Μελέτη περίπτωσης για ομάδες συμβουλευτικής εκπαιδευτικών. Η περίπτωση του Γιώργου, 15 ετών

Εγχειρίδια-Άρθρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Μελέτη Περίπτωσης Προσωπικές Εργασίες

Συνεχίζω να δημοσιεύω περιπτώσεις μελέτης των ομάδων εργασίας των σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν το σχολικό έτος 2012-13, με τους παρακάτω τίτλους:

  • · «Μια ήρεμη τάξη δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται»,
  • · «Η φυλακή του φύλου: Φέρσου ως αγόρι, φέρσου ως κορίτσι»,
  • · «Διαπροσωπικές σχέσεις και επικοινωνία των εφήβων στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία»
  • · «Σχεδιάζοντας μαθησιακά σενάρια για μαθητική ομάδα εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων»
  • · «Εκπαίδευση στις αρχές καλής λειτουργίας της μαθητικής ομάδας μάθησης»

Όλες οι δημοσιεύσεις που αναφέρονται σε μελέτη περίπτωσης είναι διαθέσιμες στην κατηγορία «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ» του παρόντος blog.

Στο κάθε σεμινάριο συμμετείχαν 110-140 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι κατανεμήθηκαν σε ομάδες των 20 περίπου μελών, με διάρκεια 5 ώρες ανά ομάδα.

Παρακάτω παραθέτω περίπτωση, στην οποία εργάστηκαν οι 5 υπο-ομάδες των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών. Η εργασία των υπο-ομάδων ήταν να βοηθήσουν τον Γιώργο να διαχειριστεί την κατάσταση. Με την ολοκλήρωση των εργασιών τους, τα μέλη των 5 υπο-ομάδων είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους πολλούς τρόπους όπως με παίξιμο ρόλων, με γραπτό περιγραφικό κείμενο, με αφήγηση, κά.

Γιώργος, 15

Ο Γιώργος ζει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη και είναι μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου. Γενικά είναι συνεσταλμένος και μοναχικός τύπος, χωρίς πολλές παρέες. Έχει αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο. Παίζει σε μια τοπική ομάδα. Όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει ταλέντο. Ο ίδιος δεν παίζει μόνον ποδόσφαιρο αλλά και το μελετάει. Τα αγαπημένα του βιβλία είναι αυτά που γράφουν για τη ζωή των μεγάλων ποδοσφαιριστών. Οι αγαπημένες του ταινίες έχουν πρωταγωνιστές ποδοσφαιριστές. Τα αγαπημένα του προγράμματα είναι ποδοσφαιρικοί αγώνες ή εκπομπές με σχόλια ποδοσφαιρικών αγώνων.

Ο προπονητής του, του έχει μάθει να κάνει σωστή αθλητική ζωή, που συμπεριλαμβάνει τη διατροφή, τον ύπνο και τις καθημερινές συνήθειες του.  Η ζωή του γενικά είναι πολύ αυστηρή για αυτό έχει κερδίσει από τον μεγαλύτερο αδελφό του το παρατσούκλι “ο καλόγερος”. Αυτός όμως δε δίνει σημασία. Οι γονείς του και οι καθηγητές του, είναι ευχαριστημένοι από αυτόν.

Επειδή δεν έχει υπολογιστή στο σπίτι, πηγαίνει κάθε μέρα για μία ώρα στο net cafe, όπου συναντάει τη διαδικτυακή του παρέα μέσα από το facebook. Όλα τα άτομα αυτής της διαδικτυακής παρέας είναι κάτοικοι Ελλάδας και κατά δήλωσή τους  παίζουν μπάλα και είναι κάτω των 18 ετών. Μέσω του internet μοιράζονται μεταξύ τους απόψεις, σχέδια, όνειρα, πληροφορίες, ακόμα και χαζομάρες.

Τον τελευταίο καιρό όμως, ο Γιώργος αντιμετωπίζει στο netcafe ένα σοβαρό πρόβλημα. Για τρεις συνεχόμενες μέρες, ο αντιπρόεδρος της ομάδας του, σαραντάρης περίπου, στηνόταν όρθιος από πίσω του και παρακολουθούσε στην οθόνη του, σχολιάζοντας όσα έβλεπε, με έναν τρόπο πολύ φιλικό. Αυτό όμως ήταν ενοχλητικό και ο Γιώργος και τις τρεις φορές αναγκάστηκε να φύγει νωρίς. Σήμερα αποφάσισε να αλλάξει στέκι. Μη έχοντας άλλη διέξοδο, πήγε στο άλλο netcafe, το οποίο όμως δεν του αρέσει γιατί είναι γεμάτο καπνούς τσιγάρου. Πριν όμως καλά-καλά συνδεθεί με την παρέα του, νάσου και πάλι ο αντιπρόεδρος. Πάλι στήθηκε πίσω του, αλλά αυτή τη φορά τόσο κοντά του, που σε κάθε του κίνηση τον ακουμπούσε. Αυτό πια ο Γιώργος δεν μπορούσε να το ανεχτεί. Έπρεπε κάτι να κάνει . . . .

 Σημείωση: Τα προϊόντα της εργασίας των ομάδων τα συγκέντρωσα, τα κωδικοποιώ και τα αναλύω. Όταν ολοκληρωθεί η όλη η διαδικασία, θα ανακοινώσω τα αποτελέσματα στο παρόν blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *