Διαχείριση και Προστασία του Περιβάλλοντος. Εκπαιδευτικό υλικό για ενήλικες εκπαιδευόμενους στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Εγχειρίδια-Άρθρα

Επιστημονική ευθύνη: Κωνσταντίνος Μαγουλάς, καθηγητής Ε.Μ.Π.

Συγγραφή: Κωνσταντίνος Καραμέρης, καθηγητής Α.Π.Θ.

Φορέας υλοποίησης: Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Από την εισαγωγή του εκπαιδευτικού υλικού, παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα:

Μπορούμε να περιγράψουμε το περιβάλλον ως ένα ανοικτό και δυναμικό σύστημα, δηλαδή σύνθετη οντότητα στοιχείων και σχέσεων, συγχρόνως δομημένο και αδόμητο, το οποίο βρίσκεται σε διαρκή μεταβολή. Μέσα στις φυσικές διαδικασίες, όπως συμβαίνει και στις κοινωνικές, ο άνθρωπος είναι ταυτόχρονα υποκείμενο και αντικείμενο. Στην αναπόσπαστη σχέση που συνδέει τον άνθρωπο με το περιβάλλον και στην αμοιβαία επίδραση του ενός πάνω στον άλλο, περιλαμβάνονται όλοι οι παράγοντες που συνθέτουν το πλαίσιο της ζωής.
Το περιβάλλον πρέπει να θεωρείται στην ολότητα του, έχει όμως διακριθεί σε δύο μεγάλα υποσύνολα τα οποία δεν είναι διακεκριμένα αλλά αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλεξαρτώνται απόλυτα. Ο πλέον κλασικός διαχωρισμός του περιβάλλοντος γίνεται σε δύο γενικές κατηγορίες: το φυσικό, το οποίο συγκροτείται από τα φυσικά οικοσυστήματα και το ανθρωπογενές ή ανθρώπινο, το οποίο συγκροτείται από συστήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ανθρώπινη παρέμβαση. Το ανθρωπογενές περιβάλλον διακρίνεται σε αυτό των τεχνοδομών, που ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει και του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Το υπόλοιπο υλικό είναι διαθέσιμο στο έγγραφο:  diaxeirisi_perivallontos_ekpaideytiko_yliko

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *