5 περιπτώσεις μελέτης από το τριήμερο σεμινάριο του ΣΣΝ Πέλλας, τον Απρίλιο του 2013.

Eνημέρωση Nέα

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων (ΣΣΝ) της ΔΔΕ Πέλλας, διοργάνωσε μέσα στον Απρίλιο του 2013, ένα τριήμερο σεμινάριο, συνολικής διάρκειας δέκα πέντε ωρών, με τίτλο «Η σκέψη και τα συναισθήματα κατά τη διερεύνηση και την επίλυση προβλήματος». Ο χαρακτήρας των τριών συναντήσεων ήταν βιωματικός και σύμφωνος με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων. Εισηγητές, ο Αθανάσιος Μπαζούκης, υπεύθυνος του ΣΣΝ και ο Κωνσταντίνος Κιουρτσής, εθελοντής συνεργάτης του ΣΣΝ. Στη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να εναρμονίσουν τη σκέψη και τα συναισθήματά τους, με σκοπό να διερευνήσουν και να επιλύσουν ένα πρόβλημα. Προτάθηκαν περιπτώσεις για μελέτη από την οικογενειακή και τη σχολική ζωή. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω πέντε περιπτώσεις, στις οποίες εργάστηκαν οι συμμετέχοντες ατομικά, ή σε δυάδες, ή σε ομάδες των τεσσάρων μελών.

1. Ο Στράτος και το κινητό του
Ο Στράτος, μαθητής Β΄ Γυμνασίου, ζήτησε από τους γονείς του νέο κινητό τηλέφωνο, επειδή το παλιό προκαλεί τα ειρωνικά σχόλια των συμμαθητών του. Η μητέρα του βρήκε ότι το συγκεκριμένο κινητό είναι ακριβό. Ο πατέρας του υποστήριξε ότι ένα ακριβό κινητό δεν είναι για τα χέρια ενός 12χρονου. Ο Στράτος επέμενε ότι πρέπει να του το πάρουνε αυτό το κινητό, για τον τόσο κόπο που κάνει και φέρνει πάντα μεγάλους βαθμούς. Κάποια στιγμή με σκυμμένο το κεφάλι σιγοψιθύρισε «αν με αγαπάτε βέβαια». Ο πατέρας αγρίεψε: «δεν φτάνουν τα τόσα προβλήματα που έχουμε με τους μισθούς μας, θέλουμε και πολυτέλειες!». Η μητέρα έκανε νόημα στον άντρα της να ηρεμήσει, όταν ο Στράτος κινήθηκε προς την έξοδο λέγοντας: «ναι, αλλά εσείς κρατάτε και την BMW και το τζιπάκι».
2. Η Χαρίκλεια και ο Νώντας
Η Χαρίκλεια είναι δασκάλα με αρκετά έτη υπηρεσίας αλλά συνεχίζει να εργάζεται με πολύ μεράκι. Ούτε που το σκέφτεται να παραιτηθεί. Ειδικότερα τώρα που ο γιός της είναι φοιτητής και η κόρη της τελειώνει τη Β΄ Λυκείου, νιώθει σαν νεοδιορισμένη. Παράλληλα, οργάνωσε ένα τμήμα παραδοσιακών χορών για γονείς και εκπαιδευτικούς, με το οποίο συμμετέχουν στα φεστιβάλ χορού ανά την Ελλάδα. Σήμερα όμως είναι μια σημαντική μέρα. Στο μεσημεριανό τραπέζι, ο σύζυγός της ο Νώντας, της ανακοίνωσε ότι πριν από λίγο υπέβαλε την οριστική παραίτησή του. Ήταν κάτι που έλεγε ότι θα το κάνει, αλλά ποτέ δεν το συζητήσανε. Και σαν να μην έφτανε αυτή η έκπληξη, της ζήτησε να παραιτηθεί και η ίδια το επόμενο καλοκαίρι.
3. Μια μαθήτρια με λευχαιμία
Εκπαιδευτικός παρατηρεί ότι μια μαθήτρια απουσιάζει για τρίτη συνεχόμενη μέρα. Ρωτάει αν γνωρίζει κάποιος κάτι σχετικό και η απάντηση που παίρνει από μια φίλη της είναι ότι η μαθήτρια βρίσκεται σε Κεντρικό Νοσοκομείο για ακτινοθεραπεία. Οι γιατροί είπαν ότι έχει λευχαιμία.
4. Υποχρεωτικό ωράριο
Διευθυντής σχολείου απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς να είναι παρόντες καθημερινά, από την έναρξη έως τη λήξη της σχολικής μέρας
5. Το μηχανάκι του μαθητή
Πριν από λίγο, με πρόταση ενός εκπαιδευτικού, ο σύλλογος διδασκόντων έχει επιβάλει την ποινή της αποβολής σε μαθητή επειδή αυτός οδηγούσε επιδεικτικά και επικίνδυνα το μηχανάκι του μέσα στην αυλή του σχολείου κατά το προηγούμενο διάλειμμα. Την ώρα που αποχωρεί ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός, ο τιμωρημένος μαθητής τον πλησιάζει και του λέει απειλητικά: «Εξ αιτίας σας, ο πατέρας μου θα μου πάρει τώρα το μηχανάκι μου, αλλά αυτό θα μου το πληρώσετε ακριβά».

Αφήστε μια απάντηση