Το τελευταίο διάστημα πάρα πολλές ιστοσελίδες κατακλύζονται από διαφημίσεις παιχνιδιών, κουίζ, διαγωνισμών και άλλων ελκυστικών εφαρμογών, για νέους και όχι μόνο. Μόνο που αυτοί οι ιστοχώροι, πέρα από ελκυστικοί είναι και επίφοβοι καθώς πολλοί χρήστες -και κυρίως μικρά παιδιά που δεν είναι εξοικειωμένα με τα “ψιλά γράμματα” στις διαδικτυακές υπηρεσίες, όσο και ενήλικες – πέφτουν θύματα εξαπάτησης από τις εκάστοτε υπηρεσίες που χρησιμοποιούν. Τους συναντάμε συχνότερα με διαδραστικά banner που διαφημίζουν από τέστ ΙQ μέχρι και γεωγραφικό εντοπισμό φίλων μέσω κινητού.

Κάνοντας κλικ σε αυτά μεταφερόμαστε σε ιστοσελίδα όπου για να λάβουμε μέρος σε διαγωνισμό, ή για να δούμε τα αποτελέσματα κουίζ στο οποίο απαντήσαμε, θα πρέπει να συμπληρώσουμε προσωπικά στοιχεία και ειδικότερα τον αριθμό του κινητού μας τηλεφώνου. Εκείνη τη στιγμή, εγγραφόμαστε ακούσια σε “ειδικές υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης” όπως τα μηνύματα αυξημένης χρέωσης (PSMS).

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, κατά κανόνα, στους ιστοχώρους αυτούς, αν και υπάρχουν οι όροι χρήσης και πληροφορίες για τις χρεώσεις της εκάστοτε υπηρεσίας, αυτές δεν είναι εμφανείς και ευδιάκριτες.

Με σκοπό την επιβολή ρυθμίσεων στους παρόχους τέτοιων υπηρεσιών, έτσι ώστε να προστατευθεί ο καταναλωτής διεξάγεται από την ΕΕΤΤ ανοιχτή διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιουνίου 2009 με σκοπό την τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας για τις Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης.

Αρκετοί πολίτες έχουν έρθει σε επαφή το τελευταίο διάστημα με το Saferinternet.gr, καταγγέλλοντας ότι αφού συμμετείχαν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες παρατήρησαν ιδιαίτερα αυξημένες χρεώσεις στο κινητό τους τηλέφωνο. Για το λόγο αυτό το Saferinternet.gr σας ενημερώνει:

– Εφόσον επισκεφθείτε μια τέτοια ιστοσελίδα αναζητήστε στο κάτω μέρος της σελίδας τα “ψιλά γράμματα”, δηλαδή τους όρους χρήσης (αλλιώς θα τους βρείτε ως “Όροι και προϋποθέσεις”). Αν δεν υπάρχουν όροι χρήσης καλό θα ήταν να απομακρυνθείτε από τη σελίδα καθώς δεν καθορίζονται οι όροι της συναλλαγής σας με την εκάστοτε εταιρεία που διαχειρίζεται τον ιστοχώρο.

– Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης και ειδικά το σημείο που αναφέρεται το ύψος των χρεώσεων της υπηρεσίας αλλά και ο τρόπος αποδέσμευσής σας από αυτήν.

– Αναζητήστε πληροφορίες για το αν ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου σας και γενικότερα τα προσωπικά σας στοιχεία θα δοθεί σε τρίτους.

– Να έχετε υπόψη, ότι από τη στιγμή που συμπληρώνετε τα στοιχεία σας σε κάποια ηλεκτρονική φόρμα, αυτομάτως αποδέχεστε τους όρους χρήσης της υπηρεσίας και κατά συνέπεια και τις τυχόν χρεώσεις που προκύπτουν από αυτή.

– Τονίστε στα παιδιά σας τη σημασία της προστασίας των προσωπικών τους στοιχείων. Θα πρέπει πάντα να ζητούν την άδειά σας προτού εγγραφούν σε διαδικτυακές υπηρεσίες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με:

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου – Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr
Δρ. Βερόνικα Σαμαρά & κα. Σταυρούλα Παπαβασιλείου
Τηλ. 210 6212365, Κιν. 6942710198
Email: info@sihellas.org

Πηγή: ert.gr


Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση