>

Θύμα της οικονομικής κρίσης θα πέσει η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) και σε μεγάλο βαθμό και το Ετος Ρίτσου, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Οι επιβάτες των μαζικών μέσων μεταφοράς δεν θα ακούσουν φέτος όμορφους στίχους από τα μεγάφωνα, οι οποίοι, λόγω του επετειακού Ετους, θα ήταν του Γιάννη Ρίτσου.
«Θύμα» και η ποίηση   Μια τέτοια καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης κοστίζει περί τα 50.000 ευρώ, τα οποία δεν διαθέτει αυτή τη φορά το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Ετσι, για πρώτη φορά δεν θα κάνει απολύτως τίποτα για την επέτειο της ποίησης.

Ενας άλλος φορέας, καθ ύλην αρμόδιος, η Εταιρεία Συγγραφέων, η οποία επίσης δεν περνά καλές οικονομικές ημέρες, θα περιοριστεί σε ό,τι πιο ανώδυνο για το ταμείο της. Στο Public του Συντάγματος, ανήμερα, Σάββατο (12 μεσημέρι), σχεδιάζει μια συζήτηση για τον ρόλο της ποίησης, με ομιλητές (Τίτος Πατρίκιος, Αλέξης Ζήρας κ.ά.) και αναγνώσεις ποιημάτων από γυναίκες ποιήτριες.

Μπορεί η ποίηση να αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής, όμως έχει κοινό, μικρό αλλά φανατικό, που πιστεύει στη φράση του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούτ Ντάρβις «Ενα καλό ποίημα είναι μια πράξη αντίστασης». Σ αυτό το κοινό ποντάρει το καινούργιο περιοδικό «Ρoetix», που θα κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα από τις εκδόσεις «Τυπωθήτω».

Πρόκειται για το δεύτερο εξαμηνιαίο περιοδικό ποίησης, μετά το «Ποιητική» (εκδ. Πατάκη), με διευθυντή τον Χάρη Βλαβιανό. Το πρώτο τεύχος θα παρουσιαστεί την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, Παρασκευή 20 Μαρτίου, 7 μ.μ., στην ΕΣΗΕΑ, με απαγγελίες ποιημάτων κ.ά.

Η οικονομική δυστοκία θα θίξει καίρια και το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το Ετος Ρίτσου. Το ΕΚΕΒΙ, ενώ είχε δαπανήσει π.χ. για τους Καραγάτση (2008) και Εγγονόπουλο (2007) από 100.000 ευρώ περίπου, για τον Ρίτσο δύναται να διαθέσει περί τις 40.000 ευρώ, υλοποιώντας με αυτά την κινητή έκθεση, το λεύκωμα και τον διαδικτυακό τόπο. Ευελπιστεί όμως σε κάτι καλύτερο από τις αναμενόμενες ανακοινώσεις του υπουργού Πολιτισμού.

Σε δύο Λύκεια, 6ο Καλλιθέας και 10ο Πειραιά, τα οποία με τα blog τους έχουν δείξει ενδιαφέρον για το έργο του Ρίτσου, εμπιστεύτηκε το Μουσείο Μπενάκη την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Θα παρουσιάσουν, ανήμερα, στην Πειραιώς, μια παράσταση.

ΒΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
Το «Ρoetix» προφέρεται ως ποέτιξ, που σημαίνει Ποιητική, όμως, σύμφωνα με τους εκδότες του, συναποτελείται από δύο λέξεις, poet και ix, που σημαίνουν και συμβολίζουν τον άγνωστο ποιητή. Κάθε τεύχος θα δίνει βήμα σε άγνωστους ποιητές και σε νέους, δίπλα στους δοκιμασμένους.

Θα είναι ανοιχτό στις προκλήσεις της φόρμας, του πειραματισμού, του ύφους, της γλώσσας. «Είναι η ώρα για τολμηρούς σκαπανείς», σύμφωνα με τον Γ. Θεοτοκά που καλωσόριζε έτσι το 1929 τη γενιά του 30. Συνεργάτες του πρώτου τεύχους είναι οι Νάνος Βαλαωρίτης, Γιάννης Βαρβέρης, Σωτήρης Κακίσης, Χρίστος Ρουμελιωτάκης, Θανάσης Τριαρίδης κ.ά.

Δήμητρα Ρουμπούλα  
ΠΗΓΗ: ethnos.grΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση