Διαδίκτυο χωρίς video δεν γίνεται. Από τα διαδικτυακά ημερολόγια (blogs), στην σταθερά αναπτυσσόμενη ομάδα των vloggers (video+bloggers).

Του Χρήστου Σύλλα
syllas@kathimerini.gr

Tο διαδικτυακό περιβάλλον έχει πολλάκις αποδείξει ότι όλα είναι πιθανά. Αλλάζει το μοντέλο της πολιτικής επικοινωνίας, δημιουργεί συλλογικότητες που συσκέπτονται και θέλουν να συμβιώσουν κοινωνικά και αρκετές φορές κινητοποιεί.

Η δημιουργία και ανάπτυξη των blogs σε παγκόσμιο επίπεδο αποτέλεσε «σταθμό» αλλάζοντας τις παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας πριν την έλευση του διαδικτύου. Από τα πρώτα διαδικτυακά ημερολόγια και τις πρώτες ιδιωτικές σκέψεις σε δημόσια «θέα» κύλησε -και κυλάει- πολύ νερό στ’ αυλάκι.

Πριν εννιά περίπου χρόνια ένας κύριος εν ονόματι Adam Contras κατέγραψε την μετακόμισή του στο Los Angeles και την προσπάθεια του να πετύχει στο λαμπερό χώρο της showbiz, δημιουργώντας το πρώτο, σύμφωνα με την Wikipedia, video blog. Έπειτα από πέντε περίπου χρόνια το πρώτο συνέδριο των vloggers έγινε πραγματικότητα στη Νέα Υόρκη, με τον κολοσσό της Yahoo να έχει ήδη αντιληφθεί τη δυναμική της νέας online κοινότητας.

Η συνέχεια είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Το Υou Tube εισέρχεται δυναμικά στο χώρο, γίνεται μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες «ανεβάσματος/θέασης/μοιράσματος video» και τοποθετεί την «εποχή της εικόνας» στην τεχνολογία του Παγκόσμιου Ιστού. Ενός «ιστού» που δεν εξυφαίνεται πάντα από τις μεγάλες εταιρείες που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν διαφημιστικά κάθε επικοινωνιακό format που προσελκύει κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η Meefedia.com, η vlogo-σφαιρα κυριαρχείται από ανεξάρτητους δημιουργούς-παραγωγούς video (61%) οι οποίοι αναζητούν νέους τρόπους παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού και μακριά από τις παραδοσιακές πλατφόρμες φιλοξενίας όπως το ΥοuTube (9%), το Βlip.tv (14%) και το Vimeo (2%). Η αυξανόμενη «αποστασιοποίηση» από τους παραδοσιακούς «παίκτες» ερμηνεύεται από αρκετούς ως τάση για μεγαλύτερη ανεξαρτησία και προσωπικό έλεγχο στο περιεχόμενο των video που εκπέμπεται, τάση που δεν αποδεσμεύεται από ενδεχόμενα επιχειρηματικά κίνητρα.

Το σχόλιο ενός από τους πιο γνωστούς vloggers παγκοσμίως, του Jay Dedham, είναι χαρακτηριστικό: «Το να διατηρώ το δικό μου blog, μου δίνει τον έλεγχο για το τι video θα προβάλλω. Έχω την ιδιοκτησία κάτι που μου επιτρέπει να αλληλεπιδρώ με όσους με παρακολουθούν. Αυτό δεν μπορείς να το κάνεις στο YouTube».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση