Μελέτη περίπτωσης για ομάδες μάθησης και συμβουλευτικής σχετικά με την προσωπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δεξιότητες. Η περίπτωση της μαθήτριας Δ.Κ ετών 14

Εγχειρίδια-Άρθρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Μελέτη Περίπτωσης Προσωπικές Εργασίες

Συνεχίζω να δημοσιεύω περιπτώσεις μελέτης των ομάδων εργασίας των σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν το σχολικό έτος 2012-13, με τους παρακάτω τίτλους:

  • · «Μια ήρεμη τάξη δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται»,
  • · «Η φυλακή του φύλου: Φέρσου ως αγόρι, φέρσου ως κορίτσι»,
  • · «Διαπροσωπικές σχέσεις και επικοινωνία των εφήβων στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία»
  • · «Σχεδιάζοντας μαθησιακά σενάρια για μαθητική ομάδα εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων»
  • · «Εκπαίδευση στις αρχές καλής λειτουργίας της μαθητικής ομάδας μάθησης»

Όλες οι δημοσιεύσεις που αναφέρονται σε μελέτη περίπτωσης είναι διαθέσιμες στην κατηγορία «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ» του παρόντος blog.

Στο κάθε σεμινάριο συμμετείχαν 110-140 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι κατανεμήθηκαν σε ομάδες των 20 περίπου μελών, με διάρκεια 5 ώρες ανά ομάδα.

Παρακάτω παραθέτω περίπτωση, στην οποία εργάστηκαν οι 5 υπο-ομάδες των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών. Η εργασία των υπο-ομάδων ήταν να βοηθήσουν τον Διευθυντή να διαχειριστεί την κατάσταση. Με την ολοκλήρωση των εργασιών τους, τα μέλη των 5 υπο-ομάδων είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους πολλούς τρόπους όπως με παίξιμο ρόλων, με γραπτό περιγραφικό κείμενο, με αφήγηση, κά.

μαθήτρια Δ.Κ ετών 14

Καθηγητής του Γυμνασίου ζητάει από το Διευθυντή του Σχολείου τη σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του συλλόγου, με θέμα την παραδειγματική τιμωρία της μαθήτριας της Γ΄ τάξης Δ.Κ., επειδή, όπως πληροφορήθηκε, αυτή ανάρτησε ένα βίντεο στο youtube. Στο βίντεο αυτό εικονίζεται ο ίδιος μέσα στην αίθουσα να περιφέρεται ανάμεσα στους μαθητές και τις μαθήτριες και να μιλάει με πολύ οργισμένο τρόπο, απευθυνόμενος σε δύο αλλοδαπούς μαθητές. Ανάμεσα στα λόγια του καθηγητή ακούγονται και οι φράσεις: «δείχνετε το ποιόν της οικογενείας σας», «θα σας διώξω από το σχολείο για πάντα», «είστε απροσάρμοστοι», «ξέρετε ποιος είμαι εγώ;», «η κοινωνία μας δε σας χρειάζεται».

Σημείωση: Τα προϊόντα της εργασίας των ομάδων τα συγκέντρωσα, τα κωδικοποιώ και τα αναλύω. Όταν ολοκληρωθεί η όλη η διαδικασία, θα ανακοινώσω τα αποτελέσματα στο παρόν blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *