Σεμινάριο Συμβουλευτικής για Εκπαιδευτικούς: Η περίπτωση του Σπύρου, 14 ετών

Εγχειρίδια-Άρθρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Μελέτη Περίπτωσης Προσωπικές Εργασίες

Το σεμινάριο «Η φυλακή του φύλου: Φέρσου ως αγόρι, φέρσου ως κορίτσι» πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2011-12, με τη συμμετοχή 93 εκπαιδευτικών που εντάχθηκαν σε 4 ομάδες. Διάρκεια σεμιναρίου, 5 ώρες ανά ομάδα. Συντονιστής, ο Κωνσταντίνος Κιουρτσής. Μέθοδοι: ομάδες εργασίας, μελέτη περίπτωσης.

Η περίπτωση: Ο Σπύρος, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου, κάθε Παρασκευή απόγευμα δίνει το παρόν του στο πέταλο των Μύλων. Είναι μια περιοχή στην άκρη της πόλης με χαμηλό φωτισμό και λίγα παλιά χαμόσπιτα. Εκεί συγκεντρώνονται κάθε Παρασκευή απόγευμα σχεδόν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων. Δεν έχει μαγαζιά για αυτό τα παπάκια των delivery πάνε κι έρχονται συνεχώς. Άλλοι πίνουν αναψυκτικά, άλλοι μπύρες, κάποιοι σκληρά ποτά. Πολύ συχνά περνάνε και μεγαλύτεροι με σπορ αυτοκίνητα ή μηχανές, κάνοντας επίδειξη δεξιοτεχνίας με κόντρες και σούζες. Πολύ σπάνια εμφανίζεται το 100, αλλά από μακριά. Κανείς μέχρι τώρα δεν τους ενόχλησε. Αυτή η μεγάλη παρέα συνήθως διαλύεται πριν τα μεσάνυχτα.
Ο Σπύρος δεν έχει απουσιάσει καμία Παρασκευή. Αυτό που τον τραβάει περισσότερο είναι οι μεγάλες μηχανές που καβαλάνε κάποιοι 18ρηδες. Οι μηχανές είναι ο καημός του Σπύρου. Οι δικοί του ούτε να το ακούσουν. Του το κάνανε σαφές ότι δεν πρόκειται να πάρει μηχανή. Όταν θα έρθει ο καιρός και βγάλει κανονικό δίπλωμα οδήγησης τότε θα μπορεί να παίρνει πότε-πότε το αυτοκίνητο του πατέρα του.
Από όλες τις μηχανές που τριγυρίζουν το πέταλο των Μύλων, η πιο όμορφη και πιο δυνατή, είναι του “φτιαγμένου”. Ο οδηγός αυτής της μηχανής έχει το παρατσούκλι  “φτιαγμένος” γιατί ακούγεται ότι παίρνει χάπια και σκόνες. Κάποιοι λένε ότι έτσι είναι από φυσικού του. Δουλεύει σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων και τη μηχανή την έχει αναβαθμίσει ο ίδιος. Την έχει κάνει κόσμημα. Ο “φτιαγμένος” δεν κοκορεύεται ποτέ. Έρχεται αθόρυβα στο πέταλο με ένα μπουκάλι, κάθεται πάνω στη μηχανή σε κάποιο απόμερο σημείο και χαζεύει γύρω του, πίνοντας. Κάποια στιγμή στα ξαφνικά ανάβει τη μηχανή και απομακρύνεται με μια εντυπωσιακή σούζα. Σε μια ώρα περίπου εμφανίζεται οδηγώντας αθόρυβα και χωρίς φώτα, κάθεται και πάλι απόμερα για μια ώρα και πάλι με εντυπωσιακό τρόπο χάνεται  για να ξαναφανεί σε μια ώρα.
Ο Σπύρος είναι εντυπωσιασμένος και με τη μηχανή και με τον τρόπο που την οδηγάει ο “φτιαγμένος”. Σήμερα μάλιστα αποφάσισε να τον πλησιάσει για να πιάσει μαζί του κουβέντα. Η ερώτηση που του βγήκε αυθόρμητα ήταν: “πόσα πιάνει τελική;”. Ο “φτιαγμένος”, αντί να του απαντήσει, άναψε τη μηχανή, μάρσαρε δυνατά δυο τρεις φορές και έκανε νόημα στο Σπύρο να καβαλήσει πίσω του. Ο Σπύρος κοίταξε μια τη μηχανή, μια τον “φτιαγμένο” και . . .
Ομάδες εργασίας: Βοηθήστε τον Σπύρο να αποφασίσει αν θα καβαλήσει τη μηχανή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *