…Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες Αμερικανούς παίζουν βιντεοπαιχνίδια, ενώ ένας στους πέντε ασχολείται σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με τη νέα έρευνα του Ινστιτούτου Pew των ΗΠΑ. Άτομα όλων των ηλικιών παίζουν βιντεοπαιχνίδια, αν και οι πιο νέοι ενήλικες είναι πολύ πιθανότερο να παίζουν από τους μεγαλύτερους. Συνολικά, 81% των ερωτηθέντων ηλικίας 18 έως 29 ετών ασχολούνται με τα βιντεοπαιχνίδια, σε σύγκριση με 23% των ατόμων ηλικίας 65 και πάνω. Εξάλλου, πρόσφατη έρευνα του Pew ανέφερε ότι 97% των εφήβων στις ΗΠΑ είναι gamers.

«Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τα βιντεοπαιχνίδια ως μέσο ψυχαγωγίας και ενασχόλησης στον ελεύθερο χρόνο, θα συνεχίσουμε να έχουμε τέτοια αποτελέσματα» δήλωσε η Αμάντα Λένχαρτ, ερευνήτρια στο ινστιτούτο. «Υπάρχουν άνθρωποι εξάλλου, που αναφέρονται στα βιντεοπαιχνίδια ως μια νέα μορφή έκφρασης, μία νέα μορφή τέχνης».

Επιπλέον, η διαφορά ανδρών – γυναικών που παίζουν δε συμβαδίζει με τα στερεότυπα που θέλουν τον τυπικό gamer άντρα που θα έπρεπε να βγαίνει έξω περισσότερο, αφού 50% των ερωτηθέντων γυναικών και 55% των αντρών απάντησαν θετικά στην ερώτηση αν ασχολούνται με βιντεοπαιχνίδια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Οι εταιρείες ανάπτυξης εστιάζουν όλο και περισσότερο στο γυναικείο και το οικογενειακό κοινό. Τα τελευταία χρόνια, επιχειρούν να επεκτείνουν το κοινό τους κυκλοφορώντας «casual» βιντεοπαιχνίδια, εύκολα στο χειρισμό και στον τρόπο παιχνιδιού. Η Nintendo απολαμβάνει τη μεγαλύτερη επιτυχία σε αυτό τον τομέα, με το Wii να θεωρείται η κατεξοχήν «οικογενειακή» κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών.

Μεγάλο ενδιαφέρον στα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζει η ανομοιομορφία στο επίπεδο εκπαίδευσης όσων παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Αν και δεν σε κάνουν εξυπνότερο, τα άτομα με πανεπιστημιακή μόρφωση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι gamers, αφού 57% των ερωτηθέντων με πανεπιστημιακή εκπαίδευση δήλωσαν ότι παίζουν, ενώ τα ποσοστά στους απόφοιτους λυκείου ήταν χαμηλότερα (51%) και ακόμη πιο χαμηλά σε αυτούς που δεν είχαν αποφοιτήσει από το λύκειο (40%).

Η έρευνα βρήκε επίσης ότι οι γονείς με μικρά παιδιά και εφήβους είναι ένθερμοι παίκτες, αν και δε σημαίνει ότι η έντονη ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια είναι αποτέλεσμα της γονικής ιδιότητας. Συνολικά, 66% των γονέων με παιδιά κάτω των 17 ετών παίζουν βιντεοπαιχνίδια, σαφώς περισσότεροι από αυτούς με μεγαλύτερα παιδιά (47%). Ωστόσο, δεν είναι τα παιδιά που παρασέρνουν τους γονείς να παίξουν, αφού 31% από αυτούς δεν παίζουν μαζί με τα παιδιά τους…

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

«