Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα: «η αυτοεκτίμηση μαθητών και εκπαιδευτικών». Δραστηριότητα: Οι τυφλοί κι ο ελέφαντας

Εγχειρίδια-Άρθρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Προσωπικές Εργασίες

Σχολικό έτος 2006-07
Συμμετέχοντες: 79 εκπαιδευτικοί (4 ομάδες)
Συντονιστής: Κωνσταντίνος Κιουρτσής
Διάρκεια 5 ώρες.
Λίγα λόγια για τη λειτουργία της μαθητικής ομάδας εργασίας (πχ αγωγής υγείας) θα βρείτε στη διαδικτυακή θέση https://blogs.sch.gr/kkiourtsis/?p=6338

 Δραστηριότητα: Οι τυφλοί κι ο ελέφαντας

Παρακάτω υπάρχει μια αλληγορική ιστορία για τη μία από τις τέσσερις ομάδες του σεμιναρίου. Η ιστορία δόθηκε στα μέλη, από τα οποία – με την τεχνική των ομάδων εργασίας με λωρίδες – ζητήθηκε να αναζητήσουν ένα μήνυμα που πιθανώς αναδύει αυτή η ιστορία. Στην ολομέλεια, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν αυτά τα μηνύματα.

Η ιστορία:

Έξι τυφλοί, είχαν ακούσει για αυτό το τεράστιο ζώο που το ονόμαζαν ελέφαντα. Αλλά, τυφλοί όπως ήταν, δεν μπορούσαν να καταλάβουν τη μορφή του. Μια μέρα, περνούσε από τα μέρη τους ένα τσίρκο. Οι έξι τυφλοί πήγαν στο τσίρκο και ρώτησαν το φύλακα εάν θα μπορούσαν να πλησιάσουν την σκηνή του ελέφαντα. Ο φύλακας τους επέτρεψε να μπαίνουν στην σκηνή ένας-ένας και να κάθονται λίγο, για να μην ανησυχήσουν το ζώο. Πράγματι,  μπήκαν ένας-ένας κι όταν συναντήθηκαν στην έξοδο της σκηνής, έδινε ο καθένας στους άλλους τη δική του περιγραφή.

Ο πρώτος τυφλός που ακούμπησε το πόδι του, είπε: “ξέρω τώρα ότι ο ελέφαντας είναι όπως μια μεγάλη κολώνα”. “Όχι φίλε μου, κάνεις λάθος” απάντησε ο δεύτερος τυφλός που ακούμπησε το σώμα του. “Ο ελέφαντας είναι όπως ένα χοντρό ντουβάρι”. Ακούγοντας αυτές τις περιγραφές, οι άλλοι τυφλοί διαφώνησαν. “Ο ελέφαντας είναι σα δύο γυριστά κέρατα”, είπε ο τρίτος τυφλός, που ακούμπησε τους χαυλιόδοντες. “Ο ελέφαντας φίλοι μου είναι σαν ένας μεγάλος θρόνος”, είπε ο τέταρτος, που ακούμπησε την πλάτη του.  “Όχι, είναι ένας μεγάλος πυροσβεστικός σωλήνας”, είπε ο πέμπτος, που ακούμπησε την προβοσκίδα του. “Δεν προσέξατε καλά, ο ελέφαντας είναι σαν μια τεράστια βεντάλια” είπε ο έκτος τυφλός, που ακούμπησε το αυτί του. Ο φύλακας άκουγε τους έξι τυφλούς κι έβλεπε ότι ήταν έτοιμοι να μαλώσουν. Τους πλησίασε και τους είπε: “Φίλοι μου, όλοι σας μιλάτε σωστά κι όλοι σας κάνετε λάθος, γιατί ο καθένας σας έχει αισθανθεί μόνον ένα μέρος από το σώμα του ελέφαντα”. Στη συνέχεια τους περιέγραψε τον ελέφαντα με όλες του τις λεπτομέρειες κι όλοι τους ησύχασαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *