Μελέτη περίπτωσης για ομάδες μάθησης και συμβουλευτικής για την πρόληψη της ουσιοεξάρτησης. Η περίπτωση του Περικλή, 43 ετών

Εγχειρίδια-Άρθρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Μελέτη Περίπτωσης Προσωπικές Εργασίες

Συνεχίζω να δημοσιεύω περιπτώσεις μελέτης των ομάδων εργασίας του σεμιναρίου για την πρόληψη της χρήσης ουσιών με τίτλο: «από την Ιθάκη του Καβάφη στην Ιθάκη του ΚΕΘΕΑ», που διοργάνωσε η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Πέλλας το Δεκέμβριο του 2012. Οι προηγούμενες δημοσιεύσεις που αναφέρονται σε άλλες περιπτώσεις είναι διαθέσιμες στην κατηγορία «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ».
Παρακάτω παραθέτω την περίπτωση του Περικλή, 43 ετών, στην οποία εργάστηκαν οι 5 υπο-ομάδες των 20 συμμετεχόντων εκπαιδευτικών. Η εργασία των υπο-ομάδων ήταν να βοηθήσουν, ως σύμβουλοι τον Περικλή να διαχειριστεί την κατάσταση με την κόρη του, έτσι όπως παρουσιάστηκε.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών τους, τα μέλη των 5 υπο-ομάδων είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους με παίξιμο ρόλων, μέσω γραπτού περιγραφικού κειμένου, ή μέσω σεναρίου.

Περικλής, 43
Ο Περικλής είναι 43 ετών και βρίσκεται σε μια καλή φάση της ζωής του. Με τη σύζυγό του τη Ράνια, 40 ετών, έχουν δύο παιδιά. Την Ελένη 14 ετών και το Βασίλη, 13 ετών. Οι δουλειές του ζευγαριού πάνε πολύ καλά. Πέρσι μάλιστα, εγκαταστάθηκαν στο καινούριο και άνετο σπίτι τους. Το μόνο άσχημο που τους έτυχε τελευταία ήταν ο θάνατος του πεθερού του από καρκίνο. Έφταιγε το τσιγάρο είπαν οι γιατροί. Ήταν μανιώδης καπνιστής. Ευτυχώς όμως στο σπίτι του Περικλή δεν καπνίζει κανένας. Ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του. Και φυσικά ούτε η Ελένη ούτε ο Βασίλης. Είναι σίγουρος ότι το παράδειγμα των γονιών που δεν καπνίζουν και η κατάληξη του παππού που κάπνιζε, θα είναι αρκετά για να μην σκεφτούν το κάπνισμα ούτε η Ελένη ούτε ο Βασίλης. Βέβαια, ο Βασίλης είναι λίγο ζωηρούλης, αλλά ο Περικλής είναι σίγουρος ότι δε θα βάλει τσιγάρο στο στόμα του.
Είναι Κυριακή πρωί και η Ελένη, κόρη του Περικλή δίνει σήμερα προφορικές εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας. Η Ελένη έφυγε από τις 08:00 το πρωί και θα έπρεπε να είχε επιστρέψει πριν από τις 12:00. Είναι 14:00 και δεν φάνηκε ακόμα. Έτσι ο Περικλής, πέρασε από το Εξεταστικό Κέντρο. Εκεί του είπανε ότι οι προφορικές εξετάσεις τελειώσανε. Έφυγε και έκανε ένα γύρω στην πόλη, αλλά η Ελένη πουθενά. Τηλεφώνησε στο σπίτι αλλά δεν την είδε κανείς. Αποφάσισε να κάνει ένα πέρασμα από τον πεζόδρομο με τα στέκια της νεολαίας.
Δε χρειάστηκε να ψάξει πολύ. Από μακριά την είδε. Η Ελένη καθόταν σε ένα cafe με μια μεγάλη παρέα κι έπινε κάτι που έμοιαζε με χυμό. Αλλά . . . ταυτόχρονα, κάπνιζε όπως τα περισσότερα παιδιά της παρέας της. Η Ελένη δεν τον πρόσεξε. Δεν τον πρόσεξε και κανένα άλλο παιδί της παρέας της. Ο Περικλής όμως τάχασε. Η κόρη του με τσιγάρο! Κοντοστάθηκε. Τι να κάνει τώρα;

Σημείωση: Τα προϊόντα της εργασίας των ομάδων τα συγκέντρωσα, τα κωδικοποιώ και τα αναλύω. Όταν ολοκληρωθεί η όλη η διαδικασία, θα ανακοινώσω τα αποτελέσματα στο παρόν blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *