Τροπολογία Ε.Ε. για όσους παραβιάζουν τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων
Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωστα Kαρκαγιαννη
Σε συμφωνία για τη διακοπή πρόσβασης στο Διαδίκτυο, μέσω εξωδικαστικής διαδικασίας, πολιτών που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων, κατέληξαν χθες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον περασμένο Μάιο, το Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει τροπολογία στο λεγόμενο «πακέτο για τις τηλεπικοινωνίες», σύμφωνα με την οποία η πρόσβαση στο Διαδίκτυο θεωρείται θεμελιώδες δικαίωμα και για τη διακοπή της θα πρέπει να έχει προηγηθεί θετική απόφαση δικαστηρίου.
Η εν λόγω τροπολογία προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του συμβουλίου υπουργών, πρωτοστατούσης της Γαλλίας, το οποίο δεν τη δέχτηκε και παρέπεμψε το νομοσχέδιο στη διαδικασία συνδιαλλαγής, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, με τους ευρωβουλευτές ουσιαστικά να υποκύπτουν στις πιέσεις του συμβουλίου.
Παραδόξως λοιπόν, ενώ στην ίδια τη Γαλλία ο νόμος που προέβλεπε τη διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο έπειτα από τρεις παραβάσεις κρίθηκε αντισυνταγματικός και ακολούθως τροποποιήθηκε προβλέποντας ως απαραίτητη την προσφυγή στα δικαστήρια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο πέρασε με τις ευλογίες του συμβουλίου και την ανοχή του Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε, προκειμένου να διακοπεί η πρόσβαση, «πρέπει να έχει προηγηθεί μια δίκαιη και αμερόληπτη διαδικασία» και οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο μπορεί να ληφθεί «μόνον εφόσον κρίνεται κατάλληλο, αναλογικό και απαραίτητο εντός μιας δημοκρατικής κοινωνίας». Επίσης, οι ευρωβουλευτές «εξασφάλισαν» ότι τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Με τη διατύπωση, στην οποία συμφώνησαν συμβούλιο, Κοινοβούλιο και Κομισιόν, η πρόσβαση στο Ιντερνετ δεν θεωρείται πλέον θεμελιώδες δικαίωμα, ενώ η ενοχή του πολίτη θα μπορεί να κρίνεται εξωδικαστικά. Η ευρωπαϊκή οργάνωση καταναλωτών BEUC υποστήριξε ότι η διατύπωση του σχεδίου νόμου είναι γενικόλογη όσον αφορά τις διαδικαστικές εγγυήσεις προς τους πολίτες και δεν προβλέπει ρητώς ότι οι ύποπτοι για παράνομο «κατέβασμα» θα έχουν το δικαίωμα να κριθούν από δικαστήριο. Το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ε. Κ. στα τέλη Νοεμβρίου και εφόσον εγκριθεί θα ισχύσει από τις αρχές του 2010, ενώ τα κράτη–μέλη έχουν περιθώριο 18 μηνών για να ενσωματώσουν τις νέες διατάξεις στην εθνική νομοθεσία τους.
Κατά τα άλλα, το «πακέτο για τις τηλεπικοινωνίες» περιέχει σημαντικές διατάξεις για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς τηλεπικοινωνιών. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται το δικαίωμα του καταναλωτή να αλλάζει εντός μιας ημέρας την τηλεφωνική εταιρεία που χρησιμοποιεί διατηρώντας τον τηλεφωνικό του αριθμό, ενώ το συμβόλαιο που υπογράφεται δεν θα πρέπει να έχει διάρκεια μεγαλύτερη των δύο χρόνων. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών υποχρεούνται να ενημερώνουν τις Αρχές και τους καταναλωτές τους για περιπτώσεις όπου παραβιάζονται τα προσωπικά τους δεδομένα. Επίσης, στα συμβόλαια θα πρέπει να περιγράφεται το ελάχιστο επίπεδο ποιότητας για τις υπηρεσίες που αγοράζει ο καταναλωτής και να προβλέπεται αποζημίωση στην περίπτωση που παραβιάζεται. Παράλληλα, ενισχύεται η εξουσία των εθνικών ρυθμιστικών αρχών για τις τηλεπικοινωνίες και δημιουργείται νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Τηλεπικοινωνιών (BEREC) με ευθύνη να διασφαλίζει την ύπαρξη δίκαιου ανταγωνισμού.

Στόχοι του πακέτου

– Αλλαγή τηλεφωνικής εταιρείας εντός μίας ημέρας
– Ελάχιστα επίπεδα παρεχόμενων υπηρεσιών
– Ενίσχυση των εθνικών αρχών τηλεπικοινωνιών
– Υποχρεωτική ενημέρωση των καταναλωτών όταν παραβιάζονται τα προσωπικά τους δεδομένα
– Μεγαλύτερη ανεξαρτησία για τις εθνικές αρχές τηλεπικοινωνιών
– Δημιουργία Ευρωπαϊκής Αρχής Τηλεπικοινωνιών για διασφάλιση του ανταγωνισμού
– Εξάπλωση του γρήγορου Ιντερνετ σε αγροτικές περιοχές

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση