Προσομοίωση στο σεμινάριο «μια ήρεμη τάξη δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται»: Ο Λυκειάρχης Β.Ι.

Εγχειρίδια-Άρθρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Μελέτη Περίπτωσης Προσωπικές Εργασίες

Υλικό από εκπαιδευτικό Σεμινάριο βιωματικού χαρακτήρα με τίτλο: «Μια ήρεμη τάξη δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται», Μάιος του 2012 στην Έδεσσα και στα Γιαννιτσά. Συμμετείχαν 99 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι σχημάτισαν 5 ομάδες. Οι συναντήσεις των ομάδων είχαν διάρκεια πέντε (5) ωρών και πραγματοποιήθηκαν εκτός διδακτικού ωραρίου, απογευματινές ώρες (15:30-20:30). Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν «ομάδες εργασίας» και «προσομοίωση».

Ο Λυκειάρχης Β.Ι. κάνει κάθε τόσο μια περατζάδα έξω από τις τάξεις. Ακούγονται οι φωνές των καθηγητών και μαθητών και φαίνεται ότι όλα πάνε πολύ καλά. Θέλει το σχολείο του να δουλεύει υποδειγματικά. Μόνον από μια αίθουσα ακούγονται ήχοι που δεν αρμόζουν σε μάθημα. Είναι πάντα η ίδια αίθουσα, στην οποία διδάσκει ο Γ.Κ., ο νέος Φυσικός του σχολείου. Μια μέρα ακουγότανε κιθάρα, κι όταν στο διάλειμμα ρώτησε τον Γ.Κ. , πήρε την απάντηση ότι μέσα από τη μουσική δίδαξε το μάθημα των συχνοτήτων. Μια άλλη μέρα, οι μαθητές βγήκαν στο διάλειμμα με δάκρια στα μάτια από τα γέλια, κι όταν ρώτησε τον καθηγητή, αυτός του απάντηση ότι δημιουργήθηκε μια ένταση μεταξύ δύο μαθητών και για να τη διαχειριστεί, έδειξε στην τάξη ένα βίντεο με την ιστορία μιας παρέας παληκαράδων μαθητών που κατάληγε σε φιάσκο που ήταν για γέλια. Μια άλλη φορά – κάτι σπάνιο – η τάξη ήταν σε απόλυτη ησυχία, και θεώρησε ότι δεν ήταν κανείς μέσα, άνοιξε την πόρτα, και είδε τον Γ.Κ. να κρατάει ένα προφυλακτικό και να δείχνει με τη βοήθεια μαρκαδόρου, πώς χρησιμοποιείται. Ο Γ.Κ. έδωσε την εξήγηση  ότι ήταν μια δραστηριότητα του προγράμματος Αγωγής Υγείας.

Ο Λυκειάρχης έχει την αίσθηση ότι ο Γ.Κ. είναι αγαπητός στους μαθητές, αλλά οι συνάδελφοι μουρμουρίζουν για τις ανορθόδοξες μεθόδους του και κάποιοι λίγοι γονείς διαμαρτύρονται για τη χαλαρότητα των μαθημάτων των παιδιών τους σε ένα μάθημα που έχει ιδιαίτερη σημασία για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

Έργο της ομάδας: Ως ομάδα, συζητείστε πως θα διαχειριζόσασταν το περιστατικό αν ήσασταν ο Λυκειάρχης Β.Ι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *