Πηγή: kathimerini
Ημερμομηνία καταχώρησης: May 25 2008 at 03:15:32 PM

Της Λινας Γιανναρου

Στην οικογένεια του Βασίλη Μιχαλόπουλου, η διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων είναι, κατά μέσον όρο, τα 9 χρόνια και 8 μήνες, ενώ το ποσοστό διαζυγίων είναι? 4,17%. Το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες είναι τα 69 χρόνια και για τις γυναίκες τα 72 (ωστόσο εκείνος ο? προπροπροπάππος, Δημήτριος Τσιτσιπής με τ? όνομα, που γεννήθηκε το1832 στο Δαδί, τη σημερινή Αμφίκλεια, και έζησε μέχρι τα 96 του, δίνει? κουράγιο στη νεότερη γενιά). Γιώργος, Γιάννης και Κώστας, για τους άνδρες, και Ελένη, Μαρία και Ευσταθία, για τις γυναίκες, τα συχνότερα ονόματα στην οικογένεια.

Τίποτα από όλα αυτά βέβαια δεν γνώριζε ο ίδιος ο Βασίλης Μιχαλόπουλος, 50 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, πριν από ένα χρόνο. Προτού δηλαδή αποφασίσει να ακολουθήσει το νήμα των ιστοριών που, πριν από 45 χρόνια, του διηγούνταν η γιαγιά του στην αυλή του σπιτιού τους στο χωριό ? για ξαδέρφια που ξενιτεύτηκαν, θείους με συναρπαστικές ιστορίες και άλλα πολλά. Γρήγορα, η απλή περιέργεια για τις ρίζες του, το ιστορικό της οικογένειάς του, εξελίχθηκε σε κανονικό χόμπι. Ωρες επί ωρών κατανάλωνε μετά τη δουλειά για τη συμπλήρωση, ψηφίδα ψηφίδα, του γενεαλογικού του δέντρου, και με τη βοήθεια ενός πολύ καλού λογισμικού που εντόπισε ?πού αλλού;? στο Ιντερνετ, μπορεί σήμερα να είναι περήφανος ότι τα κατάφερε.

«Σχεδόν!», διορθώνει ο ίδιος, μιλώντας στην «Κ». «Εχω βρει περισσότερους από χίλιους συγγενείς, κυρίως από την οικογένεια της μητέρας μου, που φτάνουν πίσω έως το 1750, ωστόσο μου λείπουν άλλοι 300, περίπου, οι οποίοι ευτυχώς βρίσκονται στη ζωή. Πού θα πάει; Θα τους βρω!» Ηδη, «παρακλάδια» της οικογένειας με πολλά εν ζωή μέλη έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τη Γερμανία? «Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα κυριολεκτικά!»

Ο κ. Μιχαλόπουλος χρησιμοποίησε ως βασικό εργαλείο την ιστοσελίδα myheritage.gr, το ελληνικό «παρακλάδι» μιας από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες διαμόρφωσης ψηφιακών γενεαλογικών δέντρων και αναζήτησης προγόνων, με 22,9 εκατ. εγγεγραμμένα μέλη, η οποία επιπλέον τους δίνει και τη δυνατότητα να δημιουργούν τις δικές τους οικογενειακές ιστοσελίδες μέσω των οποίων μπορούν να επικοινωνούν με τους απανταχού συγγενείς τους. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, οι γενεαλογικές ιστοσελίδες συγκαταλέγονται στις δημοφιλέστερες του παγκόσμιου Ιντερνετ. Το γνωστότερο site, το ancestry.com, φιλοξενεί σήμερα 3,8 εκατ. γενεαλογικά δέντρα που περιέχουν παραπάνω από 330 εκατ. ονόματα. Εχει συνολικά 900.000 συνδρομητές, ενώ το επισκέπτονται περισσότεροι από 8,2 εκατ. άνθρωποι κάθε μήνα. Οι κυβερνοναύτες της γενεαλογίας έχουν βρει και απρόσμενους συμμάχους στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης τύπου myspace και facebook.

Ιστορίες γιαγιάδων

Μολονότι το myheritage διαθέτει δική του μηχανή αναζήτησης που αντλεί στοιχεία από 1.200 βάσεις γενεαλογικών δεδομένων παγκοσμίως, ο κ. Μιχαλόπουλος έκανε την περισσότερη δουλειά μόνος του. «Πώς; Μιλώντας με τους γέροντες, κυρίως στην Αμφίκλεια» εξηγεί. «Δεν είναι απλό. Οι ηλικιωμένοι έχουν την τάση να μπερδεύουν τα πράγματα, τις χρονολογίες, τα ονόματα, με αποτέλεσμα ό,τι σου λένε να χρειάζεται διασταύρωση. Να σας πω μόνο ότι μια γιαγιά 90 χρόνων μου είπε ότι ένας μπάρμπας της είχε παντρευτεί κόρη δημάρχου ?από τη Λιβαδειά ή την Κέρκυρα?! Αντε να βγάλεις άκρη?».

Σε κάθε περίπτωση, οι γέροντες ήταν πολύ πρόθυμοι να συνδράμουν στο δύσκολο αυτό εγχείρημα. Εκείνοι που ήταν μάλλον διστακτικοί ήταν οι νεότεροι. «Γενικώς, αντιμετώπισα αρκετή απροθυμία και καχυποψία. Πολλοί φαντάζονταν ότι τα ?σκαλίζω? για να πάρω καμιά κληρονομιά».

Οι οικογενειακές ιστορίες που ανακάλυψε πολλές, άλλες ευχάριστες, άλλες δυσάρεστες, πολλές κωμικοτραγικές. «Εμαθα, για παράδειγμα, ψάχνοντας τις ρίζες μου ότι ο παππούς της μητέρας μου, το 1850, δεν πήγε φαντάρος, με αποτέλεσμα να πάει ο αδερφός του δύο φορές στη θέση του! Ή ότι η προγιαγιά της μητέρας μου μάλωνε με τις γειτόνισσες γιατί της έκλεβαν φύλλα από την κοτσικιά του κήπου για να ψήνουν πάνω τους το μπομποτένιο ψωμί?».

Είμαι Ελληνας? Where are you;

«Bisbikis family, where are you? Ο παππούς μου Γιώργος Μπισμπίκης, μαζί με λίγους συγγενείς, έφτασαν στο Ελις Αϊλαντ την άνοιξη του 1914. Μετακόμισε στη Νότια Καρολίνα και δημιούργησε οικογένεια στο Γκρίνβιλ. Γνωρίζουμε πολύ λίγα για την ελληνική μας καταγωγή, το μόνο που έχουμε είναι τα αρχεία του Ελις Αϊλαντ. Το όνομα της πόλης στην Ελλάδα είναι προφανώς λάθος ? ή μήπως υπάρχει ?Κεράσοβον?; Παρακαλώ, βοηθήστε με. Αντζελα». Εκατοντάδες τέτοιες «μικρές αγγελίες» μπορεί κανείς να βρει αναρτημένες στον παγκόσμιο ιστό, με συγγραφείς Ελληνες μετανάστες δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς ή Αμερικανούς, Καναδούς και Αυστραλούς με κάποια ελληνική ρίζα. Εως πριν από λίγα χρόνια, τουλάχιστον για τους Ελληνοαμερικανούς, ήταν μόνο τα αρχεία της νήσου Ελις η «πηγή» που είχαν στη διάθεσή τους για αναζήτηση των ριζών τους στην πατρίδα, ωστόσο σήμερα δεκάδες ιστοσελίδες απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτούς. Η έκκληση της Αντζελα για παράδειγμα, «ανέβηκε» στο greekfamilies.com, site αφιερωμένο στην ελληνική γενεαλογία, που γνωρίζει τεράστια επιτυχία.



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

«