>

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Οι αμερικανικοί εταιρικοί κολοσσοί του διαδικτύου, Google, Microsoft και Yahoo ανακοίνωσαν χθες από κοινού ένα νέο «κώδικα συμπεριφοράς» που στοχεύει στη διασφάλιση της ελευθερίας έκφρασης των χρηστών του διαδικτύου όταν αυτοί αποτελούν στόχο ανελεύθερων καθεστώτων όπως είναι παραδείγματος χάρη της Κίνας, κάποιων κρατών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπως και αλλού. Η «Πρωτοβουλία για το Παγκόσμιο Δίκτυο» στην οποία συμμετέχουν ιντερνετικές εταιρείες, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακαδημαϊκοί και επενδυτές πρόκειται να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών στο διαδίκτυο περιφρουρούν κατά τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα απορρήτου των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του διαδικτύου.

Η «Πρωτοβουλία», η οποία συστάθηκε αφού πολλοί πάροχοι υπηρεσιών εταιρείες επικρίθηκαν ότι παρείχαν βοήθεια στις κινεζικές αρχές ώστε να επιβάλλουν λογοκρισία, απαιτεί να εξετάζεται κατά περίπτωση κάθε αίτημα κυβερνητικής υπηρεσίας για τη χορήγηση πληροφοριών ή την επιβολή λογοκρισίας, ενώ θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί κάθε συνεργασία με τις αρχές.

Οι προσπάθειες φίμωσης των χρηστών του Ιντερνετ καθώς και παραβίασης του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και όπως λένε οι ειδικοί η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς διαρκώς αυξάνονται οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συστηματικά το διαδίκτυο. Επίσης η «Πρωτοβουλία» δεσμεύτηκε ότι θα αποκαλύπτει οποιαδήποτε άσκηση πίεσης από αρχές όταν στοχεύουν στην απόκτηση πρόσβασης σε πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα χρηστών.

Πηγή:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση