Σύνδεσμοι

Αναζήτηση

Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι συντροφιά με τον Οδυσσέα Ελύτη

27 Δεκεμβρίου 2014 από και με ετικέτα , ,

Τα δικά μας κολάζ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ, Όλα τα πήρε το καλοκαίρι

Έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον ίδιο τον ποιητή! Τι θα τον ρωτούσα;

1.       Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για σας;

Ονομάζομαι Οδυσσέας Ελύτης και είμαι ποιητής. Γεννήθηκα στις 2 Νοεμβρίου 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Έχω γράψει πολλές ποιητικές συλλογές και έχω ασχοληθεί επίσης με την τεχνική του κολάζ ή όπως τα αποκαλώ εγώ συνεικόνες. Σήμερα, θα σας μιλήσω για την ποιητική συλλογή «Τα ρω του έρωτα».

2.       Τι σας έκανε να γράψετε γι΄ αυτήν την ποιητική συλλογή και πότε τη δημοσιεύσατε;

Όποιος είναι ερωτευμένος είναι και χαρούμενος. Εγώ χαίρομαι όταν βλέπω ένα ζευγάρι να είναι ευτυχισμένο. Έγραψα αυτήν τη συλλογή γιατί επεδίωξα να δώσω χαρά στους άλλους κι ελπίζω να τα κατάφερα. Η συγκεκριμένη ποιητική συλλογή δημοσιεύτηκε το 1972.

3.       Γιατί ασχοληθήκατε με το κολάζ ή τις συνεικόνες -όπως αλλιώς αποκαλείτε- αυτά τα έργα σας;

Μ΄ αρέσει πολύ η ζωγραφική. Ασχολήθηκα λοιπόν με το κολάζ γιατί ήθελα να φτιάχνω μια εικόνα για την ποίησή μου όπως έφτιαχνα και με τα λόγια. Γι΄ αυτό χρησιμοποίησα την τέχνη του κολάζ. Μάλιστα είχα κει την επιμέλεια μιας στήλης ενός καλλιτεχνικού –εικαστικού  περιοδικού.

4.       Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή της ζωής σας και γιατί;

Τα δικά μας κολάζ

Η καλύτερη στιγμή της ζωής μου ήταν αναμφίβολα το 1979, όταν πήρα το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Εκείνη η στιγμή θα μου μείνει χαραγμένη για πάντα. Ήταν η στιγμή που ένιωθα ότι δοξάζω την Ελλάδα. Την αγαπώ πολύ την πατρίδα μας. Όπως είχα πει και στον Γεώργιο Σεφέρη αν δεν ήμουν Έλληνας πιθανώς να μην ήμουν ποιητής. Κι αν δεν είχα για πατρίδα την Ελλάδα δε θα είχα έμπνευση για τα ποιήματά μου.     Μ.Θ.

Τα δικά μας κολάζ

 

Κατηγορία Λογοτεχνία Α | 29 Σχόλια »Αφήστε μια απάντηση