ΕΔΕΑΥ ένας καινοτόμος θεσμός

Η ΕΔΕΑΥ είναι ένας καινούριος υποστηρικτικός θεσμός σε θέματα ειδικής αγωγής μέσα στα σχολεία. Είναι καινοτόμος ως θεσμός στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα διότι αφορά την οργάνωση και την υποστήριξη μαθητών με ε.ε.α. ή αναπηρία και την παροχή εκπαίδευσης αυτών. Στόχος της ΕΔΕΑΥ είναι:

η διεπιστημονική ενίσχυση του σχολείου με την ανάπτυξη πρακτικών υποστήριξης και επιπρόσθετων συμπληρωματικών υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) οι οποίες αποτελούν συστατικό στοιχείο της κοινής εκπαίδευσης” (ν.4315/2014, άρθρο 1, παράγραφος 1).

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει ΕΔΕΑΥ σε μια σχολική μονάδα είναι αυτή να διαθέτει Τμήμα Ένταξης. Στην ΕΔΕΑΥ δύναται να συνεργάζεται η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια. Άν αναλογιστούμε ότι λειτουργεί σαν ομπρέλα οι 5 ΕΔΕΑΥ ανήκουν σε μια ΣΔΕΥ, η οποία κατά κάποιον τρόπο έχει συντονιστικό και καθοδηγητικό χαρακτήρα. Την ΕΔΕΑΥ υποστηρίζουν ένας ψυχολόγος και ένας κοινωνικός λειτουργός.

Κάθε μια από τις πέντε ΕΔΕΑΥ ασχολείται με θέματα που αφορούν την δική της σχολική μονάδα. Κάθε μέρα ο ψυχολόγος και ο κοινωνικός λειτουργός επισκέπτονται και μια διαφορετική ΕΔΕΑΥ (ανά σχολική μονάδα). Η ΕΔΕΑΥ αποτελείται από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΑΥ, τον Αντιπρόεδρο, τον εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης, τον/την ψυχολόγο, τον/την κοινωνικό/-η λειτουργό καθώς και τον γραμματέα της ΕΔΕΑΥ.