Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΝΤΟΥΜΟΥ, ψυχολόγου
Η τεχνολογία έχει αλλάξει δραματικά τον τρόπο που επικοινωνεί ο σημερινός άνθρωπος.
Η μεταβολή αυτή δεν είναι πρόσφατη: πριν ακόμα από την επιτυχία των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter) οι άνθρωποι βασίζονταν στο Διαδίκτυο για να εργάζονται και να επικοινωνούν.
Ωστόσο, φαινόμενο των τελευταίων ετών αποτελεί ο βαθμός της δημόσιας έκθεσης του ατόμου στο Διαδίκτυο. Είναι εντυπωσιακό το πόσο εύκολα δημοσιεύουμε πληροφορίες, φωτογραφίες και προσωπικά δεδομένα. Γιατί, όμως, οι άνθρωποι επιλέγουν να ζουν, ακόμα και να ερωτεύονται «εικονικά», μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή; Ο τρόπος ζωής στις μεγάλες πόλεις αποτελεί, ίσως, μια εξήγηση, αφού σήμερα η κοινωνική ζωή καταγράφεται ως τελευταία προτεραιότητα. Ετσι, οι ιστότοποι λειτουργούν ως εικονικοί τόποι συνάντησης και δημιουργούν την αίσθηση της κοινωνικότητας.
Ωστόσο, τα παραπάνω δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν τις πολλές ώρες που αφιερώνει ο σύγχρονος άνθρωπος και τον βαθμό της δημόσιας έκθεσής του στο Διαδίκτυο. Η ενασχόληση με τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κρύβει μια σημαντική δυσκολία: τον φόβο του να ζήσει στενές διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτό που σήμερα φοβόμαστε είναι να είμαστε ο εαυτός μας. Χρειάζεται να επενδύσουμε στο χτίσιμο μια ωραίας πλασματικής εικόνας, ενός προσωπείου ελκυστικού, που συγκαλύπτει τις πραγματικές μας αδυναμίες ή όσα εμείς αισθανόμαστε ως αδυναμίες. Μέσα στο Ιντερνετ ο καθένας διαμορφώνει ένα γοητευτικό προφίλ και εκθέτει με έναν αυτάρεσκο και ναρκισσιστικό τρόπο τα στοιχεία εκείνα που θεωρεί ότι τον κάνουν ελκυστικό, κοινωνικό ή αποδεκτό. Και όλα αυτά από μια ανακουφιστική απόσταση (διαδικτυακής) ασφάλειας. Γιατί, αν κλείσει τον υπολογιστή, θα χρειαστεί να ζήσει τις πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις, που εμπεριέχουν πόνο, χαρά, απόρριψη και αποδοχή.
ΠΗΓΗ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση