Σύνδεσμοι

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την ‘Αλκη Ζέη

21 Απριλίου 2019 από

Γίναμε για λίγο δημοσιογράφοι και πήραμε συνέντευξη από τη συγγραφέα του βιβλίου “Το καπλάνι της βιτρίνας” Άλκη Ζέη, ρωτώντας την για το συγκεκριμένο της βιβλίο. Ακολουθούν οι υποθετικές μας συνεντεύξεις:

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα σας!

Άλκη Ζέη: Καλησπέρα!

Δημοσιογράφος: Είναι τιμή μου που δεχθήκατε να κάνουμε αυτήν τη συνέντευξη! Θα ήθελα να σας ρωτήσω για ένα από τα βιβλία σας, «Το καπλάνι της βιτρίνας». Πώς προέκυψε το πρώτο σας αυτό βιβλίο;

Άλκη Ζέη: Το πρώτο μου βιβλίο γεννήθηκε μέσα από τα παιδικά μου χρόνια στη Σάμο. Έλεγα ιστορίες στα παιδιά μου γι΄αυτά και διασκέδαζαν πολύ. Το 1963 που έγραψα το βιβλίο ήμουν στη Μόσχα. Τότε ήθελα να μάθουν τα παιδιά μου τι είναι η Ελλάδα. Και λέω, δεν τα  γράφω; Σκέφτηκα ότι θα ήταν καλύτερο αντί για παραμύθια να τους διηγούμαι τις αναμνήσεις μου.

Δημοσιογράφος: Είναι επομένως ένα αυτοβιογραφικό έργο; Πίσω από τους ήρωες του βιβλίου κρύβονται αληθινά παιδιά;

Άλκη Ζέη: Φυσικά! Έγραψα -όπως σας είπα- αυτό το μυθιστόρημα, γιατί ήθελα να μάθω στα παιδιά τι θα πει Ελλάδα. Έτσι έγραψα για το πώς περνούσαμε εγώ και η αδερφή μου στη Σάμο, στο Μαλαγάρι μαζί με τη θεία μας.

Δημοσιογράφος: Σε πόσες γλώσσες έχει εκδοθεί το βιβλίο;

Άλκη Ζέη: Το καπλάνι της βιτρίνας είναι ένα βιβλίο που αγαπήθηκε από όλον τον κόσμο. Έχει μεταφραστεί  σε 23 διαφορετικές ξένες γλώσσες, σε 37 διαφορετικές εκδόσεις.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Άλκη Ζέη: Κι εγώ σας ευχαριστώ!

Μαρίνα Κ., Α2

 

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα σας! Μπορώ να σας πάρω συνέντευξη για το βιβλίο «Το καπλάνι της βιτρίνας»;

Άλκη Ζέη: Ναι, ευχαρίστως!

Δημοσιογράφος: Πώς εμπνευστήκατε αυτό το βιβλίο;

Άλκη Ζέη: Μου ήρθε η ιδέα να γράψω ένα βιβλίο που να περιγράφει τα γεγονότα που οι πρόγονοί μας έζησαν, γεγονότα που κι εγώ έχω ζήσει.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η υπόθεσή του;

Άλκη Ζέη: Δύο μικρά κορίτσια, η Μυρτώ και η Μέλια, μεγαλώνουν στη Σάμο, το 1936. Το καπλάνι, μια βαλσαμωμένη τίγρη, που βρίσκεται μέσα στη βιτρίνα του σαλονιού του σπιτιού τους, αποτελεί το αντικείμενο των μαγικών ιστοριών που τους διηγείται ο ξάδερφός τους, ο Νίκος, φοιτητής στην Αθήνα, αλλά και συνωμοτικό μέσο επικοινωνίας μαζί του. Η δικτατορία του Μεταξά όμως θα φέρει τέλος στην παιδική αθωότητα και τα δύο κορίτσια θα έρθουν αντιμέτωπα με προβληματισμούς και καταστάσεις, με τις οποίες θα ωριμάσουν.

Δημοσιογράφος: Τι θέλατε να περάσετε στους νέους με αυτό το βιβλίο;

Άλκη Ζέη: Θέλω να δείξω στους νέους, οι οποίοι αρχίζουν και ξεχνάνε το  παρελθόν μας, την  περιπέτεια που έζησε όλο το έθνος με την επιβολή της δικτατορίας του 1936 και τις ζημιές που προκάλεσε. Όλο αυτό το μεταδίδω στα νέα παιδιά με μια ιστορία η οποία τους κινεί το ενδιαφέρον.

Δημοσιογράφος:  Πόσος καιρός σας χρειάστηκε για να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Άλκη Ζέη: Δε μου πήρε αρκετό καιρό. Δεν έχει όμως σημασία πόσο χρόνο πήρε σε έναν συγγραφέα η συγγραφή ενός βιβλίου, αλλά η ποιότητά του.

Δημοσιογράφος: Για ποιον λόγο πιστεύετε πως έγινε ένα από τα καλύτερα βιβλία στην Ελλάδα και έχει μεταφραστεί σε τόσες ξένες γλώσσες;

Άλκη Ζέη: Το έγραψα με μεράκι και όσο το έγραφα ήμουν συνεχώς στον ρόλο του αναγνώστη, ώστε να αποφύγω τα λάθη.

Δημοσιογράφος:  Ευχαριστώ για την υπομονή σας!

Άλκη Ζέη: Παρακαλώ!

Σταύρος Δ., Α2

 

-Καλημέρα σας! Ονομάζομαι Αναστασία Παπαδοπούλου και είμαι δημοσιογράφος του περιοδικού «Έλληνες συγγραφείς». Θα μπορούσα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις για το βιβλίο σας «Το καπλάνι της βιτρίνας»;

-Βεβαίως! Ό,τι επιθυμείτε!

-Από πού εμπνευστήκατε το βιβλίο σας και συγκεκριμένα τον τίτλο του βιβλίου σας;

-Τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα στη Σάμο. Είδα το καπλάνι στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου στη Σάμο και εντυπωσιάστηκα από την ιστορία του και την ομορφιά του. Δε θα ξεχάσω την εικόνα του υπέροχου αυτού ζώου ποτέ στη ζωή μου.

-Πώς σας ήρθε η ιδέα να γράψετε;

-Συνήθιζα να λέω ιστορίες στα παιδιά μου για τα παιδικά μου χρόνια στη Σάμο. Μια μέρα που ήμουν στην κουζίνα και μαγείρευα ξαφνικά μου ήρθε η ιδέα να γράψω όλες αυτές τις ιστορίες.

-Οι χαρακτήρες ενός βιβλίου συνήθως είναι εμπνευσμένοι από ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφονται οι συγγραφείς. Εσείς από ποια πρόσωπα εμπνευστήκατε;

-Οι άνθρωποι από τους οποίους εμπνεύστηκα ήταν ο άντρας μου και τα παιδιά μου. Ήξερα πώς σκέφτονται και οι μεγάλοι και οι μικροί. Προσπαθούσα να καταλάβω τις απόψεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα ενός παιδιού, να μπω στη θέση του, αλλά ταυτόχρονα και στη θέση ενός μεγάλου. Στο βιβλίο μπορείτε να παρατηρήσετε ότι όπως υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες έτσι υπάρχουν και πολλές διαφορετικές συμπεριφορές.

-Σκεφτήκατε ποτέ να σταματήσετε να γράφετε το πρώτο σας αυτό βιβλίο ή να γράψετε ένα καινούριο;

-Αρκετές φορές. Ξέρετε, φοβόμουν την αποτυχία και γι’ αυτό δίσταζα. Σκέφτηκα όμως πως, εάν δεν το κάνω, θα το μετανιώσω για πάντα στη ζωή μου. Ευτυχώς που ήταν ο άντρας μου και τα παιδιά μου που μου έδωσαν δύναμη και θάρρος να συνεχίσω.

-Ποια είναι η γνώμη σας για την τηλεοπτική μεταφορά του έργου σας που προβλήθηκε από την ΕΡΤ το 1990; Την παρακολουθήσατε ποτέ;

-Η σειρά αυτή της ΕΡΤ είναι μια πολύ ωραία παραγωγή. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι απευθύνεται σε θεατές και όχι σε αναγνώστες. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στην πλοκή του έργου. Κατά βάση όμως είναι μια διασκεδαστική σειρά στην οποία ταυτόχρονα μπορείς να νιώσεις τα προβλήματα και τις δυσκολίες που περνούσαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή. Ακόμη βοήθησε και το βιβλίο μου, γιατί το έκανε πιο αγαπητό και γνωστό στον κόσμο και το διάβασαν άνθρωποι που δεν το είχαν διαβάσει πριν. Φυσικά, λοιπόν, είδα τη σειρά στην τηλεόραση.

-Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Να έχετε μια υπέροχη ημέρα!

-Εγώ σας ευχαριστώ!

Αναστασία Ζ., Α2

 

Εγώ: Καλημέρα σας! Θα ήθελα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις σχετικά με το καταπληκτικό σας βιβλίο «Το καπλάνι της βιτρίνας».

Άλκη Ζέη: Καλημέρα! Φυσικά μπορείτε να μου κάνετε ό,τι ερώτηση θέλετε!

Εγώ: Πώς σκεφτήκατε να γράψετε ένα βιβλίο με «κρυφό» πρωταγωνιστή μια τίγρη;

Άλκη Ζέη: Το εμπνεύστηκα από μια βαλσαμωμένη τίγρη που είχα δει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Σάμου και μου κίνησε το ενδιαφέρον.

Εγώ:  Γι’ αυτόν τον λόγο η ιστορία του βιβλίου αναφέρεται στο νησί της Σάμου;

Άλκη Ζέη: Ναι. Στη Σάμο έχω ζήσει τα παιδικά μου χρόνια.

Εγώ: Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

Άλκη Ζέη: Εγώ σας ευχαριστώ που επιλέξατε εμένα!

Μυρσίνη Γκ., Α1

 

 

Κατηγορία Διδασκαλία ολόκληρου λογοτεχνικού έργου "Το καπλάνι της βιτρίνας", Λογοτεχνία Α | 29 Σχόλια »



Τα σχόλια είναι κλειστά.