Διαθέσιμο στο Διαδίκτυο είναι το φωτογραφικό αρχείο του ιστορικού αμερικανικού περιοδικού Life. Ο σχετικός ιστοτόπος εμπλουτίζεται συνεχώς και στις αρχές του 2009 θα περιλαμβάνει περίπου 10 εκατομμύρια φωτογραφίες.

Σύμφωνα με το Βήμα, ήδη υπάρχουν δύο εκατομμύρια εικόνες στη διάθεση του κοινού, μέσω της μηχανής αναζήτησης Google ή στον ιστότοπο http://images.google. com/hosted/life.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Time inc. Αντ Μπλάου, η εταιρεία έχει μετατρέψει σε ψηφιακά όλα τα κλισέ που έχει στο αρχείο της, είτε έχουν δημοσιευθεί είτε όχι.

Σε αυτά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μπλουμ, θα προστεθούν και άλλες συλλογές που αποτελούν ανεκτίμητα ιστορικά ντοκουμέντα, όπως το ερασιτεχνικό φιλμάκι από τη δολοφονία του Τζον Κένεντι που τράβηξε τυχαία ο Αβραάμ Ζαπρούντερ ή η σειρά φωτογραφιών που έβγαλαν ειδικά για το Life μεγάλοι φωτογράφοι που έχουν μείνει στην ιστορία, όπως ο Αλφρεντ Αϊζενσταντ.

«Οι χρήστες μπορούν να δουν τις φωτογραφίες δωρεάν. Μπορούν επίσης να τις τυπώσουν ή να τις εντάξουν σε κάποια πανεπιστημιακή εργασία. Η ιστοσελίδα μεταφράζεται σε δεκαέξι γλώσσες» εξήγησε ο κ. Μπλουμ.

Καμία φωτογραφία όμως δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, δηλαδή να δημοσιευθεί σε έντυπο, βιβλίο, ή σε διαφήμιση.

«Οι επαγγελματίες που επιθυμούν να αγοράσουν αντίγραφα, μπορούν να απευθυνθούν στο πρακτορείο Getty, με το οποίο συνεργαζόμαστε. Στο Google, οι φωτογραφίες είναι σε χαμηλή ανάλυση προς αποφυγήν των μεταπωλήσεων» διευκρίνισε ο κ. Μπλουμ.

Πάντως, οι χρήστες του Διαδικτυου έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν κάποια φωτογραφία, καδραρισμένη όπως τη θέλουν, αντί 79-109 δολαρίων, αναλόγως του μεγέθους. Προς πώληση διατίθενται όλα τα κλισέ του αρχείου, χωρίς καμία εξαίρεση.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση