Μία στις τρεις γυναίκες είναι θύμα σωματικής βίας, σύμφωνα με έρευνα του Π.Ο.Υ.

Eνημέρωση Nέα

Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) αποκαλύπτει ότι υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός γυναικών που υφίστανται βία ακόμα και στις οικονομικά εύρωστες κοινωνίες, με τη συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων να προέρχεται από τους άνδρες συντρόφους τους.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών σε όλο τον κόσμο (35,6%) έχουν υποστεί ή θα υποστούν σωματική ή σεξουαλική βία στη ζωή τους, η οποία προέρχεται συνήθως από τον σύντροφό τους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η έκθεση αποκαλύπτει την συγκλονιστική αύξηση των επιθέσεων σε γυναίκες από τους άντρες-συντρόφους τους, με ένα ποσοστό της τάξης του 30% να δέχεται επίθεση από αυτούς. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα το 38% των δολοφονιών των γυναικών έχει διαπραχθεί από τους συντρόφους τους.

«Τα ευρήματα αυτά στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα για το ότι η βία κατά των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας με διαστάσεις επιδημίας. Τα παγκόσμια συστήματα υγείας μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα για τις γυναίες που βιώνουν τη βία», δήλωσε η Μάργκαρετ Τζα, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ.

Τα υψηλότερα ποσοστά βίας κατά των γυναικών παρατηρούνται στην Αφρική, όπου σχεδόν οι μισές γυναίκες, το 45,6%, υφίστανται σωματική ή σεξουαλική βία. Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος της Ευρώπης, το ποσοστό αυτών ανέρχεται στο 27,2%. Ωστόσο, ακόμα και στις οικονομικά πιο εύρωστες χώρες δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες είναι ασφαλείς, αφού το ένα τρίτο των γυναικών στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ποσοστό της τάξης του 32,7%, βιώνουν ή θα βιώσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους τη βία.

Μάλιστα, σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες που γίνονται θύματα βίας, το 42%, τραυματίζονται σοβαρά, με αποτέλεσμα ακόμα και αν δεν το παραδεχτούν, να γίνεται αντιληπτό από το νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με την έκθεση, συνήθως οι γυναίκες εξετάζονται αφού γίνει αντιληπτό από κάποιον ειδικό ότι έχουν υποστεί βία και τους προσφέρεται βοήθεια. Κάποιες φτάνουν στο νοσοκομείο με σπασμένα κόκκαλα, ενώ άλλες έχουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους ή αποκτούν ψυχικά προβλήματα, σύμφωνα με την έκθεση.

πηγή:  www.kathimerini.gr  Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Αφήστε μια απάντηση