Μελέτη περίπτωσης για ομάδες συμβουλευτικής εκπαιδευτικών. Η περίπτωση της Μένης, ετών 16

Εγχειρίδια-Άρθρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Μελέτη Περίπτωσης Προσωπικές Εργασίες

Συνεχίζω να δημοσιεύω περιπτώσεις μελέτης των ομάδων εργασίας των σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν το σχολικό έτος 2012-13, με τους παρακάτω τίτλους:

  • «Μια ήρεμη τάξη δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται»,
  • «Η φυλακή του φύλου: Φέρσου ως αγόρι, φέρσου ως κορίτσι»,
  • «Διαπροσωπικές σχέσεις και επικοινωνία των εφήβων στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία»
  • «Σχεδιάζοντας μαθησιακά σενάρια για μαθητική ομάδα εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων»
  • «Εκπαίδευση στις αρχές καλής λειτουργίας της μαθητικής ομάδας μάθησης»

Όλες οι δημοσιεύσεις που αναφέρονται σε μελέτη περίπτωσης είναι διαθέσιμες στην κατηγορία «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ» του παρόντος blog.

Στο κάθε σεμινάριο συμμετείχαν 110-140 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι κατανεμήθηκαν σε ομάδες των 20 περίπου μελών, με διάρκεια 5 ώρες ανά ομάδα.

Παρακάτω παραθέτω περίπτωση, στην οποία εργάστηκαν οι 5 υπο-ομάδες των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών. Η αρχική εργασία των υπο-ομάδων ήταν να μοιραστούν τους πέντε ρόλους της ιστορίας. Στη συνέχεια ο κάθε ρόλος να επιχειρηματολογήσει με πρόθεση να επηρεάσει τους άλλους ρόλους. Τέλος, οι πέντε ρόλου παίρνουν αποφάσεις για το σήμερα και το αύριο. Με την ολοκλήρωση των εργασιών τους, τα μέλη των 5 υπο-ομάδων είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους πολλούς τρόπους όπως με παίξιμο ρόλων, με γραπτό περιγραφικό κείμενο, με αφήγηση, κά.

Μένη, 16 ετών

Η Μένη, 16 ετών, έφυγε χθες βράδυ από το σπίτι της, μετά από ένα γερό καυγά με τον πατέρα της τον Πέτρο. Τώρα μένει προσωρινά στο σπίτι της φίλης της Αριστέας, αλλά αυτό το γνωρίζει μόνον η μητέρα της. Ο καυγάς ξεκίνησε όταν ο πατέρας της ήρθε από τη δουλειά και χωρίς να ακούσει την Μένη, άρχισε να την κατηγορεί με άγρια φωνή, ότι τον κάνει ρεζίλι, αφού όλοι στη γειτονιά πιστεύουν ότι η κόρη του κάνει παρέα με πρεζάκηδες. Η Μένη, πριν τελειώσει καλά-καλά ο πατέρας της, βρόντηξε την πόρτα πίσω της κι έφυγε από το σπίτι.

Ο Πέτρος, 46 ετών, πατέρας της Μένης. Μαζί με τη γυναίκα του την Ιωάννα ζουν αρμονικά σε μια επαρχιακή πόλη της Μακεδονίας. Έχουν τη δουλειά τους – τεχνικός του ΟΤΕ αυτός, καθηγήτρια φιλόλογος αυτή – και δυο παιδιά. O μεγαλύτερος, ο Νίκος, σπουδάζει στη Νομική Θεσσαλονίκης. Η Μένη είναι στην Α΄ Λυκείου. Κι ενώ από τον Νίκο δεν είχαν ποτέ κανένα πρόβλημα, η Μένη τον πικραίνει συχνά. Στα μαθήματα είναι πεσμένη. Το χειρότερο όμως είναι, ότι έχει μπλέξει με μια παρέα, που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να ακούνε μουσική και να βγαίνουν στα μπαράκια. Χθες όμως ήταν μια δύσκολη μέρα. Κάποιος γνωστός του, του είπε ότι στην παρέα της υπάρχουν και πρεζάκηδες. Οπότε δεν άντεξε, την μάλωσε άγρια, αλλά η Μένη πριν τον ακούσει, έφυγε από το σπίτι και δε γύρισε το βράδυ. Ο Πέτρος, τώρα που ηρέμησε, προσπαθεί να σκεφτεί . . .

Η Ιωάννα, 45 ετών, μητέρα της Μένης. Με τον άντρα της τον Πέτρο τα πάνε καλά. Εξάλλου, παντρευτήκανε από έρωτα. Και τι έρωτα. Οι γονείς της δεν τον θέλανε. Όταν γνωρίστηκαν, αυτή ήταν φοιτήτρια της Φιλοσοφικής κι αυτός σπουδαστής σε μια Τεχνική Σχολή. Σχεδόν κλεφτήκανε. Ο γιος της ο Νίκος μεγάλωσε χωρίς να τους κουράσει. Έχει όμως μεγάλο πόνο με την κόρη της. Από αριστούχος στο Γυμνάσιο, τώρα στην Α΄ Λυκείου απειλεί ότι θα σταματήσει το σχολείο. Έχει και μια καινούρια παρέα, που όλοι τους στάζουν απαισιοδοξία. Μαύρα ρούχα, μαύρες σκέψεις. Ειδικά χθες, φοβήθηκε μη γίνει καμιά ζημιά με τα πολλά νεύρα του άντρα της. Η Μένη βρόντηξε την πόρτα πίσω της κι έφυγε. Η Ιωάννα. πάνω στον πανικό της, πήρε τηλέφωνο την Αριστέα και τη μητέρα της και τους παρακάλεσε να επικοινωνήσουν με την Μένη και να της ζητήσουν να μείνει για λίγο στο σπίτι τους.

Η Αριστέα, 16 ετών, συμμαθήτρια και καλή φίλη της Μένης από το Γυμνάσιο. Φέτος δεν κάνουνε πολύ παρέα, επειδή η Μένη προτιμά τις νέες γνωριμίες της. Για την Μένη όμως νιώθει βαθιά φιλία. Έτσι, όταν της τηλεφώνησε η Ιωάννα και της ζήτησε να φιλοξενήσει την Μένη για  λίγες μέρες στο σπίτι της, αυτή δέχτηκε αμέσως. Μένουν στο δωμάτιό της και βρήκαν έτσι ευκαιρία να θυμηθούνε τα παλιά.

Ο Νίκος, 21 ετών, αδελφός της Μένης. Τα πάει καλά με τη Σχολή του. Κάνει όνειρα να ανοίξει δικό του δικηγορικό γραφείο στην πατρίδα του. Εξάλλου στην πόλη που μεγάλωσε τον γνωρίζουν σχεδόν όλοι. Ο ίδιος έχει καλό όνομα, επειδή ήταν άριστος μαθητής και άριστος αθλητής. Και γονείς του έχουν καλό όνομα. Το καλό όνομα είναι σπουδαία επένδυση για έναν νέο επαγγελματία δικηγόρο. Χθες του τηλεφώνησε ο πατέρας του για να τον ρωτήσει αν φάνηκε η Μένη από το σπίτι του, ή αν τηλεφωνήθηκαν. Κάτι δεν πάει καλά με την αδελφή του. Την ψάχνει στο κινητό αλλά αυτή το έχει κλειστό.

Σημείωση: Τα προϊόντα της εργασίας των ομάδων τα συγκέντρωσα, τα κωδικοποιώ και τα αναλύω. Όταν ολοκληρωθεί η όλη η διαδικασία, θα ανακοινώσω τα αποτελέσματα στο παρόν blog.

 

Αφήστε μια απάντηση