Χρήση των wikis στην εκπαίδευση

Η χρήση των wikis θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά στην εκπαιδευτική διαδικασία και θα την υιοθετούσα σαν ένα εργαλείο στην διδακτική μου πρακτική.

Τα wikis αποτελούν ένα web 2.0 εργαλείο συνεργατικής μάθησης. Οι μαθητές μέσω της πλατφόρμας αυτής συνεργάζονται πάνω σε ένα κοινό έργο δημιουργώντας έτσι μια κοινότητα μάθησης που ενισχύει τις επικοινωνιακές δεξιότητες των μαθητών και την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των μελών της ομάδας.

Κάθε μαθητής δημιουργεί και ανεβάζει στο wiki το δικό του περιεχόμενο, σχολιάζει και τροποποιεί το περιεχόμενο των συμμαθητών του. Με τον τρόπο αυτό οικοδομεί τις γνώσεις του μέσα στην κοινότητα μάθησης και ενισχύει τη δημιουργικότητά του.

Ο μαθητής συμβάλλει με την εργασία του σε ένα ομαδικό έργο που μπορεί να εξελίσσεται και να βελτιώνεται συνεχώς. Οι μαθητές διαμοιράζονται τις πληροφορίες και τους πόρους για την υλοποίηση της εργασίας τους. Έτσι, μπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες ανάλυσης και σύνθεσης κατά την υλοποίηση της εργασίας. Συνειδητοποιούν ότι για την επίτευξη του τελικού στόχου απαιτείται να γίνονται αναθεωρήσεις και αλλαγές στο προϊόν της εργασίας τους. Έτσι, ενισχύονται δεξιότητες αξιολόγησης της δικής τους εργασίας καθώς και της εργασίας των συμμαθητών τους, μελών της ομάδας.

Κάθε μαθητής «δεσμεύεται» στη συνεργασία με τα άλλα μέλη της ομάδας και αποκτά έναν ενεργητικό ρόλο για την επίτευξη ενός στόχου μάθησης.

Κατηγορίες: Επιμόρφωση Β1 Επιπέδου. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.