Βιωματικό σεμινάριο διάρκειας 5 ωρών για έξι ομάδες εκπαιδευτικών με γενικό τίτλο: «Η ομάδα εμπειρίας και η πρόληψη της εξάρτησης». Δραστηριότητες 1 και 2

Εγχειρίδια-Άρθρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Προσωπικές Εργασίες

Σχολικό έτος 2000-01
Εισηγητής -Συντονιστής της ομάδας- Επιμέλεια Εκπαιδευτικού Υλικού: Κωνσταντίνος Κιουρτσής
Λίγα λόγια για τη λειτουργία της μαθητικής ομάδας εργασίας (πχ αγωγής υγείας)θα βρείτε στη διαδικτυακή θέση http://blogs.sch.gr/kkiourtsis/?p=6338
 
Δραστηριότητα 1. Γιατί οι κάκτοι έχουνε αγκάθια;
Ο συντονιστής, ζητάει από τα μέλη να σχηματίσουν τρεις ομάδες. Η κάθε ομάδα θα γράψει ένα διάλογο μεταξύ ενός παιδιού και ενός μεγάλου (γονιός ή δάσκαλος), στον οποίο το μικρό παιδί ζητάει να μάθει γιατί κάποια φυτά έχουνε αγκάθια.
Στην ολομέλεια παρουσιάζονται οι διάλογοι των τριών ομάδων και ακολουθεί συζήτηση για το συμβολισμό των «αγκαθιών» στη ζωή μας (ποιά είναι τα αγκάθια μας, τι προκαλούν, πόσο αποτελεσματικά είναι κλπ)

Δραστηριότητα 2. Αυτός είμαι, κι ορίστε οι αξίες μου
Ζητούνται αρχικά δύο εθελοντές.
Τα υπόλοιπα μέλη, καρφιτσώνουν μπροστά τους ένα χαρτονάκι, στο οποίο γράφει μία ανθρώπινη αξία (έρωτας, φιλία, δόξα, εξοχικό σπίτι, ομορφιά, οικογένεια, ηρεμία, σπουδές, διακοπές, αυτοκίνητο, κομπόδεμα, ευτυχία, κλπ) και κυκλοφορούν στην αίθουσα.
Ανάμεσά τους κυκλοφορούν και οι δύο εθελοντές. Ο κάθε εθελοντής, θα επιλέξει τα μισά μέλη της ομάδας και μάλιστα εκείνα που φέρουν τις αξίες που ταιριάζουν με το ρόλο του. Οι ρόλοι των δύο εθελοντών  είναι:
α΄ εθελοντής: Έφηβος μαθητής
β΄ εθελοντής: Μεσήλικας-πετυχημένος έμπορος.
Σχηματίζονται έτσι δύο ισάριθμες ομάδες. Στη μία ομάδα μετέχουν ο ένας εθελοντής και τα μέλη με τις αξίες που επέλεξε και στην άλλη ο άλλος εθελοντής και τα μέλη με τις αξίες που επέλεξε.
Η κάθε ομάδα και σύμφωνα με το ρόλο του εθελοντή της και τις αξίες που αυτός επέλεξε, δημιουργεί μία ιστορία με ήρωα το ρόλο του εθελοντή της ομάδας, στην οποία περιγράφεται μια χαρακτηριστρική μέρα της ζωής του.
Στην ολομέλεια παρουσιάζονται οι δύο ιστορίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *