>

Οι χρήστες λαμβάνουν πιο γρήγορα αποφάσεις και έχουν πιο σύνθετη λογική

Του Ματθαιου Tσιμιτακη

Είστε γηγενής ή μετανάστης; Αν είστε μεταξύ 15 και 25 ετών, πιθανότατα είστε γηγενής. Αν είστε άνω των σαράντα, τότε μάλλον μεταναστεύσατε στις ψηφιακές τεχνολογίες από τις αναλογικές, κάποια στιγμή της ζωής σας – πιθανότατα για επαγγελματικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, οι εγκέφαλοι των μεν και των δε λειτουργούν διαφορετικά. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Γκάρι Σμολ, ένας Αμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου UCLA που εξέδωσε πρόσφατα ένα βιβλίο με τίτλο «iBrain». Εκεί ο Αμερικανός καθηγητής αναλύει τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους από τη χρήση υπολογιστών για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, υποστηρίζει ότι μπορούν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να συμμετάσχουν στην πληροφοριακή επανάσταση και αναρωτιέται αν η χρήση τους θα οδηγήσει τελικά στην εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου, όπως συνέβη προ 300.000 ετών με την εμφάνιση των πρώτων εργαλείων.

«Υπάρχει ένα εγκεφαλικό χάσμα ανάμεσα σε όσους μεγαλώνουν στο περιβάλλον της ψηφιακής τεχνολογίας και όσους αναγκάστηκαν να το υιοθετήσουν κάποια στιγμή της ζωής τους. Πώς θα γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα; Πώς θα αναβαθμίσουμε τις τεχνολογικές ικανότητες των μεγαλυτέρων σε ηλικία και πώς θα βοηθήσουμε τους νεότερους να έχουν καλύτερη διαπροσωπική επικοινωνία στον φυσικό κόσμο»; – αναρωτιέται ο καθηγητής σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Για τη διεξαγωγή της έρευνάς του ο Σμολ κατέγραψε και αποτύπωσε (MRI scans) την εγκεφαλική λειτουργία 12 ανθρώπων ηλικίας από 55 ώς 76 ετών που είναι ήδη χρήστες των υπολογιστών και του Διαδικτύου. Συνέκρινε τα αποτελέσματα με τα αντίστοιχα μιας ομάδας 12 ανθρώπων με τα ίδια χαρακτηριστικά που όμως είναι νεόφερτοι στο Διαδίκτυο. Βρήκε πως τόσο οι μεν, όσο και οι δε, όταν διάβαζαν βιβλία ενεργοποιούνταν οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα και την ανάγνωση, χωρίς καμιά σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ τους. Οταν όμως τους ζήτησαν να πραγματοποιήσουν μια αναζήτηση στο Google, τότε βρέθηκαν σημαντικές διαφορές…
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση