To blog Duminica

Παρέχεται από το Blogs.sch.gr

Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου

Κάτω από: Διαδίκτυο | ΓΡΑΤΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019 10:05 πμ |  Με ετικέτα , , |

Το Διαδίκτυο

Το Διαδίκτυο αποτελεί σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας: για την αναζήτηση πληροφοριών, για την επικοινωνία, για τις αγορές, για την ψυχαγωγία. Από μικρή ηλικία τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το θεωρούν ως μια αγαπημένη απασχόλησή τους. Η έρευνα σχετικά με το θέμα αυτό δείχνει ότι τα παιδιά στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο πολλές φορές την ημέρα και η χρήση του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων είναι σχεδόν αυτονόητη για τη νεολαία. Σε γενικές γραμμές, οι νέοι γνωρίζουν τις προκλήσεις χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο και απευθύνονται στους μεγαλύτερους μόνο ως τελευταία λύση, όταν αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Αναμφισβήτητα οι δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο είναι τεράστιες. Η αποτελεσματική αξιοποίησή του, όμως, προϋποθέτει την ορθή χρήση του. Ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης στο Internet είναι να «είσαι προετοιμασμένος». Εάν είσαι ικανός στον χειρισμό του Internet είναι υποβοηθητικό να ακολουθήσεις κάποιες οδηγίες για ασφαλή πλοήγηση είτε όταν συνομιλείς, είτε όταν ενημερώνεσαι, είτε ακόμη και όταν παίρνεις emails.

image.ashx
Οδηγίες – συμβουλές ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου για τους μαθητές:

1) Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε στις διάφορες υπηρεσίες του διαδικτύου. Χρησιμοποιείστε μοναδικούς κωδικούς που μπορείτε να θυμάστε και που περιέχουν τουλάχιστον 8 χαρακτήρες με γράμματα, αριθμούς και σύμβολα.

2) Κρατάτε μυστικές τις προσωπικές πληροφορίες. Σε online επικοινωνία δεν αποκαλύπτουμε σε κανέναν το επίθετό μας, τη διεύθυνσή μας ή τον αριθμό του τηλεφώνου μας ή των γονιών μας στην εργασία τους είτε του σχολείου μας χωρίς την άδεια των γονιών μας.

3) Να είστε προσεκτικοί με τη χρήση του e-mail σας. Μην ανοίγετε e-mail ή συνημμένα αρχεία από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα.

4) Ασφαλίστε την λειτουργία του περιηγητή σας (browser). Καλό θα είναι να απενεργοποιήσετε την επιλογή του αυτόματου download και να ενεργοποιήσετε τις επιλογές ασφάλειας αλλά και της προστασίας της ιδιωτικότητας. Θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση περιηγητή που είναι ευάλωτος σε επιθέσεις μέσω internet και να χρησιμοποιείτε έναν περιηγητή περισσότερο ασφαλή.

5) Είναι απαραίτητο να έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας ένα antivirus, το οποίο να είναι ενεργό και να ανανεώνεται αυτόματα με τις πληροφορίες για νέους ιούς από τον κατασκευαστή του.

6) Αν έχετε πολύτιμα αρχεία, καλό θα είναι αυτά τα δεδομένα να υπάρχουν και ως back-up σε δεύτερο σημείο, ίσως σε έναν εξωτερικό δίσκο. Έτσι, σε περίπτωση μόλυνσης του υπολογιστή, τα αρχεία σας θα είναι ασφαλή σε άλλη τοποθεσία.

7) Να συζητάτε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και τους μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες του Internet, για τις δραστηριότητες σας στο διαδίκτυο ιδιαίτερα, αν αντιμετωπίσετε ο,τιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.

8) Μην συναντηθείς με κάποιον «φίλο» που απέκτησες στο διαδίκτυο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του Internet παραμονεύει εκτός Internet. Τα άτομα που συναντάς στο Internet είναι πιθανόν να είναι πολύ διαφορετικά στην πραγματικότητα απ’ ότι παρουσιάζονται στο διαδίκτυο. Μην σχεδιάσεις να τους συναντήσεις χωρίς να πάρεις την άδεια των δικών σου.

9) Στην πλοήγηση στο Διαδίκτυο ισχύει ο κανόνας: «Μην κάνεις ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν». Μπορεί να παρασυρθείς και να προσπαθήσεις να χρησιμοποιήσεις υβριστική και προκλητική γλώσσα κατά τη συνομιλία σου και ακόμη να προσπαθήσεις να κλέψεις το password κάποιου… «έτσι για πλάκα». Αυτό όμως δεν είναι αστείο για οποιονδήποτε άλλον. Μην καλύπτεσαι πίσω από την ανωνυμία.

http://www.safeline.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.