Σεμινάριο Συμβουλευτικής για Εκπαιδευτικούς: Η περίπτωση του Σίμου, ετών 11 και κάτι.

Εγχειρίδια-Άρθρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Μελέτη Περίπτωσης Προσωπικές Εργασίες

Το σεμινάριο «Η φυλακή του φύλου: Φέρσου ως αγόρι, φέρσου ως κορίτσι» πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2011-12, με τη συμμετοχή 93 εκπαιδευτικών που εντάχθηκαν σε 4 ομάδες. Διάρκεια σεμιναρίου, 5 ώρες ανά ομάδα. Συντονιστής, ο Κωνσταντίνος Κιουρτσής. Μέθοδοι: ομάδες εργασίας, μελέτη περίπτωσης.

Η περίπτωση: Αύριο είναι η πρώτη μέρα του Σίμου στο Γυμνάσιο. Αυτή τη μέρα τη λαχταρούσε πώς και πώς. Καλός μαθητής, ο πρώτος μαθητής στο Δημοτικό. Παιδί υπόδειγμα. Το καμάρι των γονιών του. Στα χνάρια της αδελφής του, η οποία θα είναι φέτος η σημαιοφόρος του Λυκείου της. Τα δύο αδέλφια έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας, για αυτό και συχνά η αδελφή του, του συμπεριφέρεται σαν να είναι μαμά του. Γενικά, ο Σίμος μεγαλώνει με τους γονείς και την αδελφή του. Δεν έχει παρέες και η διασκέδασή του είναι ο υπολογιστής του, με τον οποίο κάνει θαύματα.
Αύριο όμως, μαζί με τα καλά έρχονται και τα προβλήματα. Δύο από τους συμμαθητές του, του την έχουν «στημένη» για μια παλιά υπόθεση. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο Πάσχα, οι δυο αυτοί συμμαθητές του, αγόρασαν ένα πακέτο τσιγάρα και κάπνιζαν πίσω από την αυλή μην τους δουν οι δάσκαλοι, αλλά με τέτοιο τρόπο, ώστε να τους βλέπουν οι συμμαθητές και συμμαθήτριες. Ο Σίμος, που τους είδε, ανέφερε το γεγονός στον πατέρα του, ο οποίος το μετέφερε στους πατεράδες των δύο καπνιστών. Ε, λοιπόν, όσο ξύλο φάγανε τότε οι δυο καπνιστές από τους πατεράδες τους, τόσο κι άλλο τόσο τάξανε και στον Σίμο, όταν αυτός δεν θα έχει πια την προστασία των γονιών του. Αυτό θα συνέβαινε του χρόνου, όταν θα είναι μόνοι τους στο Γυμνάσιο της πόλης.
Και να που αυτή η μέρα ήρθε. Ο Σίμος τη φοβάται την αυριανή ημέρα ακριβώς για αυτό. Θα είναι μόνος του. Μήπως να τα πει όλα στον πατέρα του; Μήπως να προφασιστεί ότι είναι άρρωστος και να μην πάει στο σχολείο;
Ομάδες εργασίας: Ως ενήλικοι σύμβουλοι βοηθήστε τον Σίμο να διαχειριστεί την κατάσταση

Αφήστε μια απάντηση