Ρυθμίσεις απορρήτου στο Facebook

Eνημέρωση Nέα Εγχειρίδια-Άρθρα

πηγή: http://www.dpa.gr/ (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα)

Για να καθορίσεις τις ρυθμίσεις απορρήτου στο Facebook, πήγαινε στο λογαριασμό σου (account) – ρυθμίσεις απορρήτου (privacy settings). Στη σελίδα αυτή μπορείς να ελέγξεις τις ρυθμίσεις που αφορούν:
Κοινοποίηση στο Facebook: Από αυτήν την ενότητα ελέγχεις ποιος (π.χ. όλοι, μόνο οι φίλοι σου, οι φίλοι των φίλων σου, κ.ο.κ) μπορεί να δει όλο το περιεχόμενο που δημοσιεύεις σε καθημερινή βάση (π.χ. ενημερώσεις κατάστασης, φωτογραφίες και βίντεο). Επίσης, αυτή η ενότητα περιλαμβάνει κάποια πράγματα που κοινοποιείς σχετικά με τον εαυτό σου (γενέθλια και στοιχεία επικοινωνίας), καθώς και περιεχόμενο που κοινοποιούν οι άλλοι για εσένα (σχόλια σε δημοσιεύσεις σου, καθώς και φωτογραφίες ή βίντεο όπου εμφανίζεσαι). Με την επιλογή «Προσαρμογή ρυθμίσεων» εμφανίζεται μια πλήρης λίστα, ώστε να ελέγχεις το επίπεδο προσωπικού απορρήτου σε κάθε κατηγορία πληροφοριών.
Σύνδεση μέσω Facebook: Στην ενότητα αυτή μπορείς να ρυθμίζεις ποιες λειτουργίες μέσω Facebook (π.χ. δυνατότητα να σου στέλνουν μηνύματα, δυνατότητα να σε βρίσκουν μέσα από το Facebook, κ.ο.κ) μπορούν να είναι ενεργοποιημένες για το προφίλ σου και για ποιους (π.χ. όλους, μόνο τους φίλους σου, κ.ο.κ). Πρόσεξε ότι οι λειτουργίες αυτές είναι από προεπιλογή ενεργοποιημένες και διαθέσιμες για όλους. Αν θες αυτό να το αλλάξεις, μπορείς να το κάνεις μέσω της συγκεκριμένης ενότητας. Πρόσεξε επίσης ότι κάποια στοιχεία σου είναι υποχρεωτικά διαθέσιμα σε όλους και δεν μπορείς αυτό να το αλλάξεις. Τα στοιχεία αυτά είναι: όνομα, φωτογραφία προφίλ, φύλο και δίκτυα.
Εφαρμογές και Ιστοσελίδες: Το τμήμα αυτό ελέγχει ποιες πληροφορίες κοινοποιούνται σε ιστοσελίδες και εφαρμογές, περιλαμβανομένων των μηχανών αναζήτησης. Πρόσεξε ότι από προεπιλογή όλες οι εφαρμογές και ιστοσελίδες που εσύ και οι φίλοι σου χρησιμοποιείτε έχουν ήδη πρόσβαση στο όνομά σου, την φωτογραφία προφίλ, το φύλο, τα δίκτυα, τον κατάλογο των φίλων σου και οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες μοιράζεσαι με όλους. Αν θέλεις αυτό να το αλλάξεις, θα πρέπει να μπεις στη συγκεκριμένη σελίδα και να επιλέξεις τις ρυθμίσεις που επιθυμείς για κάθε εφαρμογή.
Λίστες αποκλεισμού: Σε αυτήν την ενότητα μπορείς να αποκλείσεις άτομα, ώστε να μην έχουν επαφή μαζί σου ή να μην βλέπουν τις πληροφορίες σου στο Facebook. Μπορείς επίσης να ορίσεις τους φίλους που θα αγνοείς όταν σου στέλνουν προσκλήσεις για εφαρμογές, καθώς και να δεις μια λίστα εφαρμογών στις οποίες δεν επιτρέπεις να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες σου και να επικοινωνούν μαζί σου.
Δώσε επίσης προσοχή στα εξής:
Έλεγξε κάθε δημοσίευσή σου: Μπορείς να ελέγχεις ποιος βλέπει κάθε δημοσίευση σου. Πριν δημοσιεύσεις μια ενημέρωση κατάστασης, ένα σύνδεσμο, ένα άλμπουμ φωτογραφιών σου ή οτιδήποτε άλλο, κάνε κλικ στο εικονίδιο λουκέτου για να επιλέξεις ποιος μπορεί να δει το περιεχόμενο. Πρόσεξε ότι μπορείς να επιλέξεις να γίνει η δημοσίευση ακόμα και σε συγκεκριμένα άτομα (και όχι στο σύνολο των φίλων σου).
Έλεγχε τις ετικέτες (tags) με τις οποίες εμφανίζεσαι: Εσύ ελέγχεις ποιος μπορεί να δει τις φωτογραφίες και τα βίντεο με τις ετικέτες σου, τα οποία εμφανίζονται στο προφίλ σου. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ο κάτοχος μιας φωτογραφίας μπορεί ακόμη να μοιράζεται τη φωτογραφία αυτή με άτομα που δεν είναι φίλοι σου. Αν δεν θέλεις να εμφανίζεσαι με ετικέτα, αφαίρεσέ τη από τη φωτογραφία ή από το βίντεο. Έτσι, δεν θα εμφανίζεται ούτε στο προφίλ σου.
Προστάτευσε τον κατάλογο ηλεκτρονικών διευθύνσεων των φίλων σου: Κατά την εγγραφή σου, το Facebook ζητά να «κατεβάσει» τον κατάλογο διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου (π.χ. από τον λογαριασμό σου στο Hotmail, Yahoo ή άλλες συχνά χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες e-mail χρησιμοποιείς). Στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιήσει τις διευθύνσεις αυτές για να στείλει μηνύματα σε φίλους σου (π.χ. πρόσκληση να γίνουν κι εκείνοι χρήστες του Facebook αν δεν είναι ήδη). Απενεργοποίησε αυτή τη δυνατότητα. Σκέψου ότι κάποιοι φίλοι σου μπορεί να μην ήθελαν το Facebook να έχει το e-mail τους και να τους στέλνει μηνύματα (ειδικά αν δεν είναι οι ίδιοι χρήστες του Facebook).
Διάβασε περισσότερα και δες σχετικές οδηγίες και βίντεο στο Facebook: http://el-gr.facebook.com/privacy/explanation.php.
Δες περισσότερες οδηγίες από την ιστοσελίδα της Ομάδας Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια (DART): http://kids.dart.gov.gr/kidsdefault.aspx

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *