Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου στο Κανάλι Πρέβεζας, στις 6-8/8/2013

Eνημέρωση Nέα

Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου θα πραγματοποιηθεί από 6 μέχρι 8 Σεπτεμβρίου 2013 στο παραθαλάσιο χωριό Κανάλι Πρέβεζας, για νέους από την ελληνική ύπαιθρο ή καιαπό τα αστικά κέντρα που θέλουν να κατοικήσουν, να εργασθούν και να ζήσουν στην ύπαιθρο.
Το Φεστιβάλ διοργανώνει η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, η οποία θα υποδεχθεί τους νέους από όλη την Ελλάδα για να συζητήσουν, να γνωρισθούν και να πάρουν αποφάσεις για την ζωή τους.
Αντί για διαλέξεις, το Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου θα αναπτυχθεί σε τέσσερις κύκλους συζητήσεων – εργαστήρια κοινωνικής ζύμωσης – επίδειξη δεξιοτήτων, με βασικό σύνθημα «κάνοντας πράξη τις ιδέες μας».
Προβλέπονται:
– Παρουσιάσεις για τις προοπτικές της Ελληνικής Γεωργίας, της Ελληνικής Κτηνοτροφίας, της Ελληνικής Αλιείας και της Ελληνικής δασοπονίας.
– Παρουσιάσεις για τις προβλέψεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
– Παρουσιάσεις Πετυχημένων Πρακτικών από τον αγροτικό τομέα.
– Παρουσιάσεις τεχνικών προώθησης αγροτικών προϊόντων.
– Τυροκόμηση σε TyroBox της BelgoMilk, Απόσταξη αιθέριων ελαίων από αρωματικά φυτά, Εμβολιασμό βασιλισσών σε μελισοσμήνη, Κατασκευή ατομικού blogspot, εκμάθηση των εφαρμογών του iFARMA, παραγωγή καλλυντικών (σαπούνια, σαμπουάν κλπ), παραγωγή ζωοτροφής με υδροπονία.
– Διαγωνισμοί «αρμέγματος», οδήγησης τρακτέρ ακριβείας, συμμετοχής κλπ.
– Σύνθεση των συντελεστών της τοπικότητας και ταυτότητας μιας περιοχής με σύνδεση της παραγωγής τοπικών φημισμένων αγροτικών προϊόντων, με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία, την τοπική γαστρονομία και τις τοπικές συνταγές, την τοπική επεξεργασία, την οργάνωση τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας και την προώθηση της τοπικής κατανάλωσης. Σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα, από την αρχαιότητα, είχαν οι γυναίκες και ο ρόλος τους κατοχυρωνότανε από συγκεκριμένες τελετές και γιορτές, όπως τα θεσμοφόρια, τα οποία εξασφάλιζαν την σποροπαραγωγή, την σποροφύλαξη και την επιβίωση των τοπικών κοινωνιών.
Η ΕΝΑ Πρέβεζας και η ΠΕ Πρέβεζας, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς οργανώνουν, Επισκέψεις Μελέτης στην κοντινή Φιλιππιάδα, για γνωριμία με την λειτουργία εγκατάστασης βιοαερίου από κτηνοτροφική μονάδα σε σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα, στο Κέντρο περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε εκτροφείο πέστροφάς και σε αναδειχθέν αρχαίο ρωμαϊκό ελαιοτριβείο.
Όλοι οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου θα βρεθούν μαζί στην τελετή έναρξης την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013, στις 20:30, στην κεντρική πλατεία του Καναλιού Πρέβεζας, που θα είναι ανοιχτή (μόνο η τελετή έναρξης) σε όποιον θέλει να είναι μαζί με τις νέες και τους νέους της υπαίθρου.
Επίσης όλοι οι συμμετέχοντες και όσοι άλλοι κάτοικοι των γύρω περιοχών θέλουν μπορούν να είναι μαζί το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013, στις 20:30, στην αυλή του Πολιτιστικού Συλλόγου στην κοντινή Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας, με τοπικά ακούσματα και τοπικούς χορούς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Σαμψούντας.
Το Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου θα κλείσει με προσομοίωση Αγοράς Αγροτών, ανοικτής σε όλους, ακόμα και τους περαστικούς από την Ιόνια οδό, το μεσημέρι της Κυριακής, 8 Σεπ 2013, στον χώρο του Φεστιβάλ, με τους Νέους Αγρότες της Πρέβεζας, πρωταγωνιστές όπως πάντα, και έτοιμους να μοιραστούν τις εμπειρίες από την πρώτη Αγορά Αγροτών Πρέβεζας.
Ο κ. Λ. Ραβανός, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας επισημαίνει ότι η διοργάνωση είναι ανοικτή σε όλους τους νέους και νέες (και όσους έχουν νεανική διάθεση) που κατοικούν ή θα κατοικήσουν στην ύπαιθρο, αγρότες, αγρότισσες και όλα τα επαγγέλματα και επαγγελματικές δεξιότητες που κάνουν την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο ανεκτή.

Πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής:  τηλ.: 6974111252,  e-mail: enaprevezas@yahoo.gr και σε λίγο στο www.festival-newn.gr.

πηγήhttp://www.proslipsis.gr/cmCat_treePrd.php?&cm_catid=281&cm_prdid=19132    Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

Αφήστε μια απάντηση