκαμε σε κάποια συναισθήματα ξεχωριστά, κυρίως σε αυτά που νοιώθουν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά και δεν μπορούν να τα ελέγξουν ή να τα κατανοήσουν, όπως ο φόβος, ο θυμός και η ζήλεια.

Το βιβλίο «Η παλέτα των συναισθημάτων»  ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουμε.

Συζητήσαμε για τα συναισθήματα με τα παιδιά.   Τα ονομάσαμε, τα αναγνωρίσαμε, μίλησαν για τις δικές τους εμπειρίες, δώσαμε χρώματα στα συναισθήματα, χρωμάτισαν καρτέλες με τα συναισθήματα ανάλογα με τα χρώματα που πίστευαν ότι τους ταιριάζουν. Επίσης ομαδοποίησαν πρόσωπα ανάλογα με το συναίσθημα που μάντευαν ότι εξέφραζε κάθε πρόσωπο.

 

  ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

5η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 2018-19                        

    Την   Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018  αφιερώσαμε στο Νηπιαγωγείο μας  ολόκληρη την ημέρα στον αθλητισμό. Μιλήσαμε στα παιδιά  για τους Ολυμπιακούς αγώνες και τη σημασία τους, τα Ολυμπιακά ιδεώδη και για την Αρχαία Ολυμπία .

Το σχολείο μας επισκέφτηκαν, μετά από πρόσκλησή μας, οι Ολυμπιονίκες μας  κ. Δημοσθένης Ταμπάκος  και  η κ. Μαρία-Λουΐζα Βρυώνη οι οποίοι μίλησαν στα παιδιά για τα αθλήματα τους. Παρουσίασαν σε βίντεο στιγμές από τους αγώνες τους και στη συνέχεια στην αυλή του σχολείου βοήθησαν τα παιδιά να εκτελέσουν διάφορες ασκήσεις γυμναστικής.