Σύνδεσμοι

Αναζήτηση

Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι συντροφιά με τον Οδυσσέα Ελύτη

26 Δεκεμβρίου 2014 από και με ετικέτα , , ,

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ, Όλα τα πήρε το καλοκαίρι
Τι σημαίνει το τέλος του καλοκαιριού για τον ποιητή; Τι σημαίνει για μένα; Εκφράζω τα συναισθήματά μου.
DSC08740

Τα δικά μας κολάζ

  • Για τον Οδυσσέα Ελύτη το τέλος του καλοκαιριού ήταν και το τέλος μιας σχέσης, μιας αγάπης που δεν ήθελε να ξεχάσει. Για εμένα το τέλος του καλοκαιριού είναι το τέλος της ξεγνοιασιάς και της ελευθερίας που ένιωθα. Γ.Χ.
  • Για τον ποιητή σημαίνει το τέλος ενός μεγάλου έρωτα και πολλών στιγμών που πέρασε με την κοπέλα που αγαπάει. Για μένα το τέλος της ξεγνοιασιάς και των διακοπών. Η αρχή των σχολείων. Ζ.Η.
  • Ο ποιητής λυπάται που φεύγει το καλοκαίρι, γιατί είχε σχέση που γνώρισε το καλοκαίρι και οι δρόμοι τους χώρισαν. Για μένα τελειώνουν διάφορες φιλίες που έκανα, διάφορες στιγμές, αποχωρίζομαι τη θάλασσα και την παραλία. Κ.Ι.
  • Όταν τελειώνει το καλοκαίρι, ο ποιητής δεν μπορεί να βλέπει την αγαπημένη του στη θάλασσα! Εμπνέεται όταν ακούει το κύμα να σκάει στην ακτή.Όταν αρχίζουν τα σχολεία λιγοστεύει ο ύπνος, τελειώνουν οι βόλτες και σταματάνε τα μπάνια στη θάλασσα. Κ.Β.
  • Για τον ποιητή το τέλος του καλοκαιριού σημαίνει ότι δε θα βλέπει πια την κοπέλατου, ότι δε θα συναντιούνται και ότι δε θα βγαίνουν πια βόλτες μαζί. Για μένα το τέλος του καλοκαιριού σημαίνει το τέλος των βολτών που έκανα με τους φίλους μου, την αρχή του σχολείου, το τέλος του ελεύθερου χρόνου μου, το ότι θα ξυπνάω πάλι νωρίς, το τέλος του καλού καιρού και το τέλος των μπάνιων στη θάλασσα. Κ.Κ.
  • Τέλειωσαν τα ραντεβού του η ώρα μία, οι όρκοι που έτρεμαν στον αέρα. Για μένα τα πρωινά και τα βράδια στη θάλασσα, οι ασταμάτητες βόλτες με το ποδήλατο στο κάμπιγκ, το παιχνίδι, οι φίλοι, οι νόστιμες λιχουδιές της γιαγιάς. Μ.Σ.
  • Για τον Ελύτη το τέλος του καλοκαιριού σηματοδοτεί το τέλος της σχέσης του με μια κοπέλα. Τις αναμνήσεις της σχέσης αυτής μας λέει στο ποίημα «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι». Όταν τελειώνει το καλοκαίρι, δεν τρώω πια παγωτά, δεν κολυμπάω στη θάλασσα και δεν πηγαίνω διακοπές. Άρχισαν τασχολεία και οι δραστηριότητες και δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο. Μα το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι βραδιάζει γρήγορα και δεν μπορώ να κοιμάμαι πολύ αργά. Μ.Α.
  • Τελειώνουν οι όμορφες στιγμές με την κοπέλα του.Τέλειωσαν τα ραντεβού τους, η χαρά τους και η ευτυχία τους. Τέλειωσε και η όμορφη σχέση που είχανε. Τελειώνουν οι διακοπές και αρχίζει η καθημερινή ρουτίνα του σχολείου. Τελειώνει το
    παιχνίδι και ξεκινούν  τα διαβάσματα. Τελειώνει η ξεκούραση, η διασκέδαση, η ανεμελιά και ο ελεύθερος χρόνος. Μ.Θ.

Το ποίημα «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι» ξύπνησε στο μυαλό μου νοσταλγικές αναμνήσεις από το καλοκαίρι που πέρασε. Στέλνω ένα μήνυμα  με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε  έναν/μια  φίλο/φίλη μου  με  τον/την   οποίο/α έζησα όμορφες καλοκαιρινές στιγμές. Στο κείμενό μου του/της εκφράζω τα συναισθήματά μου για το καλοκαίρι που πέρασε.

  • Γεια σου Αλέξανδρε, τι κάνεις, πώς είσαι;  Σου στέλνω αυτό το μήνυμα για να σου εκφράσω τα συναισθήματά μου για το τέλος του καλοκαιριού που περάσαμε μαζί. Νιώθω νοσταλγία για τις αξέχαστες εμπειρίες του καλοκαιριού, για τα ωραία μας μπάνια και για τις μέρες που παίζαμε μαζί. Είμαι στενοχωρημένος που τελείωσαν τόσο γρήγορα οι διακοπές και ξεκίνησαν τα σχολεία. Θυμάσαι τότε που ξαπλώναμε στην παραλία κάτω από τον ήλιο και μιλούσαμε με τις ώρες; Πόσο ωραία ήταν; Θυμάσαι όταν παίζαμε μαζί, πώς περνούσε η ώρα; Πόσο το ευχαριστιόμασταν; Ήταν το καλύτερο και το πιο γεμάτο καλοκαίρι της ζωής μου. Δε θυμάμαι ούτε λεπτό να βαρέθηκα. Πάντα βρίσκαμε κάτι να κάνουμε. Και τώρα… ξεκίνησαν τα σχολεία. Ξεκίνησε η βαριεστημένη ρουτίνα της καθημερινότητας. Πόσο  ανυπομονώ να έρθει ξανά  το καλοκαίρι! Και εύχομαι να είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Τα λέμε, ο φίλος σου Μ.Θ.
  • Αποστόλη,Σήμερα το πρωί έβλεπα τις φωτογραφίες που τραβήξαμε το καλοκαίρι και νοστάλγησα τις στιγμές που περάσαμε μαζί. Εύχομαι να μην τελείωναν ποτέ οι διακοπές και να μην άρχιζαν τα σχολεία. Με αγάπη, Ζ.Η.
  • Γεια σου Χρήστο!Περάσαμε υπέροχα το καλοκαίρι και τώρα λυπάμαι που τελείωσε. Θυμάμαι τις ξέγνοιαστες βόλτες στην παραλία, τις βουτιές στη θάλασσα, τα παγωτά, τις διακοπές. Επίσης θα μου λείψει το ατελείωτο παιχνίδι και η ξεκούραση… Μ.Α.

Κατηγορία Λογοτεχνία Α | 29 Σχόλια »



Τα σχόλια είναι κλειστά.