Δημιουργούμε… φιλολογικά

4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

Συνέντευξη Οδυσσέα Ελύτη

Γίναμε για λίγο δημοσιογράφοι και πήραμε συνέντευξη από τον Οδυσσέα Ελύτη. Κύριο θέμα της συνέντευξης η ποιητική συλλογή “Τα ρω του έρωτα” και το ποίημα “Όλα τα πήρε το καλοκαίρι”. Ακολουθεί η υποθετική συνέντευξη του ποιητή από τον μαθητή του Α1 Μαρίνο Α.

– Καλησπέρα, κύριε Ελύτη. Ευχαριστούμε που μας κάνατε την τιμή να μας δεχτείτε!

– Γεια σας παιδιά! Από ποιο σχολείο είστε;

– Είμαστε από το 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης.

– Ποιος είναι ο λόγος που θελήσατε να με επισκεφθείτε;

– Θέλαμε να μάθουμε τι σας οδήγησε να γράψετε την ποιητική συλλογή «Τα ρω του έρωτα».

– Ήθελα να γράψω μικρά ποιήματα που θα μπορούσαν να γίνουν τραγούδια και να τα σιγοτραγουδούν τα πικραμένα χείλη των απλών ανθρώπων.

– Ναι, όμως τα περισσότερα από αυτά αναφέρονται στον έρωτα. Θέλατε να τα τραγουδάνε μόνο οι ερωτευμένοι;

– Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αγαπήσει, έχουν ερωτευτεί και ήθελα όταν τραγουδάνε αυτούς τους στίχους να μπορούν να εκφράσουν την εσωτερική τους ψυχική κατάσταση.

– Στη συλλογή σας υπάρχει και το ποίημα «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι». Αυτό εκφράζει μία δική σας προσωπική εμπειρία ή θέλατε να δείξετε την αλλαγή των συναισθημάτων που έχουμε αυτήν την εποχή;

– Δεν πρόκειται για προσωπική εμπειρία, αλλά για τη συναισθηματική αλλαγή που έχει ο άνθρωπος με την έναρξη του καλοκαιριού και με το τέλος του. Συνήθως, τότε όλοι πηγαίνουμε διακοπές και έχουμε τις περισσότερες εμπειρίες και αναμνήσεις. Έτσι καταφέρνουμε να περάσουμε πιο ευχάριστα τον χειμώνα μας.

– Άρα θέλατε να κάνετε τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους;

– Ήθελα να τους προσφέρω λίγη χαρά, να μπορέσουν να χαμογελάσουν και να βρουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής με αισιοδοξία.

– Κάπου εδώ πρέπει να σας ευχαριστήσουμε για τον πολύτιμο χρόνο που μας διαθέσατε και να σας συγχαρούμε για το Νόμπελ Λογοτεχνίας που φέρατε στην πατρίδα μας.

– Εγώ να σας ευχαριστήσω για τις όμορφες στιγμές που μου προσφέρατε και με κάνατε να ξανανιώσω έστω και για λίγο έφηβος. Να είσαστε πάντα χαρούμενοι και ευτυχισμένοι!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων