To blog Duminica

Παρέχεται από το Blogs.sch.gr

«Λεβεντόκορμος μαρμάρινος γίγαντας»

Κάτω από: εκπαιδευτικό υλικό | ΓΡΑΤΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Τρίτη, 17 Δεκέμβριος 2019 2:00 μμ |

Πύργος Χειμάρρου

Μετά την «Πορτάρα» ακόμη ένα σημείο αναφοράς της Νάξου αποτελεί ο Πύργος του Χειμάρρου. Βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Νάξου, ανάμεσα στο βουνό Ζα και τη θάλασσα, σε ένα ύψωμα που αποδεικνύει τη στρατηγική θέση του Πύργου.

Αν και υπάρχουν διάσπαρτοι στο νησί πολλοί ενετικοί και φράγκικοι πύργοι, αυτό που κάνει τον Πύργο Χειμάρρου σήμα κατατεθέν του νησιού, είναι το γεγονός ότι σώζεται σχεδόν ανέπαφος και υψώνεται εντυπωσιακά 15 σχεδόν μέτρα από τη γη.

Το εντυπωσιακό αμυντικό οικοδόμημα του 4ου αιώνα είναι χτισμένο με διπλό τοίχος, από ντόπιο μάρμαρο. Η κάτοψη του είναι κυκλική, ενώ η εξωτερική του πλευρά είναι χτισμένη προσεχτικά από μεγάλες ορθογώνιες πλάκες, που αποδεικνύουν την υψηλή ποιότητα της αρχαίας λιθοτεχνίας. Στη Νότια πλευρά του Πύργου συναντάμε την είσοδο του, ενώ το μοναδικό παράθυρό του βρίσκεται σε ύψος 10 μέτρων. Στο εσωτερικό του Πύργου διακρίνονται 3 επίπεδα τα οποία ενώνονται με μαρμάρινη σκάλα

Δυστυχώς, η οροφή του Πύργου δεν σώζεται και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποκαλύπτουν τον τρόπο που τελείωνε αυτό το επιβλητικό, αμυντικό οίκημα.

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | ΣΟΥΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
Τρίτη, 17 Δεκέμβριος 2019 8:02 πμ |

Ο άνθρωπος άντλησε και εξακολουθεί να αντλεί τους φυσικούς πόρους με ανεξέλεγκτο τρόπο. Μετατρέπει συνεχώς δασικές εκτάσεις σε γεωργική γη. Η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων βελτιώνεται. Οι απαιτήσεις σε υλικά αγαθά γίνονται συνεχώς μεγαλύτερες. Όλα αυτά απαιτούν αυξημένη κατανάλωση φυσικών πόρων και ενέργειας.

Η συστηματική χρήση των χημικών λιπασμάτων, καθώς και άλλες δραστηριότητες όπως η υπερβόσκηση, μπορεί να οδηγήσουν σε υποβάθμιση των εδαφών. Οι βροχές ξεπλένουν τη γεωργική γη παίρνουν μαζί τους υπολείμματα από λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Όλα καταλήγουν στους υδάτινους αποδέκτες. (Συνεχίστε…)

Φυσική και Ιστορία

Κάτω από: φυσική | ΓΡΑΤΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Τετάρτη, 11 Δεκέμβριος 2019 9:17 πμ |  Με ετικέτα , |

Το υδροστατικό παράδοξο

Τον 17ο αιώνα ο Πασκάλ (Pascal) πραγματοποίησε ένα πείραμα που έκανε μεγάλη εντύπωση και αναφέρεται συχνά ως παράδοξο της υδροστατικής.

Πήρε ένα κλειστό βαρέλι που περιείχε 1000 kg νερού και άνοιξε στην πάνω επιφάνεια μια μικρή τρύπα. Στην τρύπα προσάρμοσε ένα λεπτό κατακόρυφο σωλήνα που είχε ύψος μερικά μέτρα. Προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα νερού, ο σωλήνας γέμισε μέχρι την κορυφή. Τότε με μεγάλη έκπληξη είδε τα τοιχώματα του βαρελιού να ανοίγουν και το νερό να χύνεται έξω. (Συνεχίστε…)

Εκκλησία του θρησκευτικού «Μυστρά» στην Κεντρική Νάξο

Κάτω από: εκπαιδευτικό υλικό | ΓΡΑΤΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Τετάρτη, 11 Δεκέμβριος 2019 9:07 πμ |  Με ετικέτα |

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΔΙΑΣΟΡΙΤΗΣ

Ο Άγιος Γεώργιος βρίσκεται πολύ κοντά στην Πρωτόθρονη,  μέσα στον παρακείμενο λιόκαμπο.

Πρόκειται για μια άριστα διατηρημένη εκκλησία, σταυροειδή με τρούλο, με πολλές και σημαντικές τοιχογραφίες. Αν και δεν υπάρχουν λείψανα κτιρίων στον περίγυρο, αναφέρεται ότι υπήρξε ο κύριος ναός αλλοτινής μονής. Οι 115 παραστάσεις στις τοιχογραφίες του θα πρέπει να ανάγονται στον 11ον π.Χ. αιώνα, αν και κάποιες θα πρέπει να έχουν ζωγραφιθεί τον 12ο και 13ο αιώνα. Το κτίσμα έχει εσωτερικές διαστάσεις 5,40 Χ 8,50 μ. περίπου και ο τύπος του κτίσματος συνήθης στη Νάξο. Η σημαντικότερη πάντως τοιχογραφία είναι αυτή του Αγίου Γεωργίου στην αψίδα του Ιερού, του οποίου το όνομα φέρει από την ίδρυση του ο ναός. Σημαντικές είναι οι τοιχογραφίες του Αγίου Βασιλείου και Γρηγορίου του Θεολόγου, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Αγίου Νικολάου, του Αγίου Φωκά και του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα, των αρχαγγέλων (ολόσωμοι) Γαβριήλ και Μιχαήλ, τοιχογραφίες με τους Προφήτες, τα Σταθάρια Αγίων και παραστάσεις, όπως η Ανάληψη, η Δέηση, αυτή, με το Άγιο Γεώργιο να φονεύει το Δοκλητιανό, εκείνη με την παραβολή του πλουσίου και του φτωχού Λαζάρου, τη Σταύρωση, το κήρυγμα του Προδρόμου στην Έρημο και διάφορες επιγραφές και παραστάσεις. (Συνεχίστε…)

Το νερό στον κόσμο

Κάτω από: Φυσικοί πόροι. | ΓΡΑΤΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Τρίτη, 10 Δεκέμβριος 2019 10:10 πμ |  Με ετικέτα |
Το νερό

Το νερό

Χρήσεις του νερού

‘Ενα από τα σημαντικότερα συστήματα από τα οποία εξαρτάται η ζωή στον πλανήτη μας είναι ο κύκλος του νερού στη φύση . Με τις τεχνολογικές παρεμβάσεις του ανθρώπου προκαλούνται σοβαρές διαταραχές στον κύκλο του νερού.Έτσι , εμφανίζονται μεγάλες περίοδοι  ξηρασίας , που εναλλάσσονται με περιόδους έντονων βροχοπτώσεων. Μερικές από τις αιτίες του φαινομένου αυτού, δηλαδή της διαταραχής του κυκλου του νερού, είναι :

(Συνεχίστε…)

Εθισμός στο Διαδίκτυο & τα Διαδικτυακά Παιχνίδια

Κάτω από: Διαδίκτυο | ΓΡΑΤΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Τρίτη, 3 Δεκέμβριος 2019 10:25 πμ |  Με ετικέτα , |

images

   Ο εθισμός στο Διαδίκτυο είναι ένας όρος, ο οποίος αναφέρεται στην περίπτωση που το διαδίκτυο αποκτά μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα στη ζωή μας από τους φίλους, την οικογένεια και την εργασία μας, κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας και αποτελεί ένα στοιχείο της που δε θέλουμε να αποχωριστούμε. (Συνεχίστε…)

Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου

Κάτω από: Διαδίκτυο | ΓΡΑΤΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Τρίτη, 3 Δεκέμβριος 2019 10:05 πμ |  Με ετικέτα , , |

Το Διαδίκτυο

Το Διαδίκτυο αποτελεί σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας: για την αναζήτηση πληροφοριών, για την επικοινωνία, για τις αγορές, για την ψυχαγωγία. Από μικρή ηλικία τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το θεωρούν ως μια αγαπημένη απασχόλησή τους. Η έρευνα σχετικά με το θέμα αυτό δείχνει ότι τα παιδιά στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο πολλές φορές την ημέρα και η χρήση του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων είναι σχεδόν αυτονόητη για τη νεολαία. Σε γενικές γραμμές, οι νέοι γνωρίζουν τις προκλήσεις χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο και απευθύνονται στους μεγαλύτερους μόνο ως τελευταία λύση, όταν αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Αναμφισβήτητα οι δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο είναι τεράστιες. Η αποτελεσματική αξιοποίησή του, όμως, προϋποθέτει την ορθή χρήση του. Ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης στο Internet είναι να «είσαι προετοιμασμένος». Εάν είσαι ικανός στον χειρισμό του Internet είναι υποβοηθητικό να ακολουθήσεις κάποιες οδηγίες για ασφαλή πλοήγηση είτε όταν συνομιλείς, είτε όταν ενημερώνεσαι, είτε ακόμη και όταν παίρνεις emails.

image.ashx (Συνεχίστε…)