Μελέτη περίπτωσης για ομάδες συμβουλευτικής εκπαιδευτικών. Η περίπτωση του Ανέστη 13 ετών

Εγχειρίδια-Άρθρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Μελέτη Περίπτωσης Προσωπικές Εργασίες

Συνεχίζω να δημοσιεύω περιπτώσεις μελέτης των ομάδων εργασίας των σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν το σχολικό έτος 2012-13, με τους παρακάτω τίτλους:

  • · «Μια ήρεμη τάξη δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται»,
  • · «Η φυλακή του φύλου: Φέρσου ως αγόρι, φέρσου ως κορίτσι»,
  • · «Διαπροσωπικές σχέσεις και επικοινωνία των εφήβων στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία»
  • · «Σχεδιάζοντας μαθησιακά σενάρια για μαθητική ομάδα εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων»
  • · «Εκπαίδευση στις αρχές καλής λειτουργίας της μαθητικής ομάδας μάθησης»

Όλες οι δημοσιεύσεις που αναφέρονται σε μελέτη περίπτωσης είναι διαθέσιμες στην κατηγορία «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ» του παρόντος blog.

Στο κάθε σεμινάριο συμμετείχαν 110-140 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι κατανεμήθηκαν σε ομάδες των 20 περίπου μελών, με διάρκεια 5 ώρες ανά ομάδα.

Παρακάτω παραθέτω περίπτωση, στην οποία εργάστηκαν οι 5 υπο-ομάδες των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών. Η εργασία των υπο-ομάδων ήταν να βοηθήσουν τη Θεολόγο να διαχειριστεί την κατάσταση. Με την ολοκλήρωση των εργασιών τους, τα μέλη των 5 υπο-ομάδων είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους πολλούς τρόπους όπως με παίξιμο ρόλων, με γραπτό περιγραφικό κείμενο, με αφήγηση, κά.

Ανέστης 13 ετών

Ο Ανέστης μαθητής της Β΄ Γυμνασίου, ζητάει από την καθηγήτρια των Θρησκευτικών να της μιλήσει ιδιαιτέρως. Η καθηγήτρια δέχεται, και ο Ανέστης της λέει ότι την προηγούμενη ώρα ο Γυμναστής τον χτύπησε στο γυμναστήριο, μπροστά στους συμμαθητές του, επειδή δεν κατάφερνε μια άσκηση. Βεβαίως, μόλις τον χτύπησε, ο γυμναστής του είπε ένα «συγγνώμη» και συνέχισε το πρόγραμμα σαν να μην συνέβη τίποτε. Το ίδιο περιστατικό έγινε και άλλες δύο φορές, τη μια με έναν συμμαθητή και την άλλη με μια συμμαθήτριά του. Ο Ανέστης ζητάει από την Θεολόγο να τον βοηθήσει να καταγγείλει τον Γυμναστή στον Διευθυντή του σχολείο για να τιμωρηθεί και να φύγει από το σχολείο.

Σημείωση: Τα προϊόντα της εργασίας των ομάδων τα συγκέντρωσα, τα κωδικοποιώ και τα αναλύω. Όταν ολοκληρωθεί η όλη η διαδικασία, θα ανακοινώσω τα αποτελέσματα στο παρόν blog.

 

Αφήστε μια απάντηση