Βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς “Εμείς και οι άλλοι: Ένα ταξίδι στη Χώρα της Διαφορετικότητας”. Δραστηριότητα 2

Εγχειρίδια-Άρθρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Προσωπικές Εργασίες

Σχολικό έτος 2001-02
Συντονιστές: Ευθύμιος Ιωαννίδης, Κωνσταντίνος Κιουρτσής.
Κείμενα: Ευθύμιος Ιωαννίδης
Συμμετέχοντες: 44 εκπαιδευτικοί, σε δύο ομάδες
Διάρκεια: 5 ώρες για κάθε ομάδα (3:30-8:30 μμ)
Λίγα λόγια για τη λειτουργία της μαθητικής ομάδας εργασίας (πχ αγωγής υγείας)θα βρείτε στη διαδικτυακή θέση http://blogs.sch.gr/kkiourtsis/?p=6338

2η Δραστηριότητα : Και εγώ το ίδιο
Ο συντονιστής, ζητάει από τα μέλη της ομάδας να καθίσουν κυκλικά, χωρίς να περισσεύει καμία καρέκλα. Στη συνέχεια, ζητάει να σκεφτεί το κάθε μέλος διάφορα προσωπικά του χαρακτηριστικά (του σώματός του, του χαρακτήρα του, μια εμπειρία του, κλπ) που θεωρεί ότι είναι μοναδικά και ότι δεν τα έχει κανένα άλλο μέλος της ομάδας.
α΄ φάση: Ζητείται ένας εθελοντής, ο οποίος κάθεται σε μία καρέκλα στο μέσο της ομάδας και θα εκφράσει ένα δικό του χαρακτηριστικό, που θεωρεί ότι με αυτό διαφοροποιείται από τα άλλα μέλη (πχ έχω επισκεφτεί το Άγιο Όρος).
Εάν κανένα άλλο μέλος δεν έχει το ίδιο χαρακτηριστικό, τότε ένα άλλο μέλος συνεχίζει τη διαδικασία. Στην περίπτωση που κάποιο μέλος δηλώνει ένα χαρακτηριστικό του, αλλά υπάρχουν και άλλα μέλη με το ίδιο χαρακτηριστικό, αυτά τα μέλη σηκώνονται όρθια λέγοντας “και εγώ το ίδιο” και κάθονται στα γόνατα του προλαλήσαντος. Αυτό το μέλος, για να απαλλαγεί από το βάρος των άλλων μελών, πρέπει να εκφράσει ένα άλλο χαρακτηριστικό, που να μην το έχουν τα μέλη που κάθονται στα γόνατά του, αλλά ούτε και κάποιο άλλο μέλος της ομάδας. Αν κανένα μέλος δεν φωνάξει “και εγώ το ίδιο”, τότε άλλο μέλος κάθεται στην καρέκλα και συνεχίζεται η διαδικασία έως ότου κλείσει ο κύκλος.
β΄ φάση: Τα μέλη της ομάδας επιλέγουν χαρακτηριστικά τους, που πιστεύουν ότι είναι κοινά στα περισσότερα μέλη της ομάδας.
Ζητείται ένας εθελοντής που στέκεται όρθιος στο κέντρο του κύκλου. Η καρέκλα του αφαιρείται. Ο εθελοντής εκφράζει ένα χαρακτηριστικό που θεωρεί ότι είναι πολύ κοινό και στα άλλα μέλη (πχ “είμαι μελαχρινός”). Όσοι είναι μελαχρινοί, πρέπει να φωνάξουν “και εγώ το ίδιο” και να αλλάξουν καρέκλα. Το μέλος που βρίσκεται στο κέντρο, επωφελείται και κάθεται σε μια καρέκλα. Ένα μέλος όμως μένει χωρίς κάθισμα, οπότε παίρνει θέση στο κέντρο ου κύκλου και  . . . .
Ολομέλεια:  Πώς αισθάνθηκες στην κάθε φάση του παιχνιδιού;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *