Εκδήλωση για τα «Ηφαίστεια του Αιγαίου» στο ΝΟΗΣΙΣ. Θεσσαλονίκη, 30/3/2013.

Eνημέρωση Nέα

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και το ΝΟΗΣΙΣ μας προσκαλούν σε διάλεξη με θέμα «Ηφαίστεια του Αιγαίου», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 και ώρα 18:00, στο Αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ.  Στόχος της εκδήλωσης, στην οποία συμμετέχουν καθηγητές του ΑΠΘ με πολύχρονη ερευνητική εμπειρία στη μελέτη των γεωδυναμικών διεργασιών της γης, είναι η ενημέρωση για το φαινόμενο της ηφαιστειακής δραστηριότητας, καθώς και η γνωριμία με τα μεγάλα ενεργά ηφαίστεια του Ελληνικού Αρχιπελάγους και το ρόλο της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη διαμόρφωση του Αιγαίου.  Θα πραγματοποιηθούν οι εξής διαλέξεις:
«Η γεωτεκτονική διαμόρφωση του Αιγαίου και η ηφαιστειότητά του: από τη Σαμοθράκη στη Λέσβο και τη Σαντορίνη», από τον Καθηγητή Γεωλογίας και Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ. Σπύρο Παυλίδη.
«Τα ηφαίστεια του Αιγαίου: από τη Λήμνο, τη Λέσβο και την Πάτμο στο ενεργό ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου – Κως, Νίσυρος, Σαντορίνη, Μήλος, Μέθανα, Σουσάκι», από τον Ομότιμο Καθηγητή Ηφαιστειολογίας και Γεωθερμίας Α.Π.Θ. Μιχάλη Φυτίκα.
«Η παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης από το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης (ΙΜΠΗΣ) και η πρόσφατη (2011-12) σεισμο-ηφαιστειακή κρίση», από τον Καθηγητή Σεισμολογίας Α.Π.Θ. Δημήτρη Παναγιωτόπουλο.
Θα ακολουθήσει ξενάγηση των παρευρισκόμενων στην περιοδική έκθεση «Αιγαίον – η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων που πλαισιώνουν την περιοδική έκθεση «Αιγαίον – η γέννηση ενός Αρχιπελάγους», η οποία παρουσιάζεται στους χώρους του ΝΟΗΣΙΣ μέχρι και τις 30 Μαΐου 2013. Η έκθεση παρουσιάζει, μέσα από σημαντικά εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναπαραστάσεις και οπτικοακουστικές διαδραστικές εφαρμογές, τις διεργασίες και τα αποτελέσματα των δυνάμεων που διαμόρφωσαν το ιστορικό αρχιπέλαγος, στο πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων, καθώς και στοιχεία της ζωής στην περιοχή.Είσοδος ελεύθερη.Πληροφορίες: ΝΟΗΣΙΣ, 6Ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης, Τηλέφωνο: 2310483000, εσωτερικό 105, E mail: konstantinou@noesis.edu.gr/, www.noesis.edu.grwww.facebook.com/NoesisScienceCenter

Αφήστε μια απάντηση