Πρόσκληση από Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, προς τα σχολεία Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης.

Eνημέρωση Nέα

Αξιότιμες  και Αξιότιμoι Κυρίες  και Κύριοι  Διευθυντές  Α’ Βάθμιας και Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης,Aξιότιμες και Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι Σχολικοί Σύμβουλοι,
Το εκπαιδευτικό έτος 2012-2013 είναι σημαντικό για το Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και αυτό οφείλεται στη μεγάλη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στο πρόγραμμά του. Η ενεργή παρουσία σας δυνάμωνε σταδιακά γύρω από τον πυρήνα του Μουσείου δίνοντας στις συλλογές ζωή και στο Μουσείο υπόσταση και ρόλο.
Πάνω από 30.000 επισκέπτες ξεναγήθηκαν στις συλλογές τη χρονιά που πέρασε δίνοντας επιτακτικά το μήνυμα να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια και να στοχεύσουμε φέτος σε μια νέα πιο δημιουργική σχέση με μαθητές και εκπαιδευτικούς για να πραγματοποιήσουμε μαζί το ταξίδι στο χρόνο εστιάζοντας σε ιστορικές στιγμές –ορόσημο για την πατρίδα μας ανάμεσα σε πάνω από 10.000 κειμήλια.
Ανάμεσά τους θα διακρίνεται την προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη και τα περίτεχνα όπλα των αγωνιστών του 21, έργα ζωγραφικής να απηχούν την ανδρεία των Μακεδονομάχων και το νέο μας έκθεμα, το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης της Θεσσαλονίκης που αντανακλά το πνεύμα ομοψυχίας του 1912, την τόλμη του εύζωνα και την αποφασιστικότητα της γυναίκας της Πίνδου, να αποτυπώνεται σε διοράματα. Τα κειμήλια αυτά πλαισιώνονται ενωτικά από τις συλλογές που κοιτούν στην προσφορά της τραγουδίστριας της Νίκης , την Σοφία Βέμπο, ενώ η σημαία που υποδέχθηκε τον ελευθερωτή στρατό μας το 1912 δεσπόζει στον ημιώροφο του κτιρίου και ενσαρκώνει τα ιδανικά που αποπνέουν τα εκθέματα στο σύνολό τους. Μέσα από αυτή την ανασύνθεση της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδος επιζητούμε να στοχαστεί ο επισκέπτης και να διαγνώσει τον διαρκή αγώνα του Έλληνα και της Ελληνίδας για την ελευθερία και την επιβίωση.
Οι στοχεύσεις μας οι οποίες οριοθετούν το πλαίσιο της λειτουργικότητας του ΠΜ, συνδυαστικά με το περιεχόμενο διδακτικό και εκπαιδευτικό σας έργο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, κινούνται στις ακόλουθες κατευθύνσεις :
– Να καλλιεργηθούν συναισθήματα φιλοπατρίας και αγάπης για την ιστορία.
– Να κατανοηθεί πως η ιστορία στηρίζεται σε εκδοχές γεγονότων που απηχούν διάφορες απόψεις αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια αντικειμενική βάση αλήθειας.
– Να δεχθεί ερεθίσματα ο μαθητής από τα κειμήλια, την ξενάγηση και τα οπτικοακουστικά μέσα, ώστε να αναζητήσει στη συνέχεια ιστορικές πηγές για να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.
Επιθυμούμε στη νέα χρονιά μέσα από ανατροφοδοτούμενες δράσεις, να συμμετέχουμε περισσότερο στο πρόγραμμά σας. Σας γνωρίζουμε ορισμένα εργαλεία τα οποία μπορούν να φανούν χρήσιμα στο σχεδιασμό σας, όπως η αίθουσα εκδηλώσεων 200 ατόμων και το αμφιθέατρο 60 θέσεων με δυνατότητα προβολών, οι αίθουσες εκθέσεων, η βιβλιοθήκη, το φουαγιέ – κυλικείο, αλλά και οι θαυμάσιοι εξωτερικοί χώροι.
Σας προτείνουμε να πραγματοποιήσετε γλωσσικές, εικαστικές ή κινητικές δραστηριότητες, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, ανεξάρτητα ή συνδυαστικά με την ξενάγηση στις εκθέσεις του Μουσείου.
Αναφορά δραστηριοτήτων γίνεται στο συνημμένο έγγραφο το οποίο θα βρείτε και στην ηλεκτρονική μας σελίδα www.warmuseumthessaloniki.com .
Με την πίστη ότι το Πολεμικό Μουσείο δίνει στους επισκέπτες το πεδίο για μελέτη, εκπαίδευση και ψυχαγωγία, σας προσκαλούμε να το επισκεφθείτε και να ενημερώσετε κατά την κρίση σας, τα σχολεία της αρμοδιότητάς σας.
Όταν μαθαίνει κανείς από μικρός το δρόμο προς τα μουσεία, τότε επιθυμεί να επανέρχεται σε όλη του τη ζωή σε αυτά, συμπαρασύροντας θετικά και άλλα μέλη του άμεσου ή έμμεσου περιβάλλοντος του σε αυτά.
Σας ευχόμαστε Καλή Εκπαιδευτική Χρονιά.
Με  εκτίμηση, Ο Διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *