To blog Duminica

Παρέχεται από το Blogs.sch.gr

Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου

Κάτω από: Διαδίκτυο | ΓΡΑΤΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Τετάρτη, 2 Μάρτιος 2016 3:36 μμ |

Το Διαδίκτυο αποτελεί σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας: για την αναζήτηση πληροφοριών, για την επικοινωνία, για τις αγορές, για την ψυχαγωγία. Από μικρή ηλικία τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το θεωρούν ως μια αγαπημένη απασχόλησή τους. Η έρευνα σχετικά με το θέμα αυτό δείχνει ότι τα παιδιά στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο πολλές φορές την ημέρα και η χρήση του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων είναι σχεδόν αυτονόητη για τη νεολαία. Σε γενικές γραμμές, οι νέοι γνωρίζουν τις προκλήσεις χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο και απευθύνονται στους μεγαλύτερους μόνο ως τελευταία λύση, όταν αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Αναμφισβήτητα οι δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο είναι τεράστιες. Η αποτελεσματική αξιοποίησή του, όμως, προϋποθέτει την ορθή χρήση του. Ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης στο Internet είναι να «είσαι προετοιμασμένος». Εάν είσαι ικανός στον χειρισμό του Internet είναι υποβοηθητικό να ακολουθήσεις κάποιες οδηγίες για ασφαλή πλοήγηση είτε όταν συνομιλείς, είτε όταν ενημερώνεσαι, είτε ακόμη και όταν παίρνεις emails.

image.ashx
Οδηγίες – συμβουλές ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου για τους μαθητές:

1) Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε στις διάφορες υπηρεσίες του διαδικτύου. Χρησιμοποιείστε μοναδικούς κωδικούς που μπορείτε να θυμάστε και που περιέχουν τουλάχιστον 8 χαρακτήρες με γράμματα, αριθμούς και σύμβολα.

2) Κρατάτε μυστικές τις προσωπικές πληροφορίες. Σε online επικοινωνία δεν αποκαλύπτουμε σε κανέναν το επίθετό μας, τη διεύθυνσή μας ή τον αριθμό του τηλεφώνου μας ή των γονιών μας στην εργασία τους είτε του σχολείου μας χωρίς την άδεια των γονιών μας.

3) Να είστε προσεκτικοί με τη χρήση του e-mail σας. Μην ανοίγετε e-mail ή συνημμένα αρχεία από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα.

4) Ασφαλίστε την λειτουργία του περιηγητή σας (browser). Καλό θα είναι να απενεργοποιήσετε την επιλογή του αυτόματου download και να ενεργοποιήσετε τις επιλογές ασφάλειας αλλά και της προστασίας της ιδιωτικότητας. Θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση περιηγητή που είναι ευάλωτος σε επιθέσεις μέσω internet και να χρησιμοποιείτε έναν περιηγητή περισσότερο ασφαλή.

5) Είναι απαραίτητο να έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας ένα antivirus, το οποίο να είναι ενεργό και να ανανεώνεται αυτόματα με τις πληροφορίες για νέους ιούς από τον κατασκευαστή του.

6) Αν έχετε πολύτιμα αρχεία, καλό θα είναι αυτά τα δεδομένα να υπάρχουν και ως back-up σε δεύτερο σημείο, ίσως σε έναν εξωτερικό δίσκο. Έτσι, σε περίπτωση μόλυνσης του υπολογιστή, τα αρχεία σας θα είναι ασφαλή σε άλλη τοποθεσία.

7) Να συζητάτε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και τους μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες του Internet, για τις δραστηριότητες σας στο διαδίκτυο ιδιαίτερα, αν αντιμετωπίσετε ο,τιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.

8) Μην συναντηθείς με κάποιον «φίλο» που απέκτησες στο διαδίκτυο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του Internet παραμονεύει εκτός Internet. Τα άτομα που συναντάς στο Internet είναι πιθανόν να είναι πολύ διαφορετικά στην πραγματικότητα απ’ ότι παρουσιάζονται στο διαδίκτυο. Μην σχεδιάσεις να τους συναντήσεις χωρίς να πάρεις την άδεια των δικών σου.

9) Στην πλοήγηση στο Διαδίκτυο ισχύει ο κανόνας: «Μην κάνεις ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν». Μπορεί να παρασυρθείς και να προσπαθήσεις να χρησιμοποιήσεις υβριστική και προκλητική γλώσσα κατά τη συνομιλία σου και ακόμη να προσπαθήσεις να κλέψεις το password κάποιου… «έτσι για πλάκα». Αυτό όμως δεν είναι αστείο για οποιονδήποτε άλλον. Μην καλύπτεσαι πίσω από την ανωνυμία.

Εθισμός στο Διαδίκτυο & τα Διαδικτυακά Παιχνίδια

Κάτω από: Διαδίκτυο | ΓΡΑΤΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Τρίτη, 23 Φεβρουάριος 2016 6:15 μμ |

images

   Ο εθισμός στο Διαδίκτυο είναι ένας όρος, ο οποίος αναφέρεται στην περίπτωση που το διαδίκτυο αποκτά μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα στη ζωή μας από τους φίλους, την οικογένεια και την εργασία μας, κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας και αποτελεί ένα στοιχείο της που δε θέλουμε να αποχωριστούμε.
Ο εθισμός στο Internet, μιας από τις σύγχρονες και αναπτυσσόμενες καταχρήσεις της εποχής μας, εκτός από τους εφήβους προσβάλλει τώρα και τους ενήλικες.
Ο εθισμός στο Διαδίκτυο μπορεί να προκύψει με την πολύωρη ενασχόληση ατόμων σε διαδικτυακές δραστηριότητες όπως είναι κυρίως τα παιχνίδια, τα δωμάτια συζητήσεων, ο ηλεκτρονικός τζόγος.
Τα συμπτώματα του εθισμού στο Διαδίκτυο μοιάζουν μ’ αυτά του εθισμού στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ και είναι οι διαταραχές ύπνου, η απώλεια της αίσθησης του χώρου και του χρόνου, η δυσκολία στην επικοινωνία, το άγχος και η κατάθλιψη.
Μια σημαντική παράμετρος του θέματος του εθισμού στο διαδίκτυο που χαρακτηρίζει την εποχή μας είναι ο εθισμός στα διαδικτυακά παιχνίδια με αποτέλεσμα παιδιά, έφηβοι και ενήλικες να είναι «αγκαλιά» με τον υπολογιστή.
Τα άτομα με εθισμό στα παιχνίδια έχουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους και την ψυχική τους διάθεση. Επίσης, επηρεάζεται η εργασία τους (για ενήλικες), η ακαδημαϊκή τους πορεία, η επίδοση στο σχολείο, οι σχέσεις τους με γονείς και συνομηλίκους. Λόγω των ειδικών συνθηκών του διαδικτύου (π.χ. ανωνυμία, άρση αναστολών, φυσική απόσταση), με τα διαδικτυακά παιχνίδια σου δίνεται η δυνατότητα να αλλάξεις πτυχές του χαρακτήρα σου και να παρουσιάσεις έναν άλλο εαυτό. Οι έρευνες δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου, που παρουσιάζουν κατάχρηση ή εθισμό σε αυτό, είναι παίκτες διαδικτυακών παιχνιδιών.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, λοιπόν, ο εθισμός στο Διαδίκτυο και στα διαδικτυακά παιχνίδια και γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και ενημέρωση από τους ειδικούς σε όλους τους εμπλεκόμενους (άτομα και φορείς).

Χρήσεις του νερού

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | ΓΡΑΤΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Δευτέρα, 24 Νοέμβριος 2014 7:43 πμ |

Χρήσεις του νερού

Βίκυ Μοσχολιού – Πήρα από το χέρι σου νερό – Άκης Πάνου

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | ΓΡΑΤΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Κυριακή, 23 Νοέμβριος 2014 11:06 πμ |

Πήρα απ’ το χέρι σου νερό

Το νερό στον κόσμο

Κάτω από: Φυσικοί πόροι. | ΓΡΑΤΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Κυριακή, 23 Νοέμβριος 2014 9:43 πμ |  Με ετικέτα |

Το νερό

Το νερό

‘Ενα από τα σημαντικότερα συστήματα από τα οποία εξαρτάται η ζωή στον πλανήτη μας είναι ο κύκλος του νερού στη φύση . Με τις τεχνολογικές παρεμβάσεις του ανθρώπου προκαλούνται σοβαρές διαταραχές στον κύκλο του νερού.Έτσι , εμφανίζονται μεγάλες περίοδοι  ξηρασίας , που εναλλάσσονται με περιόδους έντονων βροχοπτώσεων. Μερικές από τις αιτίες του φαινομένου αυτού, δηλαδή της διαταραχής του κυκλου του νερού, είναι :

  • η καταστροφή των δασών ,
  • η αποξήρανση των υγρότοπων ,
  • η εκτροπή των υδάτινων αποδεκτών (π.χ. ποταμών),
  • η κατασκευή φραγμάτων,
  • το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Έχουμε μεγάλη ευθύνη για τη διαταραχή του κύκλου του νερού , καθώς και για το γεγονός ότι ρυπαίνουμε τα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα. Στις ανθρώπινες δραστηριότητες των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών το νερό χρησιμοποιείται με υψηλότερους ρυθμούς από αυτούς των υπόλοιπων χωρών . Ο μισός πληθυσμός της Γης δεν έχει εξασφαλίσει τις βασικές συνθήκες καθαριότητας (τουαλέτες , βρύσες κλπ.). Η έλλειψη νερού όμως δε σημαίνει μόνο δίψα, αλλά και πείνα , αφού η έλλειψή  του στερεί από τις ανθρώπινες κοινωνίες τη δυνατότητα καλλιέργειας της Γης.

Κύκλος του νερού

Κύκλος του νερού

 

Καλημέρα κόσμε!

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | ΓΡΑΤΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Πέμπτη, 13 Νοέμβριος 2014 9:00 πμ |

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το «Ιστολογείν»!