Εκπαίδευση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Ο Οκτώβριος έχει κάτι για όλους

Eνημέρωση Nέα Εγχειρίδια-Άρθρα

Δράσεις σχεδιασμένες έτσι ώστε να μας ψυχαγωγούν, ενώ παράλληλα μας μορφώνουν, ξεκινούν τον Οκτώβριο στην πάντα δραστήρια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, και συνεχίζονται όλη την χρονιά. Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τον Οκτώβριο στη Στέγη έχει ως εξής:

Στην Πρόβα της Ορχήστρας – Η Καμεράτα ανοίγει τις πρόβες της στους Μαθητές των Σχολείων

Απευθύνεται σε: Μαθητές από Δ΄ Δημοτικού μέχρι και Β΄ Γυμνασίου Ώρες: 10:30-12:30 Κόστος συμμετοχής: 5€ ανά μαθητή Οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν πρόβες από τις εξής συναυλίες: – Οι εποχές (Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013): Με αφορμή τις πασίγνωστες 4 Εποχές του Βιβάλντι, η Καμεράτα παρουσιάζει έργα του ίδιου και άλλων σπουδαίων συνθετών, όπως του Philip Glass, του Astor Piazzolla και του Max Richter, που έχουν εμπνευστεί από τη διαδοχή των εποχών. – Rock goes Baroque (Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013): Η ορχήστρα αλλάζει στυλ και με όργανα εποχής μάς προσκαλεί σε ένα μοναδικό ταξίδι ροκ σε ύφος… μπαρόκ, μέσα από έργα του Σλοβάκου συνθέτη Peter Breiner. Ορμώμενος από το στυλ των concerti grossi των Βιβάλντι, Κορέλλι και Χαίντελ, o Μπράινερ συνέθεσε τα δικά του concerti grossi παραλλάσσοντας γνωστές μελωδίες των Beatles και του Elvis Presley. Oι μαθητές εξοικειώνονται με κλασικά και σύγχρονα ακούσματα, αποκτούν «μουσικό αυτί», ενώ μπορεί και να φανταστούν τους εαυτούς τους πίσω από ένα αναλόγιο με ένα τσέλο.

Με αφορμή μια έκθεση – Ξεναγήσεις και εργαστήρια στις εκθέσεις εικαστικών της Στέγης, Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2013

Απευθύνεται σε: Μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου Κάντε κλικ στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents, για να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα των εργαστηρίων και των ξεναγήσεων κάθε έκθεσης ξεχωριστά Όπως κάθε χρόνο, οι εκθέσεις εικαστικών της Στέγης πλαισιώνονται από εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία. Κάθε πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών και εργαστήριο, όπου τα παιδιά συζητούν και εκφράζουν τις εντυπώσεις τους μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. Το γράψιμο ενός ποιήματος ή μιας ιστορίας, η έμπνευση μιας χορογραφίας, η σύνθεση ενός τραγουδιού ή η δημιουργία ενός έργου τέχνης, είναι μερικοί από τους τρόπους που τα παιδιά καλούνται να αποδώσουν δημιουργικά την εικαστική τους εμπειρία. Κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και τη δυναμική της ομάδας, ενώ όλα τα προγράμματα έχουν ως κύριο γνώμονα τη συζήτηση και την εξερεύνηση διαφορετικών τρόπων έκφρασης.

Βήμα-βήμα στη Σκηνή – Πρόγραμμα τεχνικής εκπαίδευσης για σχολικές ομάδες Απευθύνεται σε: Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Το πρόγραμμα μπορεί να προσαρμοστεί και στις ανάγκες φοιτητών τεχνικών σχολών, όπως ΤΕΙ ή ΙΕΚ, κατόπιν συνεννόησης με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Ημερομηνίες: Πέμπτη 17, Παρασκευή 18, Πέμπτη 24 & Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, Παρασκευή 8, Τετάρτη 13, Πέμπτη 21 & Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, Τρίτη 17 & Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013, έμπτη 16, Παρασκευή 17, Πέμπτη 23 & Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, Πέμπτη 6, Παρασκευή 7, Πέμπτη 13 & Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου και Πέμπτη 20 & Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Ώρες: 11:00-12:30 Κόστος συμμετοχής: 3€ ανά μαθητή Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία και η εξοικείωση των μαθητών με τα τελευταίας τεχνολογίας «συστατικά» μιας ζωντανής εκδήλωσης, κυρίως στους τομείς του θεάτρου, της μουσικής και του χορού. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα στάδια προετοιμασίας του τεχνικού εξοπλισμού και τις επιμέρους εργασίες που απαιτούνται για να φτάσουν στα μάτια και στα αυτιά των θεατών ο ήχος, η εικόνα και το φως.

Ο Κυκλισμός του Τετραγώνου του Δημήτρη Δημητριάδη

Aπευθύνεται σε: Μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου Ώρες: 10:00-13:00 Κόστος συμμετοχής: 5€ ανά μαθητή Έρωτας και αδιέξοδο, αέναη αναζήτηση της αγάπης, αλλά και τα αναπόφευκτα της ύπαρξής μας, μπαίνουν στο μικροσκόπιο αυτού του έργου. Μετά το τέλος της παράστασης οι μαθητές συζητούν με τους συντελεστές της για τα καίρια ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης που θίγει ο Δημητριάδης και τα οποία απασχολούν τους ίδιους, αλλά και όλες τις ηλικίες. Παράλληλα, γνωρίζουν τον διεθνούς αναγνώρισης δημιουργό του Πεθαίνω σαν χώρα, ενός κειμένου-ορόσημο, μέσα από ένα άπαιχτο έργο του που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αφιερωμένο «σε αυτούς που ζουν». Τι σημαίνει όμως «να ζεις»; «Η ζωή είναι κάτι το αμείλικτο» είχε δηλώσει. «Το ίδιο και η αγάπη», μοιάζει να μας λέει σε αυτό το αριστουργηματικό κείμενο.

Σύγχρονη Τέχνη: Πρώτα τη ζεις… μετά την κατανοείς

Απευθύνεται σε: Μαθητές Δημοτικού & Γυμνασίου Ημερομηνίες: Οκτώβριος 2013 – Μάρτιος 2014 Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν Την περίοδο 2013-14, η Στέγη οργανώνει, για δεύτερη χρονιά, τρεις κύκλους βιωματικής μάθησης για σχολεία, με θέμα τη σύγχρονη τέχνη. Οι κύκλοι απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα επιλεγούν μετά από αίτηση. Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί σε μαθητές με περιορισμένες ευκαιρίες η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την ελληνική σύγχρονη τέχνη και να μάθουν να την κατανοούν είτε ως θεατές είτε ως δημιουργοί. Κάθε κύκλος περιλαμβάνει δώδεκα δράσεις που μοιράζονται ισόποσα σε τρεις χώρους: Μέσα στη Στέγη, όπου οι μαθητές παρακολουθούν διάφορα δρώμενα πολιτισμού, όπως θέατρο, μουσική, εικαστικά και χορό, σε πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους με την οργάνωση επισκέψεων και μέσα στη σχολική τάξη, όπου στήνονται εργαστήρια για συζήτηση αλλά και δημιουργική έκφραση των μαθητών πάνω στις «εμπειρίες πολιτισμού» που βίωσαν. Τα παιδιά, υπό την παρακολούθηση μιας πολύ εξειδικευμένης ομάδας καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών, παρακολουθούν, για παράδειγμα, μια παράσταση και στη συνέχεια εκφράζουν τις εντυπώσεις τους λεκτικά ή δημιουργικά, μέσα στην τάξη: Τι διαφορές είχε αυτή η σύγχρονη παράσταση από μια αρχαία παράσταση; Πώς οι διάλογοι και οι σκηνές μπορούν να γίνουν μουσικό έργο ή ζωγραφιά; Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί, παρακολουθώντας τους ειδικούς, αποκτούν την τεχνογνωσία και τα «υλικά» ώστε να συνεχίσουν οι ίδιοι αντίστοιχα προγράμματα στην τάξη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ο Καβάφης πάει Σχολείο

Απευθύνεται σε: Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου Ημερομηνίες: Οκτώβριος 2013 – Απρίλιος 2014 (8 τρίωρες συναντήσεις που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα δίμηνο) Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν Η Στέγη και το Αρχείο Καβάφη μπαίνουν στη σχολική τάξη και, μιλώντας στη γλώσσα των μαθητών, φέρνουν την καβαφική ποίηση στα θρανία με τον πλέον βιωματικό τρόπο. Μέσα από πέντε πρωτότυπα εργαστήρια, οι δύο φορείς προσεγγίζουν τα «ιερά» και πιθανώς δυσπρόσιτα κείμενα του Αλεξανδρινού ποιητή, αξιοποιώντας τη σύμπραξη των πλέον «απρόβλεπτων» τεχνών. Αυτή η δημιουργική και πρωτότυπη ανάγνωση θα βοηθήσει τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία των ποιημάτων του, ενώ το υλικό που θα προκύψει θα αναδείξει το σύγχρονο χαρακτήρα του. Οι πέντε σχολικές ομάδες που θα επιλεγούν θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από ένα εργαστήριο η καθεμία. Κάθε εργαστήριο περιλαμβάνει έναν κύκλο οχτώ συναντήσεων που θα πραγματοποιείται από το Αρχείο Καβάφη και τη Στέγη μαζί με καλλιτέχνες και λογοτέχνες.

Πηγή: www.in2life.gr  30.09.2013

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *