Στο μάθημα της Λογοτεχνίας της Α΄ Γυμνασίου, στο πλαίσιο της διδασκαλίας ολόκληρου λογοτεχνικού έργου, διαβάσαμε το βιβλίο «Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές» του Πάνου Χριστοδούλου. Ένα βιβλίο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, ένα βιβλίο για όλους τους Ναβίντ που ζουν δίπλα μας.

Έχοντας ως στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και του σεβασμού του «άλλου» υλοποιήθηκαν ποικίλες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και η συγγραφή αφηγήσεων από τους μαθητές.   Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 και Α2 μπαίνοντας στη θέση του Άλκη που αφηγείται την ιστορία του Ναβίντ, του Ναβίντ που δεν ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές, του   Αλέξανδρου που φοβάται τους ξένους και των υπόλοιπων ηρώων του βιβλίου, έγραψαν τις δικές τους αφηγήσεις και στη συνέχεια έντυσαν τα κείμενά τους με εικόνες από το διαδίκτυο ή δικές τους ζωγραφιές, πρόσθεσαν την ηχογραφημένη αφήγηση και την κατάλληλη μουσική και δημιούργησαν τις ψηφιακές τους αφηγήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

Η συγκεκριμένη διδακτική πρακτική εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1 «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!» που λαμβάνει χώρα στο σχολείο μας στο διάστημα 2017-18, με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Καπούτση Σύρμω και Κιτσάτη Μαρία.