Σχεδιάζονται αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας των δημόσιων ΙΕΚ

Eνημέρωση Nέα

Σημαντικές αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας των δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης. Το σχέδιο περιέχει αλλαγές, οι οποίες έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, όπως να λειτουργούν ειδικότητες με διαφορετικό ύψος διδάκτρων, από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, ή να μπορούν να τοποθετούνται στις διευθυντικές θέσεις ακόμη και ιδιώτες.
Πώς θα καθορίζονται τα δίδακτρα σε κάθε περίπτωση
Για την παρακολούθηση ενός προγράμματος Α.Ε.Κ. σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Παιδείας το ύψος:
– Των διδάκτρων ανά ειδικότητα
– Των διδάκτρων ανά Θ.Ε. σε περίπτωση επανάληψης παρακολούθησης Θ.Ε.
– Των διδάκτρων ανά Θ.Ε. σε περίπτωση παρακολούθησης μεμονωμένων Θ.Ε.
– Των εξέταστρων, σε περίπτωση επανεξέτασης Θ.Ε.
Τα δίδακτρα είναι δυνατό να διαφοροποιούνται ανά Περιφέρεια, ανά ειδικότητα, ανά εξάμηνο σπουδών, ανάλογα με το είδος του προγράμματος (εξ αποστάσεως ή διά ζώσης), ανά μάθημα κ.α. σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Παιδείας.
Τα δίδακτρα είναι δυνατό να διαφοροποιούνται και ανάλογα με την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική κατάσταση και με τις ειδικές ανάγκες των καταρτιζομένων (οικονομικά ασθενείς, πολύτεκνοι, ΑμΕΑ κ.ά.), σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Παιδείας.
Τα δίδακτρα δεν διαφοροποιούνται με βάση το εάν οι καταρτιζόμενοι προέρχονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή μη.
Στα δίδακτρα συμπεριλαμβάνεται το κόστος αναλωσίμων, υλικών εργαστηρίων και κάθε άλλο κόστος συναρτώμενο με την παροχή της κατάρτισης. Καμία άλλη οικονομική επιβάρυνση δεν είναι δυνατό να προστεθεί εκ των υστέρων, εκτός των ήδη ορισθέντων διδάκτρων.
Τα δίδακτρα μπορούν να καταβάλλονται τμηματικά ως εξής: (α) Πρώτη δόση: 40% με την εγγραφή ή την ανανέωση εγγραφής, (β) Δεύτερη δόση: 30% πέντε εβδομάδες μετά την εγγραφή ή την ανανέωση εγγραφής, (γ) Τρίτη δόση: 30% έντεκα εβδομάδες μετά την εγγραφή ή την ανανέωση εγγραφής.
Σε περίπτωση που καταρτιζόμενος διακόψει με υπαιτιότητά του τη φοίτηση, τα δίδακτρα που έχουν καταβληθεί εν μέρει ή στο σύνολό τους δεν επιστρέφονται.
Σε περίπτωση μετεγγραφής καταρτιζομένου σε Ι.Ε.Κ. άλλης Περιφέρειας και εφόσον τα δίδακτρα διαφοροποιούνται, ο καταρτιζόμενος είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το ύψος των διδάκτρων που ισχύει στην Περιφέρεια στην οποία  μετεγγράφεται.
Το πλήρες άρθρο είναι διαθέσιμο στη διαδικτυακή θέση  http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23327&subid=2&pubid=63839168

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *