>

* Υπάρχουν τρόποι και μηχανισμοί με τους οποίους ο σύγχρονος κοινός θνητός μπορεί να μειώσει τα καθημερινά του έξοδα

Ι. ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗΣ

jgiannarakis@in.gr

Καθώς το τοξικό χρηματιστηριακό τσουνάμι απειλεί να πνίξει την παγκόσμια οικονομία, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες αναζητούν μεθόδους για να μειώσουν τα περιττά έξοδα ώστε να αντέξουν στα δύσκολα χρόνια που έρχονται. Ασκηση δύσκολη, για την οποία δεν υπάρχουν συνταγές που να λειτουργούν αυτόματα. Σήμερα μάλιστα, στην εποχή του ευρώ, όπου τα λεπτά ή τα σεντς – αναλόγως πώς τα ονοματίζει κανείς – έχουν ασήμαντη αντιληπτή αξία, δεν φαίνεται να είναι εύκολη η εφαρμογή της παλιάς – αποδιδόμενης στους Σκωτσέζους – ρήσης «Να είσαι φειδωλός με τις πένες (τα ψιλά). Ετσι, θα έρθουν σε τάξη και οι στερλίνες (τα χοντρά)».

Υπάρχουν όμως τρόποι και μηχανισμοί με τους οποίους ο σύγχρονος κοινός θνητός μπορεί να μειώσει κατά μερικά εκατοστά ή δέκατα του ευρώ τα καθημερινά του έξοδα. Αν μάλιστα αφιερώνει συστηματικά, ψήγματα του ελεύθερου χρόνου του στο να αξιοποιήσει το Internet, τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και τα άλλα εργαλεία της ηλεκτρονικής επικοινωνίας γι’ αυτή την έμμεση αποταμίευση, μπορεί να προσδοκά ότι στο τέλος του κάθε μήνα θα βρίσκονται στο πορτοφόλι του μερικά χαρτονομίσματα που αλλιώς θα είχαν ξοδευτεί.

Πέντε απλά βήματα μπορούν να σας φέρουν γρήγορα σε αυτό το μονοπάτι.

Πρώτον, μειώστε τον μηνιαίο τηλεπικοινωνιακό λογαριασμό χρησιμοποιώντας κάποιο πακέτο σύνδεσης που προσφέρει Internet και απεριόριστα τηλεφωνήματα με ένα συγκεκριμένο πάγιο ποσό τον μήνα.

Δεύτερον, μην τυπώνετε σε χαρτί τα e-mails καθώς και όποια άλλη πληροφορία μπορείτε να διαβάσετε επί της οθόνης και να την αναμεταδώσετε ηλεκτρονικά.

Τρίτον, αξιοποιήστε το Internet για να αξιολογήσετε την τιμή και την ποιότητα προτού αγοράσετε οποιοδήποτε προϊόν. Είτε πρόκειται για προϊόν τεχνολογίας, είτε για κάποια οικιακή συσκευή, είτε για αυτοκίνητο, είτε ακόμη και για τα απλά αγαθά καθημερινής κατανάλωσης. Θα εκπλαγείτε από το πόσες χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε, και μάλιστα στα ελληνικά.

Τέταρτον, για να παρακολουθείτε καλύτερα τα οικονομικά σας, αξιοποιήστε το πρόγραμμα που άλλαξε τη μορφή και τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το περίφημο λογιστικό φύλλο (spreadsheet) πολλοί μπορεί να το γνωρίζουν ως Excel από το σχετικό προϊόν της Microsoft, αλλά σήμερα είναι διαθέσιμο και δωρεάν στο πακέτο OpenOffice. Είναι εύκολο να το χρησιμοποιήσετε και θα σας επιτρέψει όχι μόνο να παρακολουθείτε τα προσωπικά σας οικονομικά, αλλά και να βάλετε σε τάξη οτιδήποτε έχει σχέση με αριθμούς ή παίρνει τη μορφή της λίστας. (Π.χ., η λίστα με τα ψώνια από το σουπερμάρκετ, η λίστα με τις εκκρεμότητες για τον επόμενο μήνα).

Πέμπτον, αξιοποιήστε την πληροφόρηση που παρέχεται στο Internet για να εξοικονομήσετε χρόνο – και χρήμα – σε κάθε σας μετακίνηση. Με τους χάρτες της Αθήνας και των άλλων πόλεων που διαθέτει το in.gr μπορείτε όχι μόνο να βρείτε την ακριβή τοποθεσία του προορισμού σας αλλά και να πάρετε αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα φθάσετε εκεί. Παράλληλα, έχοντας και την άμεση πληροφορία για τον κυκλοφοριακό φόρτο των μεγάλων οδικών αρτηριών, μπορείτε να προσδιορίσετε την προσφορότερη ώρα για τη μετακίνησή σας.

Πηγή: Το Βήμα




Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση