Χειρίζομαι ηλεκτρονικό υπολογιστή για πολλές ώρες και τελευταία νιώθω πόνο στην περιοχή του βραχίονα. Εχω διαβάσει αρκετά δημοσιεύματα για τις τενοντίτιδες που προκαλούνται από την επίμονη χρήση του mouse του υπολογιστή. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω (εκτός από ξεκούραση), για να προλάβω το φαινόμενο; Θεωρείτε υποχρεωτική την επίσκεψη σε γιατρό; Υπάρχει πιθανότητα να μου ζητηθεί να απέχω από την εργασία μου;

Μαρία, 35 χρονών

Είναι γεγονός πως η «δουλειά γραφείου» και ο χειρισμός H/Y από τη στιγμή που ασκούνται για πολλές ώρες κάθε μέρα, πολύ περισσότερο αν αποτελούν την επαγγελματική ιδιότητα ενός ανθρώπου, προκαλούν μια σειρά από επώδυνες καταστάσεις, οι οποίες εντάσσονται στα σύνδρομα υπερχρησιμοποίησης (overuse syndrome).

Η επικονδυλίτιδα, η τενοντίτιδα του δελτοειδούς, οι τενοντίτιδες του ώμου, όπως του τενόντιου πέταλου, της μακράς κεφαλής του δικέφαλου, το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης, καθώς κι άλλες καταστάσεις, χαρακτηρίζονται από πόνο σε κάποιο σημείο του βραχίονα. Γίνεται λοιπόν φανερό, πως η επίσκεψη στον ορθοπαιδικό κρίνεται απολύτως αναγκαία, προκειμένου να προσδιοριστεί η συγκεκριμένη πάθηση και να δοθούν οι κατάλληλες θεραπευτικές οδηγίες (αποχή από εργασία, ξεκούραση, φάρμακα, φυσικοθεραπεία κ.λπ.).

Μια σημαντική κοινή αιτία όλων αυτών των καταστάσεων, εκτός από την υπερχρησιμοποίηση, είναι η ακατάλληλη στάση και λειτουργία του εργαζομένου. Το σωστό ανατομικά και λειτουργικά κάθισμα, η σωστή θέση του πληκτρολογίου, της οθόνης και του mouse, μαζί με τη συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής, ομαδικό ή «ατομικό», σε ιδιωτικό ή δημοτικό γυμναστήριο, καθώς και η πραγματοποίηση διατατικών ασκήσεων αυχένα, άνω άκρων, οσφύος και κάτω άκρων μερικές φορές την ημέρα, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη αυτών των επώδυνων καταστάσεων.

ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο Μιχάλης Γαβράς, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Αν. Διευθυντής Γ.Ν. Νοσοκομείου Μελισσίων «Αμ. Φλέμιγκ»

ΠΗΓΗ: ethnos.gr


Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση